Φεστιβάλ των Καννών: Διχάζει η απόφαση να τιμηθεί ο Alain Delon
Κόσμος

Φεστιβάλ των Καννών: Διχάζει η απόφαση να τιμηθεί ο Alain Delon

Φεστιβάλ των Καννών: Διχάζει η απόφαση να τιμηθεί ο Alain Delon

Το εμβληματικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών – που είναι για την Ευρώπη ό,τι o θεσμός των Oscars για την Αμερική- διχάζει φέτος.

Η απόφαση των ιθυνόντων του Φεστιβάλ να βραβεύσουν τον 83 ετών Γάλλο ηθοποιό, Alain Delon, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις κατά της γυναικείας κακοποίησης.

Μάλιστα το Φεστιβάλ έδωσε στη δημοσιότητα και την αφίσα που αφορά την τιμητική βράβευση του Delon.

Και ο υιός Delon εναντίον του πατέρα!

Εκπρόσωπος της αμερικανικής οργάνωσης Women and Hollywood, που ηγείται του κινήματος #ΜeΤoo, δήλωσε ότι “προκαλεί αηδία η απόφαση να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα ο Γάλλος ηθοποιός. Τον περασμένο χρόνο το Φεστιβάλ δεσμεύτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή ως προς την σεξουαλική παρενόχληση ή την οποιαδήποτε μορφής κακοποίηση”.

Συγκεκριμένα, η ιδρύτρια της οργάνωσης, Women and Hollywood, Melissa Silverstein, δήλωσε μέσω Twitter “αηδιασμένη με το γεγονός ότι οι Κάννες τιμούν τον Delon, δεδομένου ότι ο ηθοποιός έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι έχει χαστουκίσει γυναίκες και ότι έχει δηλώσει πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι αφύσικο”.

Τον περασμένο Nοέμβριο, ο Γάλλος ηθοποιός παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ότι έχει χτυπήσει γυναίκες.

Ανάμεσα στους “πολέμιους” του ηθοποιού είναι και ο γιος του, Anthony Delon, ο οποίος ανάρτησε βίντεο όπου εξηγεί πως ο πατέρας του τον είχε κλείσει σε ένα κλουβί με σκυλιά, όταν ήταν μικρός, για να γίνει πιο σκληρός.

Ο Alain Delon, κατηγορείται επίσης για ρατσισμό και αντι-σημιτισμό, επειδή ήταν στενός φίλος του ακροδεξιού ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, Jean – Marie Le Pen.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Thierry Fremaux, στήριξε τον Alain Delon, δηλώνοντας πως το Φεστιβάλ θα βραβεύσει το έργο του και όχι τις απόψεις του, τις οποίες δεν εγκρίνει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος που μετέφερε το κλίμα από τις Κάννες στη σημερινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι ο Γιώργος Λάνθιμος.