Δημήτρης Καμπουράκης: «Μου λείπει πάρα πολύ ο Οικονομέας»
Συνεντεύξεις

Δημήτρης Καμπουράκης: «Μου λείπει πάρα πολύ ο Οικονομέας»

Δημήτρης Καμπουράκης: «Μου λείπει πάρα πολύ ο Οικονομέας»

Τον γνωρίζω χρόνια. Πολλά. Είναι το ίδιο αυθόρμητος, γλυκός, ένα παιδί μάλαμα που θα τον ήθελαν όλοι στην παρέα τους. Ο Δημήτρης Καμπουράκης, Κρητικός με τα όλα του, μιλά στο Znews για την νέα του δουλειά, την Κρήτη του, και τον φίλο του τον Γιώργο Οικονομέα που του λείπει και άλλα πολλά.

Δημήτρη αυτή την εποχή επιδίδεσαι σε… ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ακραία δημοσιογραφικά φαινόμενα. Τα καιρικά τα αφήνω στην Ζιακοπούλου και στη Σούζη. Εμείς αναλύουμε τις πολιτικοκοινωνικές καταιγίδες. Ενίοτε τις ψυχανεμιζόμαστε, για να μην πω τις προβλέπουμε.

Προβλέπεις δηλαδή καμιά τέτοια καταιγίδα στο εγγύς μέλλον;

Ε, έτσι όπως φτιάξανε τη λύση του Μακεδονικού, δεν χρειάζεται να είσαι ο μάντης Κάλχας για να προβλέψεις φουρτούνες στα κυβερνητικά πελάγη.

Πήγες στον ΣΚΑΪ για άλλα πράγματα και άλλα κάνεις. Μίλησέ μας λίγο για την εκπομπή σου.

Καταρχήν, δεν κάνω άλλα. Για μια ενημερωτική εκπομπή πήγα, σε ενημερωτική εκπομπή βρέθηκα. Ο ΣΚΑΪ-24 αναβλήθηκε, αλλά ο ΣΚΑΪ είναι εδώ, κραταιός και δημιουργικότατος. Και χαίρομαι πάρα πολύ που ανήκω πια στο δυναμικό του. Δεύτερον, δεν είναι εκπομπή μου, είναι του Χατζή και εμένα, από κοινού.

Ο Δημήτρης Καμπουράκης με τον Τάκη Χατζή στην εκπομπή “Ακραία φαινόμενα”

Αλήθεια, πώς τα πας με τον Τάκη Χατζή;

Περίφημα. Μου ‘χει φερθεί άψογα ο Τάκης και μάλιστα σε περιβάλλον που εγώ δεν γνώριζα. Μαθαίνουμε σιγά-σιγά ο ένας τον άλλον, αλλά ήδη τα πάμε εξαιρετικά και ξέρω ότι τελικά θα φτιάξουμε αχτύπητο δίδυμο. Εξ’ άλλου, μέσα σε τρεις μόνο βδομάδες η εκπομπή ακουμπάει την πρωτιά.

Στα γενικά κοινά, όχι στα νεανικά…

Γιατί; Το 14-15% στα νεανικά κοινά είναι κακό για ενημερωτική εκπομπή; Μια χαρά είναι. Εμάς είναι επιλογή μας να κάνουμε ενημέρωση. Αν ήταν αυτοσκοπός μας τα νεανικά κοινά, θα φέρναμε έναν ταχυδακτυλουργό και δυο γκρουπάκια στο στούντιο και θα είχαμε τα νούμερα των νεανικών κοινών στην κωλότσεπη. Δεν θέλουμε αυτό.

Ένας δημοσιογράφος ακόμα στην πολιτική; Η Έλενα Άκριτα λέει πως δεν συνάδει. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Στην εποχή μας, όλα συνάδουν κι όλα παράταιρα μοιάζουν. Ένας χυλός κυριαρχεί γύρω μας, ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει και όλοι κριτικάρουν όλους. Η αλήθεια είναι ότι είχα μια διερευνητική πρόταση ν’ ασχοληθώ με την πολιτική, εξαιρετικά τιμητική. Το σκέφτηκα αλλά δεν το επέλεξα. Τελικά ο καθένας μας κάνει αυτό που επιθυμεί βαθιά μέσα του, αυτό που τον κολακεύει το βράδυ που είναι μόνος. Εμένα συνεχίζει να με κολακεύει η δημοσιογραφία.

Πώς είναι η ζωή σου αυτή την εποχή; Πέρασες δύσκολα με το κλείσιμο του Mega.

Δεν ήταν τόσο δύσκολα, όσο στενάχωρα. Επειδή δεν είχα χρέη, ούτε ήμουνα μαθημένος στην γκλαμουριά, προσαρμόστηκα εύκολα σε χαμηλό εισόδημα. Δεν με πολυένοιαξε. Άλλα πράγματα με πειράξανε περισσότερο. Η στοχοποίησή μας, ας πούμε. Όσο για το κλείσιμο του Mega, άστο να πάει στο διάολο. Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο ευδιάκριτο γίνεται το πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι που παίχτηκε κάτω απ’ το τραπέζι, με θύμα ένα μαγαζί πρότυπο και 700 εργαζόμενους. Πού θα πάει, αργά ή γρήγορα όλα θα μαθευτούν.

Δεν μου είπες πώς είναι η ζωή σου σήμερα.

Επαγγελματικά είναι εξαίρετη πλέον. Δουλεύω επτά μέρες την βδομάδα στα πιο καλά μαγαζιά της πιάτσας. Δεν έχω κανένα παράπονο. Όσο για τα προσωπικά, δεν μ’ αρέσει να συζητώ τέτοια πράγματα δημοσίως.

 Τουλάχιστον κάνεις αυτό που ήθελες ή ονειρευόσουν κάτι άλλο;

Επειδή στην ζωή μου ήμουν βουλιμικός, ήταν αδύνατο να κάνω καθ’ ολοκληρία όλα όσα ονειρεύτηκα κατά καιρούς. Εξάλλου, με τον καιρό γινόμαστε σοφότεροι: Μαθαίνουμε ότι πολλά απ’ όσα ποθήσαμε κολασμένα, αν τα πραγματοποιούσαμε, απλώς θα μας οδηγούσαν σε κάποιου είδους προσωπική κόλαση.

Πώς κρίνει ο πολίτης Καμπουράκης όσα συμβαίνουν στον τόπο;

Τα κρίνω, μετά συγχωρήσεως, απαράδεκτα. Αν ζούσε ο Ιονέσκο, θα μας έκανε μήνυση για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ας μην επεκταθούμε στα ενδότερα της πολιτικής, σημειώνω απλώς ότι αυτοί οι Συριζαίοι δεν έχουν τον Θεό τους.

Ετοιμάζεις κανένα βιβλίο;

Τα βιβλία δεν τα προγραμματίζω εγώ. Έρχονται μόνα τους και με βρίσκουν. Επί του παρόντος, δεν μου ‘χει χτυπήσει κανένα καινούριο την πόρτα. Μπορεί στο μέλλον. Το μόνο βιβλίο που έχω προγραμματίσει για τα ύστερα της ζωής μου, είναι «οι αναμνήσεις ενός κουρασμένου ψαριού».’

Ψαριού;

Ε, ναι. Καθότι Ιχθύς και στο ζώδιο και στον ωροσκόπο.

Τι σε ενοχλεί και τι σου αρέσει;

Μ’ ενοχλεί η βλακεία, η ρηχότητα και η κομπάζουσα αμορφωσιά. Μ’ αρέσει να μ’ αφήνουν ήσυχο, να μη με πρήζουν.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και πώς αξιοποιείται;

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει, η ζωτική ενέργεια αρχίζει να λιγοστεύει. Ο συγχωρεμένος ο Κωστής Παπαγιώργης έγραφε πως όσο μεγαλώνουμε, τόσο κονταίνει το σκοινί που μας δένει με το κρεβάτι μας.

Τι είναι για σένα η Κρήτη εκτός από ιδιαίτερη πατρίδα;

Το συναισθηματικό μου αποκούμπι. Μια ψευδαίσθηση ότι υπάρχει έτοιμη κοιτίδα και για δεύτερη εξίσου καλή ζωή μου, αφού ολοκληρώσω αυτή που ζω τώρα. Μάταιες ελπίδες…

Απαισιόδοξο σε βρίσκω.

Μπα, είμαι ο πιο αισιόδοξος και απενοχοποιημένος άνθρωπος πάνω σε τούτη τη γη. Απλώς ξέρω πού πατώ και πού πηγαίνω.

Σου λείπει ο Οικονομέας; Ήσασταν τόσα χρόνια μαζί.

Μου λείπει πάρα πολύ. Κι όσο περνά ο καιρός, μου λείπει περισσότερο. Τον είχα αγαπήσει πολύ τον Γιώργο.

Πώς βλέπεις την τηλεόραση σήμερα, πώς τη συγκρίνεις με αυτή που ήξερες;

Ωχ, καημένη Ντέπυ, τι ψάχνεις να βρεις τώρα… Ανάθεμα και ξέρω, ειλικρινά. Δεν υπάρχει τηλεόραση ως ενιαίο σύνολο. Στιγμές, εκπομπές και πρόσωπα υπάρχουν, με μια συφοριασμένη κοινωνία απέναντι απ’ την οθόνη της. Πάντα, αυτό που έβγαινε απ’ το κουτί ήταν και γοητευτικό και εξοργιστικό. Πάντα προωθούσε και την αμάθεια και την μάθηση. Πάντα απευθυνόταν και στα ταπεινά ένστικτα και στις υψηλές προσδοκίες. Μακάρι να ήξερε το τηλεοπτικό κοινό να επιλέγει.

Περιέγραψέ μου μια στιγμή που κάνεις κάτι πραγματικά για σένα.

Όταν μπαίνω στο περιβόλι μου στην Δρακώνα και κουβεντιάζω με τις πορτοκαλιές που φύτεψε ο παππούς μου ο Δημήτρης πριν από την εμφάνιση του ραδιοφώνου και μπόλιασε ο πατέρας μου ο Μανόλης πριν από την εμφάνιση της τηλεόρασης.

Ποια γυναίκα σου αρέσει στην τηλεόραση;

Η κυρία Νίκη Λυμπεράκη.

Τι σε συγκινεί; Η θάλασσα, το βουνό; Τι χόμπι έχεις;

Η θάλασσα βέβαια. Εκεί στον νότο που μεγάλωσα, ερωτευόμασταν στις παραλίες, όχι κάτω από σκιερά πλατάνια. Όσο για τα χόμπι μου, δυο είχα στη ζωή μου: Να συλλέγω χαρτοκόπτες και να σπαταλάω δίχως αντίκρισμα τα προσόντα μου. Τώρα πια, τα ‘χω περιορίσει δραστικά και τα δύο.

Δημήτρη, σε ευχαριστώ πολύ.