Ο Δημήτρης Παπανώτας στο Znews: «Θα χαιρόμουν πολύ να παρουσιάσω το Big Brother»
Συνεντεύξεις

Ο Δημήτρης Παπανώτας στο Znews: «Θα χαιρόμουν πολύ να παρουσιάσω το Big Brother»

Ο Δημήτρης Παπανώτας στο Znews: «Θα χαιρόμουν πολύ να παρουσιάσω το Big Brother»

Είναι ένας από τους έμπειρους παρουσιαστές της μικρής οθόνης που έχει δοκιμαστεί σε πολλά και διαφορετικά είδη εκπομπών και δηλώνει με άνεση ότι του αρέσει να είναι «δεύτερο βιολί».

Ο Δημήτρης Παπανώτας, που φέτος βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Λιάγκα στην εκπομπή «Μεσημέρι» του ΣΚΑΪ, αποκαλύπτει στο Znews ποιο τηλεοπτικό concept θα ήθελε παρουσιάσει, ενώ παράλληλα μιλά για τον ρατσισμό και την έλλειψη σοβαρότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Πες μου για αυτή την καινούρια παρέα που έχετε δημιουργήσει.

Για μένα δεν είναι και τόσο καινούρια, γιατί με τον Γιώργο έχω ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, όπως φυσικά και με την Ελένη, τον Οδυσσέα (σ.σ. Μητσόπουλο) και την Κλεοπάτρα (σ.σ. Πατλάκη). Επομένως, ήταν οικείο το περιβάλλον. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άνετα από την αρχή. Νιώθω ότι το κάνουμε χρόνια και όχι μήνες.

Πού οφείλεται η επιτυχία της;

Κοίταξε, δεν θα το πω ακόμη επιτυχία, γιατί είναι αρχή. Ελπίζω να έρθει μία μεγάλη επιτυχία και να κρατήσει για χρόνια το «Μεσημέρι» στον ΣΚΑΪ. Νομίζω ότι όταν στελεχώσεις σε ένα τηλεοπτικό προϊόν με ανθρώπους που είναι έμπειροι και έχουν το κοινό τους, ο κόσμος δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη.

Όταν σου είπαν ποια πρόσωπα θα είναι στην εκπομπή ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες;

Xάρηκα για όλους. Είναι όλοι καταξιωμένοι στον χώρο. Ακόμα και η Κάλια, που είναι το νεότερο μέλος στην παρέα και λιγότερο έμπειρη, έχει τσαγανό, ομορφιά και τηλεοπτική εμπειρία και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

«Καλώς τον βλάχο από τη Θεσσαλονίκη που ήρθε να γίνει δημοσιογράφος»

Είσαι ένας άνθρωπος που τηλεοπτικά δεν έχει μάθει να μασάει τα λόγια του…

Ναι, καλώς ή κακώς δεν το κάνω.

Σου έχει κοστίσει;

Σαφώς. Πάντα, όταν λες την άποψή σου ελεύθερα κάποιοι χαίρονται να ακούνε την αλήθεια, κάποιοι άλλοι στεναχωριούνται, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Η δημοσιογραφία είναι να λες την αλήθεια και την άποψη σου, δεν είναι να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Εκείνο είναι δημόσιες σχέσεις.

Ίσως στην εποχή μας να το έχουμε λίγο μπερδέψει…

Όλα τα έχουμε μπερδέψει. Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού, του συζύγου, τι είναι bullying, τα έχουμε όλα μπερδεμένα…

Μιλώντας περί bullying, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε σε μία συνέντευξή του ότι απέχει εξαιτίας αυτού από την ελληνική τηλεόραση. Ποια είναι η γνώμη σου;

Όταν γενικεύεις κάτι και παίρνει η «μπάλα» ένα ολόκληρο σύστημα, που λέγεται ελληνική τηλεόραση είναι λάθος. Άλλο να πεις εγώ συνάντησα και τέτοιους ανθρώπους και άλλο να πεις ότι η τηλεόραση είναι αυτό. Νομίζω ότι έκανε λάθος. Θα το καταλάβει και μόνος του. Είναι καλό παιδί ο Καπουτζίδης. Θα έζησε κάποια περιστατικά και θα έβγαλε αυτή την πικρία.

Έχεις βιώσει ρατσισμό στον χώρο της τηλεόρασης;

Όταν πρωτοάρχιζα υπήρχε στην Αθήνα ένα κατεστημένο δημοσιογραφικό, στο οποίο δεν έμπαινες εύκολα. Αλλά επειδή τότε τα Μέσα άνοιγαν μαζικά, χρειάζονταν κόσμο. Τότε, άκουσα κάνα-δυο: «Καλώς τον βλάχο από τη Θεσσαλονίκη που ήρθε να γίνει δημοσιογράφος». Όμως, στην πορεία χάθηκαν αυτά. Ήταν στα πρώτα μου βήματα μετά δεν ένιωσα κάτι περίεργο πότε.

Για ποιους λόγους αγαπάς την τηλεόραση;

Η τηλεόραση είναι η δουλειά μου και τη σέβομαι. Παίζει έναν πολύ σοβαρό κοινωνικό ρόλο, στον οποίο βέβαια δεν ξέρω αν ανταπεξέρχεται πάντα σωστά, αλλά αν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν καταλάβουν ότι είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο με πολύ σοβαρό κοινωνικό ρόλο θα γίνει πολύ καλύτερη.

Ο… δεύτερος ρόλος στην εκπομπή και η παρουσίαση του Big Brother

Τι άλλο θα ήθελες να κάνει τηλεοπτικά;

Καταρχήν, στα 31 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά έχω κάνει όλα! Ειδήσεις, πολιτικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, μόνο αθλητικά δεν έχω κάνει και παιχνίδια. Δεν θα μπορούσα να κάνω ένα τηλεπαιχνίδι, δεν μου αρέσει. Αλλά έχω στο μυαλό μου διάφορα πράγματα, δεν ξέρω αν ποτέ θα έμπαινα στη λογική να τα εφαρμόσω. Προς το παρόν, νιώθω ότι δεν έχω πια την ενέργεια που είχα στα και 20 να τρέχω μέρα νύχτα. Όταν αναλάβεις ένα τηλεοπτικό προϊόν χρειάζεται νυχθημερόν εργασία, ενώ όταν είσαι μέλος μιας παρέας τηλεοπτικής και μάλιστα σε «δεύτερο βιολί» είναι λίγο πιο… cool τα πράγματα. Μου αρέσει αυτό.

Αν ο ΣΚΑΪ σου πρότεινε να παρουσιάσεις το Βig Βrother, τι θα έλεγες;

Θα χαιρόμουν πάρα πολύ. Ξέρεις γιατί; Πιστεύω ότι το Βig Βrother έχει μία δυναμική σαν reality. Είναι αξιοπρεπές, δεν σε βάζει να πηδήξεις από τον ουρανοξύστη ή να πεινάσεις, αλλά σε βάζει σε έναν χώρο μαζί με άλλους δέκα ανθρώπους και πρέπει να δείξεις τον χαρακτήρα σου. Είναι στο χέρι του συμμετέχοντος να δείξει ένα καλό είτε ένα αρνητικό πρόσωπο. Ο ρόλος του παρουσιαστή δεν είναι αυτό το παλιακό να τους βάλει να μαλώσουν, αλλά να αναδείξει τις σοβαρές και μη συμπεριφορές. Επειδή η ελληνική κοινωνία πάσχει σε πολύ μεγάλο βαθμό από έλλειψη σοβαρότητας, ευγένειας και  κοινωνικότητας νομίζω ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μπούσουλα για μία κοινωνική αφύπνιση το Βig Βrother και γ΄ αυτό θα χαιρόμουνα το υπηρετήσω.

Σου έχει γίνει πρόταση;

Όχι, δεν το έχω συζητήσει ποτέ με κανέναν. Κάναμε μία πλάκα ένα πρωί στην εκπομπή, αλλά μέχρι εκεί.

Σου εύχομαι να γίνει!

Κοίταξε, μετά από τρεις δεκαετίες στη δουλειά δεν έχω όνειρα. Δόξα τω Θεώ έχω κάνει και πρώτο ρόλο και δεύτερο.

Και δηλώνεις ότι και στον δεύτερο ρόλο είσαι μία χαρά;

Μα, είναι πιο ξεκούραστος! Τι να λέμε; Ψέματα; Δεν τρελαίνομαι να κάνω κάτι άλλο. Αν όμως με ενθουσιάζει κάτι -το Βig Βrother με ενθουσιάζει- νομίζω ότι θα μπορούσα να δώσω κάτι.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι της τηλεόρασης γιατί δεν το βλέπουν έτσι;

Γιατί ένα πρόβλημα της ελληνική κοινωνίας είναι το ακόρεστο του χαρακτήρα των ανθρώπων. Δεν χορταίνουν από χρήμα, δόξα, εμπειρίες. Θέλουν κι άλλα. Εγώ είμαι άνθρωπος που χορταίνω. Δεν χρειάζομαι τη βιλάρα στις Κάννες για να νιώσω πλήρης, μου αρκεί και ένα ωραίο σπίτι στην Αθήνα. Και από δόξα και από χρήμα έχω χορτάσει.

Πώς αντιμετωπίζεις μία κακή συνεργασία;

Αδιάφορα. Δεν με απασχολεί. Δεν συνηθίζω να απαντάω στην πράξη με προκλήσεις, απαντάω λεκτικά μόνο. Δεν θα έκανα μήνυση ποτέ σε κάποιον, δεν θα έβαζα τρικλοποδιά σε κάποιον, που πάει να μου βάλει.

Από πού αντλείς δύναμη για να συμπεριφέρεσαι με αυτό τον τρόπο;

Από την άνωθεν δύναμη. Όλα εδώ πληρώνονται. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χωράει κακίες.

Πιστεύεις στον Θεό;

Πάρα πολύ. Όταν ξυπνάς το πρωί και λες: «Ευχαριστώ Θεέ μου για όσα μου έχεις δώσει», θα σου δώσει και άλλα.