AFI: Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2018
Κόσμος

AFI: Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2018

AFI: Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2018

Το Ινστιτούτο Αμερικάνικου Κινηματογράφου δημοσίευσε τη λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες του 2018. Ανάμεσά τους το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, το οποίο μετά τα 10 βραβεία BIFA και τις 5 υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, «περιμένει» να δει αν και σε πόσες κατηγορίες θα είναι υποψήφιο στα φετινά Oscars.

Το AFI (American Film Institute – Ινστιτούτο Αμερικάνικου Κινηματογράφου) εκπαιδεύει και τιμά τους δημιουργούς των ταινιών από το 1967. Έδρα του είναι το Los Angeles, ενώ στο συμβούλιο που αποφασίζει είναι οι Bob Gazzale, Sir Howard Stringer και Robert A. Daly. Η επιλογή των ταινιών του AFI κάθε χρόνο, είναι κάτι σαν πρόγευση των όσων θα δούμε στα Oscars, μιας και σπάνια είναι υποψήφια κάποια ταινία (για το Oscars καλύτερης ταινίας) που δεν είναι στη λίστα του.

Οι ηχηρές απουσίες

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός λίστας είναι το Roma του μεξικανού Alfonso Cuaron. Ωστόσο, δικαιολογήθηκε αυτή η «απουσία» μιας και η ταινία προβλήθηκε μέσω Netflix κι όχι στους κινηματογράφους. Μια άλλη ηχηρή απουσία είναι αυτή του First Man, που αφορά στη ζωή του Neil Armstrong και πρωταγωνιστεί ο Ryan Gosling. Η ταινία πήγε πολύ καλά εισπρακτικά σε όλες τις χώρες που παίχτηκε.