Με άρωμα “προεκλογικής περιόδου” η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη
Πολιτική

Με άρωμα “προεκλογικής περιόδου” η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Με άρωμα “προεκλογικής περιόδου” η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Θεωρητικά, το «προσκλητήριο» χθες στη Βουλή είχε να κάνει με την ψήφιση της κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Κι όμως, η πολιτική αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη που, σε πολλά σημεία, ήταν εκρηκτική, απλώθηκε και σε πολλά ακόμα πεδία: ευρύτερα στην οικονομία, ειδικά στο Σκοπιανό, αλλά ακόμα και στα σκάνδαλα.

Με άλλα λόγια, η χθεσινή δομική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν ένα… πρελούδιο του τι θα δούμε, σε περιεχόμενο, ύφος και ένταση, στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Άλλωστε, είναι σαφές ότι είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το είπε, δε, κατά λάθος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στη βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη:  «Κυρία Βούλτεψη, έχουμε προεκλογική περίοδο, αλλά αρκετά»

Σκοπιανό, η μητέρα των μαχών

Αν μη τι άλλο, η μητέρα των μαχών στη χθεσινή αντιπαράθεση αποδείχθηκε το Σκοπιανό, με το κλίμα να θερμαίνεται ενόψει της έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης, για πρώτη φορά, διατύπωση ευθέως την κατηγορία προς τον πρωθυπουργό ότι αντήλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την αναβολή των μειώσεων των συντάξεων. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν για πρώτη φορά τόσο οξεία: μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε από τους όρθιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρατεταμένα, όταν ύψωσε τον τόνο της φωνής του, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπει να παρουσιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως μειοδότης στην υπόθεση του Μακεδονικού. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τις μομφές Μητσοτάκη και στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί την Πέμπτη για τη Σύνοδο Κορυφής. Το Σκοπιανό, άλλωστε, θα είναι πεδίο αντιπαράθεσης επί μακρόν, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη να κάνει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Η οποία θα έρθει, φαινομενικά, αλλά εν καιρώ.

Αντίθετα αφηγήματα στην οικονομία

Από την άλλη, δεν είναι μόνο το Σκοπιανό που πυροδοτεί την οξεία αντιπαράθεση, αλλά και η οικονομία, όπου τα αφηγήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκρούονται δομικά. Ο κ. Τσίπρας έφερε χθες στη Βουλή άλλο ένα «εμβληματικό θετικό μέτρο», την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων και απαρίθμησε εκ νέου τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο και την επόμενη εβδομάδα, στο μεγάλο ραντεβού για τον προϋπολογισμό, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ενώ απαρίθμησε και τη «μαύρη λίστα των φόρων του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή 29 νέους φόρους ή αυξησεις σε φόρους που επιβλήθηκαν από το 2015 και μετά.

«Παλιοί», «νέοι» και σκάνδαλα

Τέλος, αντιπαράθεση γίνεται και θα γίνεται αναφορικά με το «παλιό» και το «νέο»πολιτικό σύστημα, αλλά και για τα σκάνδαλα.. Ο πρωθυπουργός πυροβολεί το «παλιό πολιτικό σύστημα» που επιδιώκει την πολιτική του «παλινόρθωση» και, από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη λίστα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ η ΝΔ θα κλιμακώνει την πίεσή της τόσο για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, όσο και για τον φίλο του Νίκου Παππά Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος βρέθηκε μισθοδοτούμενος από 6 εταιρείες αίφνης το 2016, μεταξύ των οποίων και από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που εμπλέκεται και στην υπόθεση ΔΕΠΑ.