Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;
Κοινωνία

Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

Μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ενώ η πλειοψηφία συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί, στην πράξη δεν υπάρχει αντίστοιχη διάθεση, σε ό,τι αφορά τους δημόσιους χώρους και τους χώρους συνάθροισης.

Ως γνωστόν, το Υπουργείο Υγείας συνέστησε Επιτροπή Εμπειρογνώμων,  η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο της παραγωγής προτάσεων για την διευκόλυνση της εφαρμογής του νόμου, αλλά και βελτιώσεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

456 τα άκαπνα καταστήματα στην Ελλάδα

Ένα από τα έξι μέλη της Επιτροπής είναι ο Γιώργος Μπαλαφούτης, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, κατ’ επάγγελμα, αλλά και ιδρυτής του akapnos.gr, της εθελοντικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να προωθήσει και να επιβραβεύσει τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, αλλά και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα τέτοιο κατάστημα για να διασκεδάσουν.

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί από το site 456 άκαπνα καταστήματα στην Ελλάδα.

«Τώρα που έρχεται ο χειμώνας και αναγκαστικά ο κόσμος θα είναι μέσα σε κλειστούς χώρους, θα φανεί ποιο κατάστημα είναι πραγματικά άκαπνο. Όλους αυτούς τους μήνες βλέπουμε πολλούς να επικοινωνούν μαζί μας και να μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν έχουμε κάνει πολλές επιβεβαιώσεις το καλοκαίρι γιατί στα περισσότερα καταστήματα το 90% των πελατών τους είναι έξω γιατί είναι καλός ο καιρός.

Πάντως, η κινητικότητα έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Είχαμε φτάσει τα 300 καταστήματα μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο και τους τελευταίους έξι μήνες προσθέσαμε άλλα 156 καταστήματα κι έχουμε άλλα 842 που μας περιμένουν για να ελεγχθούν», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλαφούτης.

“Το κάπνισμα είναι σαν το γκράφιτι, το βλέπουμε αλλά το αγνοούμε”

«Το κάπνισμα μέχρι τώρα ήταν σαν το γκραφίτι, το έβλεπε κανείς αλλά το αγνοούσε γιατί το είχε συνηθίσει. Υπήρχε ένας νόμος αλλά το βλέπαμε μπροστά μας και δεν το συζητούσε κανείς. Είναι παρά πολύ θετικό το ότι συζητήθηκε. Η πολιτική βούληση είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Εμείς ενθαρρύνουμε, αλλά από εκεί και πέρα κάποιος άλλος πρέπει να κάνει και τη δική του δουλειά. Εμείς είμαστε για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση. Μετά η πολιτεία έχει την ευθύνη να κάνει τους ελέγχους και να είναι συστηματική και δίκαιη απέναντι σε όλα τα καταστήματα», δηλώνει ο κύριος Μπαλαφούτης.

Ένα από τα προβλήματα που θέτει βέβαια είναι η απουσία ελέγχων.

«Ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ότι την ευθύνη για τους ελέγχους την έχει αναλάβει η δημοτική αστυνομία που έχει περιορισμένους πόρους και συγκεκριμένο ωράριο».

“Πλέον σε πολλούς φαίνεται περίεργο να καπνίζουν σε ένα μαγαζί”

Πάντως, ο Γιώργος Μπαλαφούτης αισθάνεται αισιόδοξος για το μέλλον του μη καπνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

«Μπορεί το 2010 να σου έχει πει κάποιος ένα πράγμα και να σου το ξαναπεί το 2015. Η ζύμωση που έχει έρθει μέσα σε κάποιον μπορεί να τον οδηγήσει στο να ακούσει ακριβώς το ίδιο πράγμα και να το αντιμετωπίσει διαφορετικά.

Πιστεύω ότι πλέον, δέκα χρόνια μετά από τον αντικαπνιστικό νόμο και με όλες αυτές τις ζυμώσεις, ο κόσμος το περιμένει, δηλαδή περιμένει ότι κάποιος θα του πει, “Όχι δεν μπορείς να καπνίσεις μέσα”. Είναι κάτι που περιμένει πλέον ο κόσμος.

Εμείς βλέπουμε διαφορά από το 2017 που ξεκινήσαμε. Πρώτα απ’ όλα πολλά καινούργια καταστήματα επιλέγουν από την αρχή να είναι άκαπνα. Επίσης, πλέον καπνίζουν λιγότερο στα εστιατόρια.

Ένας από τους δικούς μας στόχους είναι η απενεχοποίηση του να μιλήσει κανείς για κάτι. Να μιλήσει αν κάποιος κάνει κάτι που κάνει κακό στο παιδί του, να μην ντρέπεται να το πει. Να μην ντρέπεται να μιλήσει για κάτι που τον ενοχλεί και έχει και βάση.

Πλέον σε πολλούς δεν φαίνεται να περίεργο να είναι άκαπνο ένα μαγαζί, τους φαίνεται περίεργο να καπνίζουν».