Βουλή: Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τις συντάξεις
Πολιτική

Βουλή: Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τις συντάξεις

Βουλή: Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τις συντάξεις

Θεωρητικά, το σημερινό «ραντεβού» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή είχε δοθεί με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, η πολιτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών επεκτάθηκε και σε άλλα πεδία, όπως ευρύτερα στην οικονομία, αλλά, πολύ περισσότερο στο Σκοπιανό, με τους τόνους να ανεβαίνουν στις δευτερολογίες των δύο αρχηγών.

Τσίπρας: “Καλό κουράγιο στη ΝΔ”

«Θέλω να στείλω μήνυμα τόσο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και προς τους συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ. Κάποιοι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν πως ως κυβέρνηση έχουμε σχέδιο. Αντ’ αυτού μιλούν για «δωράκια» και παροχολογία. Το να μιλούν όμως για παροχολογία είναι ύβρις. Είναι προσβλητικό προς το λαό, που στερήθηκε τόσα τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας για τις συντάξεις.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση πόνταρε πολιτικά στο “μαύρο” αλλά τελικά βγήκε “κόκκινο”. Σας λέγαμε μην βιάζεστε με τις συντάξεις και επενδύσατε εκεί. Επενδύσατε στον “κόφτη”, στην κατάρρευση της αξιολόγησης. Όταν καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, κάνατε ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος: επιμείνατε πεισματικά σε αυτή την επιλογή και χάσατε την αξιοπιστία σας και την πολιτική σας αξιοπρέπεια», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, στην πρωτολογία του.

«Όπως στο παρελθόν ο επίτροπος Όλι Ρεν είχε ευχηθεί «καλό κουράγιο» στους Έλληνες, έτσι κι εγώ σήμερα θα ευχηθώ ‘καλό κουράγιο’ στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν σήμερα, μαζί μας, “ναι σε όλα”, στην κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», σημείωσε ο καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις συντάξεις

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντάλλαξε το Σκοπιανό με τις συντάξεις. «Αυτό ήταν το εισιτήριο, με το οποίο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και προσέθεσε ότι στις Βρυξέλλες λένε ότι «κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση». «Τα δώσατε όλα για την εξουσία. Με κομπασμό ισχυρίζεστε σήμερα ότι θα φέρνετε εδώ γουλιά-γουλιά το ποτήρι με τα μέτρα ανακούφισης, όταν πνίγετε κάθε μέρα τους Έλληνες στον χείμαρρο των φόρων που εσείς επιβάλατε», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Οι πολίτες παρακολουθούν με καγχασμό το τελευταίο επεισόδιο από το παραμύθι των ψεμάτων σας: ότι κυβερνάτε 100 μέρες. Σήμερα κλείνετε 1417 μέρες στην εξουσία, 1417 σκοτεινές μέρες για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πήρατε πολλά από πολλούς, για να δώσετε λίγα σε πολύ λίγους», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “έβαλε τη μάσκα του φιλάνθρωπου για να δώσει ένα φιλοδώρημα». «Διαλαλείτε ότι δεν θα κόψετε τις συντάξεις, όταν υπογράψατε τη μείωση των συντάξεων. Εσείς την υπογράψατε», προσέθεσε.

“Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε μειοδότες”

«Η ελληνική δημοκρατία, η ελληνική πολιτεία προστατεύονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχω βγει από τα ρούχα μου κ. Μητσοτάκη γιατί δεν πίστευα ότι θα μιλούσατε όπως ο κ. Γεωργιάδης. Ξεστομίσατε πως αυτή η κυβέρνηση ξεπούλησε τη Μακεδονία και αντάλλαξε τις μειώσεις στις συντάξεις με τη Συμφωνία. Είναι ντροπή κ. Μητσοτάκη. […] Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Σας καλώ να μην ψηφίσετε αν νομίζετε πως είναι προϊόν συναλλαγής», είπε ο πρωθυπουργός για το Σκοπιανό στη δευτερολογία του και τόνισε: «Η δική μας στάση προστατεύει το πατριωτικό καθήκον. Ντροπή σας και δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες. Απέτυχε η στρατηγική της καταστροφής και δεν βρίσκετε άλλο τρόπο να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο μόνος τρόπος είναι η δημιουργία εθνικού διχασμού», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: “Δεν θα μας κουνάτε το δάχτυλο”

Με τη σειρά του, σχολιάζοντας τα περί «παλιού» και «νέου», ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να διαβάζει μια σειρά ονομάτων βουλευτών, υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ. «Αυτό είναι το νέο που τελειώνει το παλιό;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε, περιπαικτικά «τζόβενο» τον Χρήστο Σπίρτζη που καθόταν στα υπουργικά έδρανα, ενώ αναφέρθηκε και στον Παναγιώτη Κουρουμπλή που είχε σηκωθεί προηγουμένως όρθιος, πρωτοστατώντας σε χειροκρότημα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ σε αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού για το Σκοπιανό.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους και για το Σκοπιανό. «Δεν θα μας κουνάτε κανένα δάκτυλο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι», προσέθεσε. «Εκχωρήσατε εθνότητα, όχι ιθαγένεια. Αυτά υπογράψατε και ζητάτε και τα ρέστα. Δεν ντρέπεστε λίγο;», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Όχι μόνο γιατί ήρθατε στην εξουσία εξάπτοντας τα πάθη, καβαλώντας το κύμα της οργής, το οποίο υπονομεύσατε με τον πιο χυδαίο τρόπο, αλλά γιατί έχετε φέρει απέναντί σας τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο κάποιες ακραίες δυνάμεις. Εμείς καταδικάσαμε με τον πιο ακραίο τρόπο την καπήλευση των όσων κάνατε από τις δυνάμεις του μίσους και της ξενοφοβίας, όταν εσείς ποτέ δεν καταδικάσατε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Για εσάς υπήρχε η καλή βία της κάτω πλατείας και η κακή βία της αστυνομίας. Οι κακές καταλήψεις και οι καλές καταλήψεις», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός. Μην διανοηθείτε ξανά να ταυτίσετε τη μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη με την Ακροδεξιά».

Τσίπρας: Κάντε πρόταση μομφής

Τριτολογώντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον το κρίνει σωστό, να καταθέσει εντός των ημερών πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι παρέρχεται το εξάμηνο από την τελευταία πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ, με αφορμή το Σκοπιανό, τον Ιούνιο.