Τα 6 αυτοκίνητα-πρωταγωνιστές που αγαπήσαμε επειδή μιλούσαν!
Αυτοκίνητο

Τα 6 αυτοκίνητα-πρωταγωνιστές που αγαπήσαμε επειδή μιλούσαν!

Τα 6 αυτοκίνητα-πρωταγωνιστές που αγαπήσαμε επειδή μιλούσαν!

Από τον κινηματογραφικό κόσμο πέρασαν και περνούν πολλά αυτοκίνητα. Κάποια έγραψαν ιστορία διότι ως εικονικά μοντέλα άφησαν τη σφραγίδα τους σε πολύ κλασικές ταινίες (διάβασε εδώ). Κάποια ταυτίστηκαν με το στυλ του πρωταγωνιστή όπως οι Aston Martin με τον Bond. Υπάρχει και μία ξεχωριστή κατηγορία αυτοκινήτων όμως που θα έχουμε πάντα στην καρδιά μας και αυτά δεν είναι άλλα από εκείνα που στις ταινίες και στις σειρές μιλούσαν.

Ή εν πάσει περιπτώσει επικοινωνούσαν με τους πρωταγωνιστές και είχαν βασικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Επιλέξαμε έξι από αυτά και τα βάλαμε με τη σειρά προτίμησής μας, με πρώτο αυτό που θεωρούμε αξεπέραστο, το εικονικό “κατσαριδάκι”.

“Herbie”/ Το κατσαριδάκι

Εντάξει, ο λατρεμένος Herbie δεν επικοινωνούσε ακριβώς με λέξεις όταν πρωτοβγήκε στους κινηματογράφους το 1968 (εξ ού και η αφίσα) και στο sequel το 1969 αλλά έκανε τα δικά του και μιλούσε σηκώνοντας το καπό ή κουνώντας τις ρόδες ή ανοίγοντας τις πόρτες. Επίσης αντιδρούσε έντονα, έκλαιγε και αντιστεκόταν στους “κακούς” όπως θα δείτε στην παρακάτω χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας του 1969, που μεταξύ άλλων ο Herbie ακούγεται να κλαίει!

Το αγαπημένο Κατσαριδάκι άρχισε σιγά σιγά να “μιλάει” λέγοντας πολύ απλές λέξεις στην ταινία του 1980 και ιδού η απόδειξη:

“Kitt”/ Ο ιππότης της ασφάλτου (1982)

Δεν υπήρχε παιδί το 1980 που να μην ονειρεύεται να μπει και να οδηγήσει τον Κιττ, το σούπερ έξυπνο και ομιλόν αυτοκίνητο του David Hasselhoff στη σειρά “Ο ιππότης της ασφάλτου”. Ο Kitt είχε προσωπικότητα και μπρίο και αλληλεπιδρούσε με τον Michael Knight όπως λεγόταν ο πρωταγωνιστής, χαρίζοντάς μας σπαρταριστές σκηνές. Η πρώτη φορά που ο Knight κατάλαβε ότι το αυτοκίνητο μιλάει είναι πολύ χαρακτηριστική από κάθε άποψη:

“Benny”/ Ποιος σκότωσε τον Roger Rabbit; (1988)

Σε μία ταινία που “πάντρεψε” με τον πιο σπαρταριστό τρόπο τα καρτούν με τους αληθινούς ηθοποιούς, ο Benny, το ταξί του Roger Rabbit που εμφανιζόταν πάντα την κατάλληλη στιγμή και είχε καρτουνίστικες ιδιότητες ήταν βασικό “στέλεχος” της ταινίας. Όπως στη σκηνή που σώζει τον Roger και τον Bob Hoskins και ακολουθεί μια αλλιώτικη σκηνή καταδίωξης με τον νευριασμένο Benny!

“Christine”/ Christine (1983)

Ένα από τα πιο δυνατά θρίλερ του John Carpenter, βασισμένο φυσικά σε βιβλίο του Stephen King ήταν η Κριστίν. Πρωταγωνίστρια μια Plymouth Fury του 1958 με εκδικητικές και δολοφονικές τάσεις, ονόματι “Κριστίν”. Η ταινία είναι πραγματικά ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα μιας και ένα αυτοκίνητο αποκτά ανθρώπινες ιδιότητες και μάλιστα προκειμένου να σκοτώσει αυτούς που την πλήγωσαν.

Ο πρωταγωνιστής Keith Gordon που αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις ζημιές της χωρίς να ξέρει τι θα επακολουθήσει. Η Κριστίν, όπως και ο Χέρμπι δεν μίλαγε ακριβώς αλλά επικοινωνούσε με το δικό της τρόπο. Και ιδού η χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας που ο Gordon ανακαλύπτει ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι “ζωντανό”:

“Optimus Prime”/Transformers (2007)

Όλος ο μύθος των Transformers βασίζεται σε τεράστια αυτοκίνητα που μεταμορφώνονται σε ανθρωποειδή ρομπότ, κάποια καλά και κάποια κακά. Ο θηριώδης Optimus Prime, από τον μακρινό πλανήτη Cybertron είναι αρχηγός της φυλής των Ότομποτς.

Οι Ότομποτς έχουν πόλεμο με την αντίπαλη φυλή των Ντισέπτικονς, που επιθυμούν να ελέγξουν τον Κύβο το αντικείμενο που δημιούργησε τους Τρανσφόρμερς, με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσουν ώστε να φτιάξουν ένα στρατό κατακτώντας όλο το σύμπαν. Ο Κύβος βρίσκεται στη Γη, τον έχει ο Σαμ που θα συμμαχήσει με τους Ότομποτς. Η γνωριμία του Optimus με τον Σαμ είναι επική στην πρώτη ταινία Transformers:

“Go Go Gadget Mobile”/ Inspector Gadget (1999)

Ο Αστυνόμος Σαΐνης υπήρξε παιδικός ήρωας πολλών παιδιών της δεκαετίας του ’80. Ανεκδιήγητος γκαφατζής, έμεινε στην ιστορία για τα γκάτζετ που κουβαλούσε πάνω του, αλλά δεν ήξερε ποτέ να χρησιμοποιεί σωστά! Όταν το 1999 ο Σαΐνης έγινε ταινία, δε γινόταν να μην έχει το δικό του ιδιαίτερο αυτοκίνητο με το δικό του ιδιαίτερο όνομα και φυσικά ιδιάζουσα προσωπικότητα! Ιδού πώς έγινε η σπαρταριστή γνωριμία του Σαΐνη με το Go Go Gadget Mobile του:

Κάτι για το τέλος

Έχει ενδιαφέρον να ακούσετε πώς ένας ηθοποιός σχολιάζει τα αυτοκίνητα-ηθοποιούς, ειδικά αν αυτός ο ηθοποιός είναι ο Άρνι Χάμερ που δάνεισε τη φωνή του στην animated ταινία “Cars 3”. Κλήθηκε να σχολιάσει, λοιπόν, πολύ γνωστές ταινίες με αυτοκίνητα που μιλούσαν (και αυτές που σας παρουσιάσαμε παραπάνω) με το δικό του τρόπο για λογαριασμό του Vanity Fair. Το αποτέλεσμα απολαυστικό: