Παύλος Πολάκης: Την 31η Ιουλίου αποφασίζεται η άρση ασυλίας του
Πολιτική

Παύλος Πολάκης: Την 31η Ιουλίου αποφασίζεται η άρση ασυλίας του

Παύλος Πολάκης: Την 31η Ιουλίου αποφασίζεται η άρση ασυλίας του

Την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, στην Ολομέλεια, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση στις 31 Ιουλίου.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνήλθε σήμερα για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: Η μία υπόθεση στην καταγραφή της συνομιλίας που είχε ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η δεύτερη υπόθεση το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά από μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ εκ των ένδεκα βουλευτών που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της ΝΔ, ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος αποχώρησε από την ψηφοφορία με το αιτιολογικό ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Έκανε μάλιστα και δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας:

«Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκόμενου, κ. Πουλή, αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις».

Ο κ. Τζανακόπουλος στη δήλωσή του αναφέρεται σε «πρωτοφανή πολιτική δειλία της ΝΔ» και τονίζει ότι «αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη».

Επισημαίνει, δε, ότι για τους λόγους αυτούς αρνήθηκε να ψηφίσει «σε μία διαδικασία που προσβάλλει τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής», καταλήγει.

Για πολιτικό ρεβανσισμό κατηγορεί τη ΝΔ και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης: