Katerine Duska: Η προσωπική της ζωή, το σοβαρό χειρουργείο και το στοίχημα της Eurovision
Ελλάδα

Katerine Duska: Η προσωπική της ζωή, το σοβαρό χειρουργείο και το στοίχημα της Eurovision

Katerine Duska: Η προσωπική της ζωή, το σοβαρό χειρουργείο και το στοίχημα της Eurovision

Η Katerine Duska, λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision με το τραγούδι Better Love, μίλησε στο περιοδικό People και τον Μαρίνο Βυθούλκα για τα παιδικά της χρόνια στον Καναδά και τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

«Νιώθαμε Έλληνες και λατρεύαμε την Ελλάδα» 

Η Katerine Duska είπε για τα παιδικά της χρόνια: «Οι ομογενείς έχουν πάντα μια εξιδανικευμένη εικόνα για την Ελλάδα. Και όχι άδικα, διότι τους λείπει η πατρίδα και την τιμούν. Θυμάμαι έντονα την εικόνα με εμένα και τον αδελφό μου να είμαστε μικρά παιδάκια και με -30, ακόμα και με -40 βαθμούς Κελσίου, να κάνουμε παρέλαση σε εθνικές επετείους, με μελανιασμένα τα άκρα μας από το κρύο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Μολονότι δεν ζούσαμε στην Ελλάδα, είχαμε πάντα στενή επαφή με την κουλτούρα και την ιστορία της. Νιώθαμε Έλληνες και τη λατρεύαμε. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που περνιέται από τους γονείς στα παιδιά. Εκτός από τη γλώσσα, μάθαινα και παραδοσιακούς χορούς σε τέσσερις διαφορετικές σχολές».

Μάλιστα, περιέγραψε και το πώς άρχισε να τραγουδάει: «Η μουσική μπήκε στη ζωή μου με πολύ ήπιο τρόπο. Από μικρό κοριτσάκι, στο δημοτικό ακόμα, θυμάμαι τον εαυτό μου να τραγουδάει. Μάλιστα, εκείνη την εποχή το αγαπημένο μου συγκρότημα ήταν οι Backstreet Boys. Είχα τρέλα μαζί τους και εννοείται πως ζούσα για αυτό το boyband! Μπορώ επίσης να σου περιγράψω την εικό να-κλισέ, να είμαι μπροστά στον καθρέφτη και να τραγουδάω κρατώντας μια βούρτσα για μικρόφωνο. Ήμουν, όμως, πολύ ντροπαλό παιδί. Όταν αντιλαμβανόμουν πως κάποιος με έβλεπε εκείνη τη στιγμή, ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι φίλες μου, χωρίς να με ρωτήσουν, μου συμπλήρωναν αιτήσεις συμμετοχής σε σχολικές παραστάσεις και κάπως έτσι κατέληξα να τραγουδάω πρώτη φορά στα 14 μου, σε μια μαθητική εκδήλωση, μπροστά σε κοινό. Έτρεμα και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω».

«Ποτέ δεν ντρεπόμουν για τον εαυτό μου»

Η Katerine Duska μίλησε και για την επιστροφή της στην Ελλάδα κατά την εφηβεία της: «Μου ήρθε λίγο απότομο όλο αυτό. Κάθε χρόνο που ήθελαν οι γονείς μου να γυρίσουμε στην Ελλάδα τούς ζητούσα ένα έτος παράταση. Από ένα σημείο και μετά, ύστερα από τόσες παρατάσεις, νόμιζα πως δεν θα γυρίσουμε ποτέ. Τελικά, γυρίσαμε και καλά κάναμε που επιστρέψαμε».

Η ίδια, πάντως, τόνισε ότι ποτέ δεν δέχθηκε bullying στο ελληνικό σχολείο: «Αυτή η αλλαγή ήταν ακραία. Από εκεί που ήμουν σε ένα πολύ αυστηρό σχολείο θηλέων, γράφτηκα στο δημόσιο του Βύρωνα. Ήταν το πρώτο μου πολιτισμικό σοκ, διότι δεν μπορούσα να πιστέψω πως οι τοίχοι του σχολείου ήταν γεμάτοι γκράφιτι. Αυτό για μένα, που είχα μεγαλώσει στο Μόντρεαλ, ήταν βανδαλισμός. Για τους συμμαθητές μου ήμουν το ‘Αμερικανάκι’ και η ‘Καναδέζα’. Ποτέ, όμως, δεν βίωσα bullying, ούτε ντρεπόμουν για τον εαυτό μου και την εμφάνισή μου».

«Έκανα ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο»

Η Katerine Duska φοίτησε στη Νομική Σχολή και, παράλληλα, εργαζόταν: «Γράφτηκα κανονικά στη Νομική, παρακολουθούσα τα μαθήματα και, παράλληλα, έκανα δυο-τρεις δουλειές, προκειμένου να πληρώνω τα δίδακτρά μου στο ωδείο για τα μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Έχω δουλέψει ως πωλήτρια, σερβιτόρα, μπαργούμαν, γιατί ήθελα να μην επιβαρύνω τους γονείς μου. Ουσιαστικά, αυτό που με ενδιέφερε ήταν η μουσική, να καλλιεργήσω μια ικανότητα που ένιωθα πως είχα, να την εξελίξω και να βρω τι ταιριάζει στη φωνή μου. Ο πρώτος χρόνος στη Νομική ήταν πολύ δύσκολος, γιατί είχα ένα θέμα με την υγεία μου και έκανα ένα σοβαρό χειρουργείο. Οπότε, ούτως ή άλλως, έχασα ένα εξάμηνο από τη σχολή».

«Δεν είμαι σταρ ενός reality show»

Η δημοσιότητα δεν φαίνεται να γοητεύει την Katerine Duska αφού απάντησε σχετικά: «Αντιλαμβάνομαι πως είναι μέρος της δουλειάς μου και βοηθάει στην προώθησή της. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που το κάνω. Δεν με ενδιαφέρει ο κόσμος να με γνωρίζει για τη σχέση μου, ούτε να
μπει στο σπίτι μου. Επιθυμώ να με γνωρίζει ως ερμηνεύτρια, τραγουδοποιό και για το έργο μου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο βάζω όρια. Η ιδιωτική ζωή του καθενός είναι ιερή».

Απαντώντας για το αν έχει σχέση με τον Leon Of Athens, που είναι ένας εκ των συνθετών του Better Love, ξεκαθάρισε: «Αυτό πουλάει και αυτό ψάχνουν. Δεν είμαι, όμως, σταρ ενός reality show. Γνωρίζοντας πόσο εύκολα πουλιέται η προσωπική ζωή, δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να το κάνω και να δώσω τροφή στα media. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα, ποτέ δεν επιβεβαίωσα κάτι. Είναι αστείο να δημοσιεύουν κάτι ως γεγονός. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία».

Η Katerine Duska στο εξώφυλλο του περιοδικού People (21/04/2019)

Η Katerine Duska στο εξώφυλλο του περιοδικού People (21/04/2019)

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα πάω στη Eurovision»

Όσον αφορά στο κεφάλαιο Eurovision, η Katerine Duska δήλωσε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μην την έχει παρακολουθήσει έστω και μία φορά. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, έβλεπα κάθε χρόνο Eurovision. Νομίζω πως όταν εγκατασταθήκαμε εδώ ήταν η χρονιά που είχε πάει ο Μιχάλης Ρακιντζής. Κάποια στιγμή σταμάτησα να βλέπω, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα και πάλι να παρακολουθώ τις συμμετοχές. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα πάω στη Eurovision και, μάλιστα, πως θα γινόταν πρόταση σ’ εμένα να εκπροσωπήσω τη χώρα μας. Και σ’ το λέω αυτό διότι στην Ελλάδα οι επιλογές είναι συνήθως άλλες. Δεν νομίζω πως έψαχναν κάτι εναλλακτικό τα τελευταία χρόνια. Όταν μου το πρότειναν, πέρα από τιμή, αισθάνθηκα και μια τεράστια ευθύνη. Δεχόμενη τη συγκεκριμένη πρόταση, ήξερα πως η προβολή θα ήταν τεράστια και, πίστεψέ με, δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία αν δεν ήμουν σίγουρη για την ποιότητα του τραγουδιού που θα παρουσιάσω σε όλα τα επίπεδα. Βέβαια, όταν μου έγινε η πρόταση, το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν ‘Γιατί εμένα’. Η απάντησή τους ήταν πως είχαν ένα διαφορετικό όραμα για φέτος και ήθελαν έναν καλλιτέχνη που να έχει διεθνείς προδιαγραφές και να μπορεί να σταθεί εκτός συνόρων».

«Δεν επέλεξα ασφαλή μονοπάτια»

Η Katerine Duska δεν έκρυψε τη χαρά της για την αποδοχή που έχει το τραγούδι της Better Love: «Χαίρομαι που το τραγούδι μου έχει απήχηση. Δέχομαι υπέροχα σχόλια από Έλληνες και ξένους, που είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Συγκινούμαι από την αποδοχή του κόσμου. Το Better Love μπορεί να σταθεί σε μια διεθνή αγορά, έχει μια ποιότητα και κάτι να πει. Ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι συνταγές επιτυχίας και δεν επέλεξα ασφαλή μονοπάτια. Από εκεί και πέρα, όλα κρίνονται πάνω στη σκηνή».

Ως προς τη συμμετοχή της στη Eurovision, η ίδια σημείωσε: «Η επιτυχία είναι σχετική. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω περήφανο τον εαυτό μου και να νιώθω καλά με αυτό που έχω παρουσιάσει. Αν νιώσω πως στάθηκα στη σκηνή όπως έπρεπε να σταθώ, δεν με ενδιαφέρει καμία νίκη. Προσπαθώ να μην ορίζω την επιτυχία με νούμερα και κατατάξεις. Αντιλαμβάνομαι πως είναι διαγωνισμός, αλλά εγώ βλέπω τη Eurovision περισσότερο σαν ένα μουσικό φεστιβάλ. Για μένα, μετράνε τα μηνύματα που λαμβάνω και λένε ‘Μας έχεις κάνει ήδη περήφανους, μην ανησυχείς για τη θέση’. Το πρώτο στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου είναι το τραγούδι να αγγίξει τον κόσμο, και αισθάνομαι πως το έχω ήδη κερδίσει. Το επόμενο στοίχημα είναι η σκηνική μας παρουσία, που θα είναι κοντά σε αυτό που έχετε δει στο βιντεοκλίπ. Κάτι επίσης συγκινητικό είναι πως μετά την προβολή του βιντεοκλίπ επικοινώνησαν μαζί μου μέσω μηνυμάτων η Γιάννα Τερζή, η Ελένη Φουρέιρα, η Καλομοίρα και η Τάμτα. Όλα τα κορίτσια ήταν απίστευτα ενθαρρυντικά, κάτι που εκτίμησα αφάνταστα».