Η Κατερίνα Διδασκάλου στο Znews: «Βρήκα μια εξαιρετική φίλη, τη Μαρία Κίτσου»
Συνεντεύξεις

Η Κατερίνα Διδασκάλου στο Znews: «Βρήκα μια εξαιρετική φίλη, τη Μαρία Κίτσου»

Η Κατερίνα Διδασκάλου στο Znews: «Βρήκα μια εξαιρετική φίλη, τη Μαρία Κίτσου»

Πιλοτάρει μικρό αεροπλάνο, κάνει ορειβασία, είναι χειμερινή κολυμβήτρια, δίνει διαλέξεις για τις κακοποιημένες γυναίκες. Φέτος θα παίξει ταυτόχρονα δυο θεατρικά, έχει παίξει ξένο κινηματογράφο, σε αρκετές ταινίες, ανάμεσα σε αυτές, του Ερίκ Ρομέρ και σε μια βουλγαρικής παραγωγής όπου τιμήθηκε για την ερμηνεία της, θέατρο, τηλεόραση, έχει τρία παιδιά και…. ατέλειωτες ώρες γυρισμάτων στις “Άγριες μέλισσες”.

Η “Μυρσίνη” ή αλλιώς η Κατερίνα Διδασκάλου είναι πράγματι εκτός από εξαιρετική ηθοποιός, μια υπέροχη, πολυπράγμων γυναίκα….

Κυρία Διδασκάλου, πριν μιλήσουμε για τον ρόλο σας ως “Μυρσίνη”, ας κάνουμε μια μικρή “βόλτα” στην επαγγελματική ζωή σας. Οι γονείς σας ήταν ανεκτικοί στο να γίνετε ηθοποιός;

Α, ο πατέρας μου ήταν έτοιμος από καιρό! Η μητέρα μου λίγο διστακτική, ψέλλισε κάτι, αλλά τελείωσα μαζί την Φιλολογία και το Εθνικό και αυτό ήταν. Πήρα υποτροφία για το Columbia να συνεχίσω τις σπουδές μου στο θέατρο και έμεινα 10 χρόνια στη Ν. Υόρκη. Αποφάσισα όμως το ’94 να γυρίσω γιατί σαν γυναίκα διπλωμάτη μου είχε αφαιρεθεί η άδεια να δουλέψω. Είχα ήδη τις δυο κόρες μου και επιστρέψαμε στην Ελλάδα. Έκανα αμέσως τηλεόραση, θέατρο, σινεμά αργότερα τον γιο μου και έτσι είμαι ευλογημένη. Είμαι αυτό που λένε ” working actor”. Ασφαλώς και με νοιάζει να με λένε καλή, με νοιάζει όμως να είμαι εργαζόμενη ηθοποιός.

Γυρίζετε στα πάτρια και ποια είναι η πρώτη σας δουλειά;

Θυμάμαι έκανα την “Πηγή” στον “Πατούχα” του Κονδυλάκη, με τον Δημήτρη Έξαρχο το ’94. Είχε μπει για τα καλά η ιδιωτική τηλεόραση, έπαιξα αμέσως στο “Εσύ αποφασίζεις”, “Αθήνα-Θεσσαλονίκη”, στο “Τμήμα Ηθών”, πολλά τηλεοπτικά. Mega, ANT1, Star,  στους “Δικηγόρους της Αθήνας” με τον Αλεξανδράκη. Πολλά πολλά…. Συνεργάζομαι με τον Μίνω Βολανάκη, αρχαίες τραγωδίες. Φέτος παίζω στο έργο του Άγγελου Φραντζή και κάνω τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Παρότι είμαι παιδί του Εθνικού, δεν έχω δουλέψει πότε εκεί. Μόνο ελεύθερο θέατρο. Θα γίνει και αυτό. Τα ωραία πράγματα είναι αυτά που γίνονται στην ώρα τους. Να σου πω, δεν θυμάμαι πια τι έχω κάνει…

Ανάμεσα στο θέατρο, την τηλεόραση, το σινεμά, τι σας αρέσει πιο πολύ;

Δεν κάνω διάκριση. Έχω κάνει και πολύ σινεμά, την τελευταία ταινία του Ερίκ Ρομέρ, μια ουγγρική, βουλγαρική και πολλές εδώ. Τώρα κάνουμε τον τρίτο κύκλο του “Έτερος εγώ”. Δεν διάλεξα πότε να πω ότι  θα κάνω μόνο αυτό. Εγώ αγαπώ την τηλεόραση. Ό,τι και να κάνεις είναι η ίδια ενέργεια που βάζεις απλά είναι διαφορετική η τεχνική. Τα άλλα είναι ίδια. Η ψυχή που βάζεις είναι ίδια. Τα αγαπώ και τα τρία.

Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε μυθοπλασία. Μετά το “4” δεν είχατε κάνει κάτι. Ξαφνικά έρχεται μια “άνοιξη” στην ελληνική τηλεόραση, δε νομίζετε;

Το πίστευα ότι θα συμβεί, όλα κάνουν έναν κύκλο. Όσο και να κλαίμε το Mega που έκλεισε, έρχεται τώρα ο ANT1, επενδύει γερά, το χωριό που χτίστηκε μου θύμισε τον “Λοχαγό Κορέλι”. Τα σκηνικά του, αλλά και όλα έχουν συνέπεια ξένης παραγωγής. Βλέπω πάντα τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων και είμαι ενθουσιασμένη.

Η “Μυρσίνη Σεβαστού” τι ρόλος είναι;

Η Μυρσίνη είναι μια γυναίκα επίμονη, σκληρή, οι ήρωες δεν πρέπει να είναι μονόπαντοι, μια καρικατούρα. Η Μυρσίνη υπάρχει λόγος που είναι σκληρή, θα βγουν αυτά στην συνέχεια. Τον Δούκα τον παντρεύομαι από έρωτα.

Να πω κάτι για τη γραφή, που το θεωρώ σημαντικό. Αυτό το σήριαλ αρχίζει με έναν φόνο. Βάζει από την αρχή ένα στοιχείο αρχαίας τραγωδίας. Να ξέρει το κοινό τι έχει συμβεί, αλλά όχι οι ήρωες. Η Μυρσίνη από ένστικτο καταλαβαίνει ότι δεν είναι αυτός ο φονιάς αλλά άλλος. Καθένας για τους δικούς του λογους θεωρεί υπεύθυνο κάποιον άλλο. Αλλά η μάνα λέει “φωνάζει η καρδιά μου ότι αυτή είναι η δολοφόνος”! Αυτή η τόσο δυνατή αρχή ανοίγει μια βεντάλια αναζήτηση, μου θυμίζει τον Οιδίποδα, που το κοινό ξέρει τα πάντα και οι ήρωες δεν ξέρουν.

Είναι μια εξαιρετική δουλειά. Όλοι είναι ένας κι ένας. Όλοι. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, η σεναριογράφος, είναι μια απόλαυση να δουλεύεις μαζί τους. Αισθάνομαι ευτυχής.

Τις δουλειές μου τις  αντιμετωπίζω πολύ από μέσα, αλλά δεν ταυτίζομαι πότε. Αυτό μπορεί να σε τρελάνει. Κάθε φορά που πάω στο γύρισμα λέω άλλη μια μέρα στη ζωή της Μυρσίνης. Ποτέ της Κατερίνας. Είναι πολύ επικίνδυνο…. Μπαίνεις και βγαίνεις, είναι απλό. Είναι μια δουλειά, τίποτα άλλο….

Θυμάμαι όντας κριτική επιτροπή σε ένα φεστιβάλ, γνώρισα μια κοπέλα από τη Βενεζουέλα, έκανε ένα σήριαλ όπου υποδυόταν την καρκινοπαθή και έπαθε καρκίνο. Της είπα ότι είναι μόνο ένας ρόλος. Διότι αν μπεις πραγματικά μπορεί να χάσεις και το μέτρο της ερμηνείας. Πρέπει να υποδύεσαι, αλλά να αρρωσταίνεις; Όχι!

Διαβάζετε τα σχόλια στο Twitter;

Εντάξει είναι μαγικό αυτό που κάνει ο κόσμος. Ο κόσμος αποφασίζει, ανεβάζει και κατεβάζει. Έχει κριτήριο. Εμείς πήραμε κεφάλι αμέσως. Το ίδιο είχε συμβεί με “Το νησί”, με τον Παπακαλιάτη κ.λπ. Είναι καλό για όλους μας να γίνεται καλή τηλεόραση. Η ευχή μου είναι να υπάρχουν δυο και τρία σήριαλ που κάνουν μεγάλες τηλεθεάσεις.

Οι “Άγριες μέλισσες” είναι ένα συγκρουσιακό σήριαλ ή όχι;

Μα ναι! Αυτές οι συγκρουσιακές σχέσεις είναι σαν τη ζωή. Έτσι είναι η ζωή. Όταν ανέβασα την “Πόρνη από πάνω” μου έλεγαν “συμβαίνουν αυτά;”. Εγώ άκουσα τις ιστορίες γυναικών σε ένα σεμινάριο έπαθα πλάκα. Η ηρωίδα μου ωχριά μπροστά  και στις ιστορίες της αληθινής ζωής. Έτσι και η Μυρσίνη. Όταν ακούει τον γιο της να λέει ότι είναι ερωτευμένος, η Μυρσίνη με τον πόνο που ήδη έχει, νιώθει συμβολικά ότι αυτές της παίρνουν ακόμα ένα παιδί.

Αλήθεια, πως είναι οι σχέσεις σας με τη Μαρία (σ.σ. Κίτσου);

Εξαιρετική, εξαιρετική! Είναι ένα θαυμάσιο παιδί. Όλοι είναι τέλειοι. Ο Λευτέρης  Χαρίτος, οι ηθοποιοί, οι άλλοι δύο σκηνοθέτες. Όταν παίζεις με τέτοιους ηθοποιούς όλα γίνονται δέκα φορές καλύτερα. Με τη Μαρία μπορεί να είμαστε εχθροί, να μισεί η μια την άλλη αλλά νομίζω βρήκα μια εξαιρετική φίλη και εγώ δεν κάνω εύκολα φιλίες.

Τι άνθρωπος είναι η Κατερίνα Διδασκάλου; Τι σας αρέσει, πώς ξεκουράζεστε, τι μουσική ακούτε;

Είμαι vegeterian, ακούω ροκ, βάζω Mercury στη διαπασών, ακούω τζαζ και κλασική μουσική, αγαπώ την Ρεμπούτσικα, την Αρβανιτάκη και την Σκυλακάκη. Η Ηρώ είναι ένα πολύ ταλαντούχο κορίτσι. Είμαι ορειβάτισσα, πιλοτάρω μικρό αεροπλάνο, η θάλασσα με μαγεύει, μπορώ να κολυμπάω όλο τον χειμώνα δε με νοιάζει το κρύο, μου αρέσουν η Τζούλιαν Μουρ, η Μέριλ Στριπ, η ταινία του Λάνθιμου, μου αρέσει γενικά η έκπληξη στον ηθοποιό. Η “Ευνοούμενη” μού άρεσε τόσο πολύ…

Οι σχέσεις με τα παιδιά σας; Έγινε κάποιο ηθοποιός;

Απαπά! Κανενα παιδί δεν θέλησε να γίνει ηθοποιός ευτυχώς! Κάτι καλό έχω κάνει σε αυτή τη ζωή! Δόξα τω Θεώ! Ίσως είδαν πόσο σκληρό είναι, πόσο τους έλειψα. Απαπαπαπά….

Αυτό που λέει πάντα στα παιδιά της, στους φίλους, είναι πως πρέπει να πορευόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη στη ζωή. Δεν έχει κανένα νόημα η αντιζηλία, το μίσος. Και όπως την είδα αυτές τις δυο ώρες που κάτσαμε παρέα, φαίνεται στα μάτια της ότι είναι το μότο της ζωής της…