Κυριάκος Μητσοτάκης από Σαγκάη: “Η Ελλάδα ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη”
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης από Σαγκάη: “Η Ελλάδα ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη”

Κυριάκος Μητσοτάκης από Σαγκάη: “Η Ελλάδα ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη”

Συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαγκάη για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, μίλησε για τις σχέσεις της χώρας μας με την Κίνα, που έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως “οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών.

Επισήμανε ακόμα πως το ανοιχτό ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφή οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.

«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές.

Επίσης, δήλωσε πως η Αθήνα προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω ποικίλων ευκαιριών, όπως το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, και ο ίδιος επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Ενδεικτικό παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, δήλωσε πως είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ

Το ρεπορτάζ του Star: