Η Katerine Duska στο Znews: «Έχουμε δει μη νικητές να θριαμβεύουν εκτός διαγωνισμού»
Συνεντεύξεις

Η Katerine Duska στο Znews: «Έχουμε δει μη νικητές να θριαμβεύουν εκτός διαγωνισμού»

Η Katerine Duska στο Znews: «Έχουμε δει μη νικητές να θριαμβεύουν εκτός διαγωνισμού»

Η Katerine Duska βρίσκεται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών της για την εμφάνισή της στη Eurovision και μίλησε στο Ζnews για τον διαγωνισμό, τον στόχο της σε αυτόν, ποιος την ενέπνευσε να λάβει μέρος και πώς έχει διαμορφωθεί ως προσωπικότητα αφού έχει και καναδικές αναφορές.

Ποια είναι η Katerine Duska;

H Katerine Duska έχει γεννηθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε κλασική κιθάρα στη Μουσική Ακαδημία και τραγούδησε υπό την καθοδήγηση της διακεκριμένης δασκάλας φωνητικής της, Ελένης Μελισσίδη. Στη συνέχεια, ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Νομική Σχολή.

Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο One In A Million και δύο χρόνια αργότερα το πρώτο άλμπουμ της, το Embodiment, σε μουσική και στίχους της ιδίας.

Μουσικά, η Katerine Duska κινείται στην indie pop και soul. Έχει εμφανισθεί στον Κήπο του Μεγάρου και πρόσφατα μοιράστηκε την ίδια σκηνή με τον Σουηδό συνθέτη Albin Lee Meldau.

https://www.instagram.com/p/BuZFt9uHGSn/?utm_source=ig_web_copy_link

Η Eurovision στη ζωή της και η πορεία της μέχρι το Τελ Αβίβ

Η Katerine Duska ανακοινώθηκε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 64ο διαγωνισμό της Eurovision, στις 14 Φεβρουαρίου, χάρη στην ομόφωνη απόφαση της καλλιτεχνικής επιτροπής που συστάθηκε από την ΕΡΤ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μπορεί με το που της έγινε η πρόταση να σκέφτηκε «Γιατί εμένα;» καθώς δεν θεωρεί πως είναι μια συμβατική επιλογή για τη Eurovision, αλλά στις 6 Μαρτίου παρουσιάστηκε το τραγούδι Better Love, που έχει δημιουργήσει η ίδια, μαζί με τον Leon Of Athens και τον David Sneddon, και κυκλοφορεί από τη MINOS-EMI/Universal.

https://www.instagram.com/p/Bulc4zFnNFb/?utm_source=ig_web_copy_link

Η Katerine Duska, κατά την επίσημη παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής, δήλωσε πως «δεν πηγαίνει σαν τη μύγα μες στο γάλα» θέτοντας, έτσι, ψηλά τον πήχη από την αρχή. Άλλωστε, τα στοιχήματα θέλουν το Better Love ως ένα από τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, καθώς προβλέπεται πως θα ξεχωρίσει στον πρώτο ημιτελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ. Εκεί θα εμφανιστεί 16η επί σκηνής.

Μέχρι στιγμής, η Katerine Duska έχει παρευρεθεί στη Ρουμανία και στην Ολλανδία, όπου και παρουσίασε το Better Love για πρώτη φορά live, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στο μεταξύ, η Ελληνίδα εκπρόσωπος γύρισε και την postcard της συμμετοχής και στις 20 Απριλίου θα δώσει το «παρών» σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

Ο τελικός του 64ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου.

https://www.instagram.com/p/ButERwFosa7/?utm_source=ig_web_copy_link

Τι δήλωσε αποκλειστικά στο Znews

– Η σκηνική παρουσία σου θα εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με το video clip, δηλαδή θα έχουμε και εκεί αναγεννησιακά στοιχεία ή θα δούμε κάτι διαφορετικό; Τι μπορείς να μας αποκαλύψεις για την εμφάνισή σου τη βραδιά του διαγωνισμού;

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας αποκαλύψω πολλά, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως θα είναι ένας κόσμος αισθητικά κοινός με εκείνον του video. Διατηρούμε έντονα το θηλυκό στοιχείο και έτσι θα είμαστε 6 γυναίκες επί σκηνής».

– Το κεφάλαιο Eurovision άνοιξε απρόσμενα για εσένα, όπως έχεις δηλώσει. Ποιος θα ήταν ο ιδανικός επίλογός του και τι πιστεύεις ότι θα αποκομίσεις από αυτήν την εμπειρία;

«Τεράστια εμπειρία πρωτίστως. Μέσα από αυτούς τους λίγους μήνες προετοιμασίας κερδίζεις χρόνια εμπειρίας. Αυτό είναι τρομερά πολύτιμο για κάθε καλλιτέχνη. Είναι μια τεράστια παραγωγή και ένα τεράστιο stage που σου δίνει την ευκαιρία παγκόσμιας προβολής. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος είναι μια διαδικασία από την οποία βγαίνεις πιο δυνατός και αυτό από μόνο του είναι ένας σπουδαίος επίλογος. Ιδανικός θα ήταν με μια πολύ καλή θέση και είναι φυσικά ο στόχος μου».

https://www.instagram.com/p/BwKzuManu7V/?utm_source=ig_web_copy_link

– Η Eurovision έχει ταυτιστεί με το εμπορικό pop ως διαγωνισμός, εντούτοις τα τελευταία χρόνια αλλάζει σταδιακά κατεύθυνση και «ανοίγεται» και σε άλλα μουσικά είδη. Πώς θα όριζες εσύ τον θεσμό και πώς πιστεύεις ότι το Better Love θα τον διαφοροποιούσε;

«Η Εurovision είναι ένας διαγωνισμός που ανέκαθεν αγκάλιαζε τη διαφορετικότητα και όλα τα είδη μουσικής. Έχουμε δει από κλασικό τραγούδι έως metal, από τη Μαρίζα Κωχ έως τον Sebastien Tellier. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εμφανής στροφή προς πιο εναλλακτικές προσωπικότητες με βασικό παράδειγμα την περίπτωση του Salvador Sobral. Η συμμετοχή του με έκανε να νιώσω πως μπορώ κι εγώ να βρω τον χώρο μου στη σύγχρονη Eurovision».

– Έχεις μεγαλώσει στον Καναδά και έχεις έρθει στην Ελλάδα στην εφηβεία σου. Εν τέλει, η ιδιοσυγκρασία σου είναι περισσότερο καναδική ή ελληνική και σε ποιες πτυχές της ζωής σου χρησιμοποιείς τη μία πλευρά του εαυτού σου και σε ποιες την άλλη;

«Με έχουν διαμορφώσει εξίσου, κουβαλάω και τις δυο κουλτούρες μέσα μου πολύ έντονα. Ο Καναδάς μού καλλιέργησε πολλές κοινωνικές ευαισθησίες, την ευγένεια, την οργάνωση και την πολιτική ορθότητα. H Ελλάδα, από την άλλη, το πάθος, τον αυθορμητισμό, την ανθεκτικότητα και την απόλαυση της στιγμής».

https://www.instagram.com/p/Buoaxi9HbnJ/?utm_source=ig_web_copy_link

– Μετά τη Eurovision, τι; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου μετά τον διαγωνισμό δεδομένου ότι πολλοί υποστήριξαν ότι το Better Love είναι ένα άκουσμα διεθνών προδιαγραφών;

«Ο επόμενος στόχος μου είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω τόσο καιρό, να γράφω και να δημιουργώ. Ήδη έχω νέο υλικό που ετοιμάζω για τον επόμενο μου δίσκο και θα αποτελέσει προτεραιότητα μαζί με τις καλοκαιρινές μου εμφανίσεις».

– Θεωρείς, εν ολίγοις, ότι μία καλή ή κακή τελική κατάταξη στον διαγωνισμό της Eurovision θα επηρέαζε την καριέρα σου στη μουσική και αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Δεν πιστεύω πως ένας διαγωνισμός μπορεί να καθορίσει εξ ολοκλήρου την πορεία και την καριέρα ενός καλλιτέχνη, αλλά θεωρώ πως μια καλή τελική κατάταξη μπορεί να δώσει μια ώθηση και μια αναγνωρισιμότητα. Πιο σημαντική θεωρώ τη διαχείριση του αποτελέσματος παρά το ίδιο το αποτέλεσμα. Έχουμε δει νικητές να χάνονται και μη νικητές να θριαμβεύουν εκτός διαγωνισμού».

Καλή επιτυχία, Ελλάδα!