Σωτήρης Κοντιζάς: “Θα ήθελα να μην περνάω τη μισή μου μέρα μαζεύοντας ξένα σκουπίδια από την παραλία”
Ελλάδα

Σωτήρης Κοντιζάς: “Θα ήθελα να μην περνάω τη μισή μου μέρα μαζεύοντας ξένα σκουπίδια από την παραλία”

Σωτήρης Κοντιζάς: “Θα ήθελα να μην περνάω τη μισή μου μέρα μαζεύοντας ξένα σκουπίδια από την παραλία”

O σεφ και κριτής του MasterChef, Σωτήρης Κοντιζάς είναι ενεργός στα social media και συχνά ποστάρει τα σχόλιά του για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Το είχε κάνει για τις Πανελλήνιες αλλά και για τις παιδικές αλλεργίες.

Αυτή τη φορά μοιράστηκε τον προβληματισμό του από τις καλοκαιρινές του διακοπές, καθώς ναι μεν πέρασε όμορφα με την οικογένειά του, όπως έγραψε, αλλά βρήκε τις παραλίες γεμάτες σκουπίδια, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο και για τον γιο του που είναι ακόμη μωρό.

Και ιδού τι “κατήγγειλε” συνοδεύοντας το ποστ με μία εικόνα anime:

“Τι σχέση μπορεί να έχουν μερικά Γιαπωνεζάκια που καθαρίζουν την τάξη τους με τις αναμνήσεις μου από το φετινό καλοκαίρι; Στο δικό μου μυαλό μεγάλη. Πέρασα πολύ ωραία φέτος. Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να κάνω διακοπές σε όμορφα μέρη με ανθρώπους που αγαπώ. Μόνο που ιδανικά θα ήθελα να μην περνάω τη μισή μου μέρα μαζί τους μαζεύοντας ξένα σκουπίδια από την παραλία. Αλλά πού τέτοια τύχη.

Το γόπινγκ έγινε σταθερή απασχόληση όλης της οικογένειας, ενώ υπήρξε παραλία όπου χρειάστηκε να ανασκουμπωθούμε όλοι και να μαζέψουμε καλώδια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες, αποδείξεις, καπάκια από καφέδες ακόμη και σπασμένα γυάλινα μπουκάλια ή μπαταρίες, προκειμένου να απλώσουμε ψάθες και να εξασφαλίσουμε έναν μίνιμουμ χώρο όπου ο μικρός δε θα έβρισκε κάτι επικίνδυνο να καταπιεί.

Όλα αυτά καταλήγουν στη θάλασσα και δε νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω εγώ σε τι κατάσταση είναι οι θάλασσες και οι ωκεανοί από τα απορρίμματα. Συχνά μας μοιάζουν γραφικές οι εικόνες των Γιαπωνέζων μαθητών που καθαρίζουν τις τάξεις και τις τουαλέτες τους στο σχολείο ή των Γιαπωνέζων οπαδών που καθαρίζουν τις κερκίδες τους.

Στο δικό μου μυαλό το να θες να αφήνεις ένα καθαρό αποτύπωμα σε έναν πλανήτη που καταρρέει από τη δική μας υπερκατανάλωση, να μαζεύεις τις βρωμιές σου και να σέβεσαι τον επόμενο που θα έρθει είναι η ανώτατη έκφραση πολιτισμού.

Τι θέλω να πω; Μια συνήθεια είναι -από τις καλές που ωραίο θα ήταν να είναι και ενστικτώδεις. Μια σακούλα για να τα ρίχνεις όλα μέσα, ένα αυτοσχέδιο τασάκι, μια ματιά πριν βάλεις την τσάντα στην πλάτη, για να σιγουρευτείς ότι άφησες το χώρο σου όπως τον βρήκες. Ή και καλύτερο”.

https://www.facebook.com/KontizasSotiris/posts/1172964099567702