Ford Mustang: Τι πρέπει να ξέρεις για το αυτοκίνητο που είδες στο GNTM
Αυτοκίνητο

Ford Mustang: Τι πρέπει να ξέρεις για το αυτοκίνητο που είδες στο GNTM

Ford Mustang: Τι πρέπει να ξέρεις για το αυτοκίνητο που είδες στο GNTM

Τα κορίτσια του Greece Next Top Model είχαν σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του γνωστού ριάλιτι μόδας να φωτογραφηθούν δίπλα σε έναν ζωντανό θρύλο, ένα Ford Mustang 6ης πλέον γενιάς.

Τα κορίτσια μπορεί ίσως να μην είχαν τη γνώση να αντιληφθούν τι σημαίνει το αυτοκίνητο δίπλα στο οποίο κλήθηκαν να πάρουν την καλύτερή τους πόζα, για τους γνώστες όμως, ένα Mustang είναι ίσως η επιτομή της δύναμης στο δρόμο.

Αριστερά η παλιά Mustang Bullitt του 1968 και δεξιά το νέο της ολοκαίνουργιο μοντέλο Bullitt 2019

Αριστερά η παλιά Mustang Bullitt του 1968 και δεξιά το νέο της ολοκαίνουργιο μοντέλο Bullitt 2019

Τα Ford Mustang δεν είναι τυχαία αυτοκίνητα. Γι’ αυτό και πριν καν εμφανιστεί ένα αγωνιστικό  μοντέλο στο GNTM έχουν κάνει μεγάλη καριέρα στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη (εκτός βεβαίως από τις αγορές). Οι πιο εμβληματικές Mustang όλων των εποχών έχουν κλέψει τη δόξα ακόμα και από τους πρωταγωνιστές των ταινιών στις οποίες εμφανίζονται. Και όχι άδικα.

Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1964

To Ford Mustang είναι ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάζεται αδιάλειπτα από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, από τις 9 Μαρτίου 1964 έως και σήμερα. Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του πούλησε 22.000 κομμάτια κάτι που προεξόφλησε το γεγονός ότι αυτό το αυτοκίνητο θα έγραφε ιστορία.

Είναι ένα από τα γνωστότερα αυτοκίνητα παγκοσμίως και, μαζί με την Pontiac GTO του 1964, δημιουργός της κατηγορίας των pony cars, γνωστά και ως muscle cars: φθηνά σπορ coupé με μακρύ μπροστινό μέρος, κοντό πίσω μέρος και σαλόνι διάταξης 2+2 θέσεων.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει 6 γενιές Mustang, σε πολλές εκδόσεις, ενώ η έκτη γενιά της μπήκε στην παραγωγή στις 14 Ιουλίου 2014. Δεν ήταν όλες οι γενιές καλές. Κάποια μοντέλα ήταν εξαιρετικά και κάποια άλλα όχι. Οι έξι γενιές Mustang είναι οι εξής:

  • Πρώτη γενιά: 1964 – 1973, με πολλές διαδοχικές ανανεώσεις και αυξήσεις των εξωτερικών του διαστάσεων. Είναι η πιο σημαντική γενιά που έδωσε τα πιο εμβληματικά Mustang όπως η Shelby, η Bullitt, η Mach 1
  • Δεύτερη γενιά: 1974 – 1978, η οποία επανήλθε στις αρχικές διαστάσεις της πρώτης Mustang του 1964.
  • Τρίτη γενιά: 1979 – 1993, με δύο έντονες αισθητικές ανανεώσεις, τις σεζόν του 1983 και του 1987.
  • Τέταρτη γενιά: 1994 – 2004, με ένα μικρό λίφτινγκ της εξωτερικής εμφάνισης την σεζόν του 1999.
  • Πέμπτη γενιά: 2005 – 2014, με μια σημαντική ανανέωση την άνοιξη του 2009, για την σεζόν του 2010.
  • Έκτη γενιά: 2014 – σήμερα, για πρώτη φορά με ανεξάρτητη ανάρτηση και στους πίσω τροχούς, φώτα ημέρας (daylights) με LED και αρκετά ακόμα νέα στοιχεία εξοπλισμού, ενώ μόλις κυκλοφόρησε η Bullitt 2019 αναβιώνοντας το ιστορικό μοντέλο του 1968.

Τι κρύβει το διάσημο αλογάκι;

Τι ιστορία κρύβει το άλογο του διάσημου αυτοκινήτου; Photo: Unsplash

Τι ιστορία κρύβει το άλογο του διάσημου αυτοκινήτου; Photo: Unsplash

Η ονομασία Mustang προέρχεται από το ομώνυμο είδος αλόγου που ζει στη Βόρεια Αμερική, εξ ου και το σήμα του μοντέλου, με το άλογο που καλπάζει. Τι πιο λογικό! Και όμως, αυτή είναι μόνο η προφανής εξήγηση. Τι πιο λογικό άλλωστε ένα pony car να έχει σύμβολό του ένα διάσημο άλογο;

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ιστορικούς που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, η ονομασία του προέρχεται από ένα μαχητικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το P-51 Mustang, το καλύτερο αμερικανικό μαχητικό της εποχής που βοήθησε στο να κερδηθεί ο πόλεμος. Θαυμαστής τους υπήρξε ο συν-σχεδιαστής του πρωτοτύπου της πρώτης Ford Mustang, o John Najjar, ο οποίος το ονομάτισε έτσι.

Επειδή όμως το κοινό προτιμούσε να ταυτίσει αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο με τη δύναμη και την κίνηση του αλόγου και όχι με ένα βομβαρδιστικό, η εκδοχή ότι το όνομα προέρχεται από το άλογο Mustang επικράτησε.

Οι 5 top ταινίες που οι Mustangs έκλεψαν την παράσταση

Bullit (1968)

Μοντέλο: 1968 GT390 Fastback

Ίσως κανείς δεν θα μπορέσει να μας πει αν η ταινία έγινε για το αυτοκίνητο ή το αυτοκίνητο για την ταινία. Το θέμα είναι ότι ο Steve McQueen οδήγησε ένα Mustang που είχε το όνομα της ταινίας και ταυτίστηκε ο ίδιος με αυτό. Ήταν τέτοια η απήχησή του, που εν έτη 2018 η Ford έφτιαξε ένα νέο μοντέλο Bullitt με το ίδιο χρώμα (αλλά με σύγχρονο design) για τιμήσει εκείνο του 1968. Η σκηνή που κυνηγιούνται ένα Dodge και μία Mustang είναι ιστορική. Άλλωστε ήταν τα δύο κυρίαρχα μοντέλα της εποχής.

Gone in Sixty Seconds (2000)

Μοντέλο: 1967 Shelby GT500 “Eleanor”

O Nicolas Cage θα μπει σίγουρα στο πάνθεον των ηρώων έχοντας οδηγήσει ίσως το πιο εμβληματικό μοντέλο των Mustang, τη γνωστή Eleanor, του 1967. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία μπορεί να μην ήταν για Oscar, ο onscreen έρωτας του Cage για αυτό το υπέροχο αμάξι καθώς και οι σκηνές κυνηγητών μέσα στην πόλη με την Eleanor να βγάζει αυτόν τον υπέροχο ήχο, αξίζει τουλάχιστον ένα βραβείο!

Diamonds Are Forever (1971)

Μοντέλο: 1971 Mach I

Ακόμα και ο Βρετανός Bond υποκλίθηκε στην ανωτερότητα ενός Mustang. Αφήνοντας για λίγο τη βρετανική Aston Martin, o Sean Connery βρέθηκε στην Αμερική για κυνηγήσει διαμάντια στο “Diamonds are forever” και φυσικά οδήγησε το πιο αγωνιστικό αυτοκίνητο της εποχής, μια Mustang Mach 1. Η σκηνή της καταδίωξης στο Λας Βέγκας είναι ίσως το καλύτερο σημείο της ταινίας και ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσει ο Connery τον Bond μιας και ήταν η τελευταία φορά που έπαιζε το ρόλο που τον καθιέρωσε.

The Fast and the Furious 3: Tokyo Drift (2006)

Μοντέλο: RB26DETT Powered 1967 Mustang Fastback

Δεν υπήρχε περίπτωση ταινία με γρήγορα αυτοκίνητα να μην έχει έστω μία αναφορά στα Mustangs. Έτσι και το “The Fast and the Furious” όχι μόνο είχε αλλά έκανε πρωταγωνιστή μια υπέροχη Mustang του 1967 που κέρδισε μια δύσκολη μάχη δρόμου στο Τόκυο.

I Am Legend (2007)

Μοντέλο: 2007 Shelby GT500

Όταν σε κυνηγούν όλα τα δεινά του κόσμου, είσαι ο τελευταίος επιζών και πρέπει να ξεφύγεις από αδηφάγα βαμπίρ χρειάζεσαι ταχύτητα και αντοχή. Έτσι σκέφτηκε ο ήρωας της ταινίας, Will Smith, και μπήκε μέσα σε μια Shelby νέας γενιάς, οδηγώντας στη γκρεμισμένη Νέα Υόρκη.