Ο Κώστας Σόμμερ στο Znews: “Οι επιλογές στην προσωπική σου ζωή δείχνουν ένα κομμάτι του ποιος είσαι”
Συνεντεύξεις

Ο Κώστας Σόμμερ στο Znews: “Οι επιλογές στην προσωπική σου ζωή δείχνουν ένα κομμάτι του ποιος είσαι”

Ο Κώστας Σόμμερ στο Znews: “Οι επιλογές στην προσωπική σου ζωή δείχνουν ένα κομμάτι του ποιος είσαι”

Με αφορμή την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες Ευρωεκλογές ο Κώστας Σόμμερ μίλησε στο Znews για την απόφασή του να αναμιχθεί με τα κοινά.

Ο Κώστας Σόμμερ στις παραλίες της Καρπάθου

Ο ηθοποιός μας μίλησε για την επιλογή του να πολιτευτεί με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη,  την Ένωση Κεντρώων, την εθελοντική του δράση στις παραλίες της Καρπάθου, τα παιδικά του χρόνια στη Γερμανία, τις σπουδές του στο Λος Άντζελες, τη Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, αλλά και για το αν είναι μόνος του αυτή την περίοδο.

Κώστα, γιατί με την “Ένωση Κεντρώων”;

Μου άρεσε πάρα πολύ να μπω σε αυτό το κόμμα, γιατί o κ. Λεβέντης είναι πολύ καθαρός, μακριά από σκάνδαλα και κομματικές διαπλοκές και συμφέροντα. Όπως βλέπεις κοιτώ την ουσία της πολιτικής κι όχι μια μάχη άνευ ουσίας που δεν σχετίζεται με την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα.

Σου έχει μιλήσει ο κ. Λεβέντης, σου έχει πει για ποιον λόγο σε διάλεξε;

Όταν θα πλησιάσεις έναν άνθρωπο θα κοιτάξεις τη δημόσια εικόνα του, την απήχηση κι ότι θα μαζέψει ένα κοινό. Αν όμως δεν έχεις άποψη, όραμα κι έναν δρόμο να διανύσεις νομίζω είναι άχρηστο το να έχεις αγάπη και στήριξη από μια μερίδα του κόσμου. Βρήκαμε κοινά στοιχεία. Βασίζομαι στη καθαρή Ελλάδα και την καθαρή Ευρώπη. Θέλω καθαρές ακτές, θάλασσες, βουνά. Γι’ αυτό έχουμε μια οργάνωση το All for Blue και βάζουμε ένα λιθαράκι για μια καθαρή Ελλάδα, γιατί η χώρα μας ζει από τον τουρισμό. Πέρα από τον εαυτό μας το κάνουμε και χρηστικά για τη χώρα μας. Ξεκινά από τα σχολεία και την εκπαίδευση αυτό, η νέα γενιά πρέπει να αγαπήσει τον τόπο της και την καθαριότητά του.

Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη

Άλλο κύριο μέλημα πέρα από το περιβαλλοντικό για σένα ποιο είναι;

Σημαντικό για μένα είναι να έχουμε μια σοβαρή αντιπροσώπευση και σχέσεις με τα μεγάλα κράτη και με τη νότια Ευρώπη όπου είμαστε κι εμείς.

Είναι σημαντικό που έχω ζήσει και δουλέψει στη Γερμανία και την Αμερική και γνωρίζω τις διαφορές και πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Είναι βασικό να υπάρχουν παιδιά στην Βουλή και την Ευρωβουλή που να  έχουν όρεξη για δουλειά και όραμα. Να έρχονται μέσα από την αγορά και να μιλάνε 3 ξένες γλώσσες. Εγώ μπορώ να μιλήσω σε έναν Γερμανό Ευρωβουλευτή, είναι η μητρική μου γλώσσα τα γερμανικά, η μητέρα μου είναι Γερμανίδα και πήγα σε γερμανική σχολή.

Είναι σημαντικό να μπορείς να εξηγήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους πως θέλεις να μείνεις στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλεις να βοηθήσεις για να την κρατήσεις ενωμένη, δυνατή με ένα ωραίο μέλλον. Να στηρίξεις και να σε στηρίξει. Γιατί η Ε.Ε. περνά μια κρίση.

Μαζί με την ΜΚΟ All For Blue στην Κάρπαθο

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Έχω γεννηθεί στη Γερμανία, μετά ήρθα Ελλάδα κι επέστρεψα Γερμανία σε αθλητικό λύκειο, όπου πήρα και πρωτάθλημα στα 100μ. Ήρθα στην Ελλάδα πάλι και έφυγα στο Λος Άντζελες όπου σπούδασα. Μετά δούλευα μεταξύ Αμερικής, Γερμανίας και Ελλάδας. Τα τελευταία 5 χρόνια η βάση μου είναι η Αθήνα.

Τα παιδικά σου χρόνια ήταν δύσκολα ή ήταν καλύτερα γιατί ήσουν σε άλλη χώρα;

Το ότι από την Ελλάδα ξαναγύρισα Γερμανία στο Λύκειο δεν ήταν κι ό,τι πιο εύκολο και ευχάριστο. Αλλά έμαθα πολλά από αυτά.

Η Ευρώπη είναι σε κρίση και δυο από τα πιο καίρια ζητήματα που συζητιούνται στην Ευρωβουλή είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό κι η άνοδος της ακροδεξιάς. Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

Για το προσφυγικό θεωρώ σημαντικό πως είμαστε Ευρώπη. Τα νότια σύνορα δεν είναι ελληνικά, αλλά ευρωπαϊκά. Πρέπει όλες οι χώρες να συμμετέχουν στην ασφάλεια και την τήρηση του μεταναστευτικού και το πώς θα χειριστούμε το πρόβλημα. Ο καθένας προσπαθούσε να λύσει ξεχωριστά τα προβλήματα, ατομικά σαν χώρα.

Σήμερα ο νέος δεν ψηφίζει. Δεν τον ενδιαφέρουν τα πολιτικά γιατί δεν βλέπει κάποιον να τον αντιπροσωπεύει, να του μιλά στη γλώσσα του για πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Βλέπει διαμάχες δυο κομμάτων που δεν του λένε τι θα γίνει αύριο. Δεν τον νοιάζουν ποιος έκλεψε περισσότερο, αν τα έφαγε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί που πάνε να ψηφίσουν έχουν πιο ακραία συναισθήματα πολιτικά. Ο ακροδεξιός θα πάει να ψηφίσει, ο πιο ουδέτερος έχει απηυδήσει.

Αυτό το απολιτίκ είναι μάστιγα. Πέθαναν πρόγονοι μας για να έχουμε το δικαίωμα να πάμε να ψηφίσουμε για το ποιος θα μας κυβερνήσει.

Ρώτησα για το προσφυγικό γιατί ασχολείσαι με το περιβάλλον των νησιών και τον τουρισμό. Πιστεύεις πώς η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ανοιχτή την “αγκαλιά” της για αυτούς τους ανθρώπους ή να ακολουθήσει μια πιο σκληρή πολιτική;

Εννοείται πως δεν κατηγορούμε τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ επειδή είχαν προβλήματα στη χώρα τους. Έχουν πολέμους και πρέπει να σώσουν τις οικογένειές τους. Αλλά πρέπει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είναι συνολικό πρόβλημα. Πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές οικογένειες και τα Ελληνόπουλα και έχουν ανάγκη. Να αφομοιώσουμε ανθρώπους μέχρι εκεί που μπορούμε όμως. Γιατί αλλιώς δημιουργείται μια κατάσταση που δεν μπορείς να τους βοηθήσεις όπως πρέπει. Δημιουργούνται γκέτο κι εχθρικότητα ακόμα και μεταξύ τους. Ούτε αυτοί είναι ευτυχισμένοι που είναι εδώ και εμείς βλέπουμε εστίες βίας. Αυτό δεν το θέλει κανείς μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό συνολικά από την Ε.Ε.

Όταν κάποιος είναι λίγο πιο παθιασμένος και τα βλέπει όλα αυτά λέει “όλοι έξω”. Ούτε αυτό είναι λύση.

Η προεκλογική του αφίσα

Συνοπτικά λοιπόν τι προσδοκάς από τη διεκδίκηση της έδρας στην Ευρωβουλή;

Όλα αυτά που είπα είναι ουσιαστικά το κάλεσμά μου. Ονειρεύομαι μια καθαρή κι ευρωπαϊκή Ελλάδα με όραμα και μέλλον.  Τις εμπειρίες που έχω μπορώ να τις εκμεταλλευτώ και φτάνω σήμερα να κατεβαίνω υποψήφιος για να βάλω ένα λιθαράκι. Δεν είπα πως θα λύσω το πρόβλημα, όποιος το λέει αυτό λέει ψέματα. Θέλω να προσπαθήσω να πάμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να πάμε τώρα και σε πιο προσωπικά ζητήματα, γιατί στο προφίλ ενός υποψήφιου (ευρώ)βουλευτή παίζει σημαίνοντα ρόλο και η γυναίκα που έχει δίπλα του, οι επιλογές του και σε αυτό τον τομέα. Με τη Ναυσικά έχεις διατηρήσει καλές σχέσεις απ’ ό,τι βλέπουμε. Πλέον είσαι μόνος σου;

Είχαμε μια πολύ όμορφη σχέση που τελείωσε. Περάσαμε ωραία και δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι κακό ο ένας για τον άλλον. Αυτά, ειδικά, όταν λέγονται δημόσια είναι αστεία. Όταν είχες έναν άνθρωπο δίπλα σου πρέπει μετά να τον τιμάς και να τον σέβεσαι. Αλλιώς δεν σέβεσαι τον εαυτό σου και τις επιλογές σου.

Μέχρι και σήμερα είμαι δίπλα της, όπως κι αυτή. Τη στηρίζω και με στηρίζει. Έχουμε κρατήσει πολύ καλές σχέσεις. Όπως το είπες, οι επιλογές στην προσωπική σου ζωή δείχνουν και κομμάτι της προσωπικότητάς σου.

Άρα τώρα είσαι μόνος;

Ναι, αυτή την περίοδο τρέχω το κομμάτι της πολιτικής και του εθελοντισμού μόνο. Θέλω να βάλω ένα λιθαράκι να πάμε παρακάτω. Τόσο καιρό συζητάω για τα προβλήματα του τόπου μας, ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα λόγια και να προχωρήσουμε στις πράξεις.

Ειδικά για έναν άνθρωπο που είναι γνωστός από χώρους όπως η τηλεόραση, είναι δυο φορές πιο δύσκολο και σημαντικό να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί και σε άλλα πράγματα.