Archie Harrison: Γιατί δεν πήρε τίτλο (και πότε θα πάρει);
Κόσμος

Archie Harrison: Γιατί δεν πήρε τίτλο (και πότε θα πάρει);

Archie Harrison: Γιατί δεν πήρε τίτλο (και πότε θα πάρει);

Το νέο βασιλικό μωρό προκαλεί φρενίτιδα ακόμα και με την ανακοίνωση του ασυνήθιστου ονόματός του: Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Αυτό όμως που ένας… κοινός θνητός (που δεν γνωρίζει από βασιλικό πρωτόκολλο) αναρωτιέται είναι γιατί δεν προσφωνείται ως πρίγκιπας όπως τα παιδιά του William και της Kate.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex, όπως έγινε γνωστό επέλεξαν να μη δώσουν στον γιο τους κάποιον τίτλο τιμής (π.χ. Lord Archie).

Και αυτό διότι όπως φαίνεται, υπάρχει συμφωνία το νέο μωρό να πάρει στο μέλλον τον τίτλο της “Αυτού Μεγαλειότητος του Πρίγκιπα”.

Πότε; Όταν ο Κάρολος ανέβει στο θρόνο.

Και αυτό εξαιτίας μίας Συνθήκης που σύναψε το 1917 ο παππούς της Βασίλισσας Ελισάβετ, Βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος.

Τι λέει το διάταγμα του Βασιλιά Γεωργίου;

Ο Γεώργιος περιόριζε τον αριθμό των ατόμων της βασιλικής οικογένειας που μπορούσαν να έχουν τίτλο της Αυτού Μεγαλειότητος (δηλαδή να αποκαλούνται πρίγκιπες).

“Τα παιδιά του μονάρχη και τα παιδιά των γιων κάθε μονάρχη αλλά και ο μεγαλύτερος εν ζωή γιος του μεγαλύτερου γιου του εκάστοτε Πρίγκιπα της Ουαλίας έχουν το δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο του Πρίγκιπα ή της Πριγκίπισσας μπροστά από το χριστιανικό τους όνομα ή άλλον τίτλο που κατέχουν”, λέει η συνθήκη.

Αυτή τη στιγμή, μονάρχης είναι η Ελισάβετ. Τα παιδιά της είναι ο Κάρολος, ο Ανδρέας, ο Εδουάρδος και η Άννα που είναι όλοι πρίγκιπες.

Παιδιά των γιων της (δηλαδή του Καρόλου, του Εδουάρδου και του Ανδρέα) είναι αντίστοιχα ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, η Ευγενία και η Βεατρίκη και η Λουίζα.

Όλα είναι πρίγκιπες, με εξαίρεση τη Λουίζα που αποκαλείται Lady διότι αυτό αποφάσισαν οι γονείς της (ο Πρίγκιπας Εδουάρδος και η κόμισσα Σοφία) και επικύρωσε η βασίλισσα.

Ο μεγαλύτερος γιος του μεγαλύτερου γιου του Πρίγκιπα της Ουαλίας (δηλαδή ο Ουίλιαμ) είναι ο Γεώργιος, που είναι και αυτός Πρίγκιπας.

Κανένα άλλο παιδί αυτή τη στιγμή δεν δικαιούται πριγκιπικό τίτλο, εκτός εάν η Βασίλισσα αποφασίσει με ειδικές επιστολές να αλλάξει αυτό το δεδομένο.

Και το άλλαξε για τα παιδιά του Ουίλιαμ, την Σάρλοτ και τον Λουδοβίκο, για τους οποίους όρισε ότι θα προσφωνούνται πρίγκιπες.

Όταν όμως ο Κάρολος γίνει βασιλιάς, αυτόματα τα παιδιά των γιων του (δηλαδή τα 3 του Ουίλιαμ και το ένα του Χάρι) θα γίνουν πρίγκιπες.

Το ερώτημα είναι “προς τι όλος αυτός ο ντόρος”; Μα είναι απλό: ένας Πρίγκιπας έχει μεγαλύτερα προνόμια από έναν απλό Δούκα!

Μπορεί να ακούγεται σαν γρίφος αλλά δεν είναι!