Ίαν Στρατής: “Αν είχα ακούσει τη γνώμη των άλλων, τώρα θα ήμουν στο σπίτι μου”
Ελλάδα

Ίαν Στρατής: “Αν είχα ακούσει τη γνώμη των άλλων, τώρα θα ήμουν στο σπίτι μου”

Ίαν Στρατής: “Αν είχα ακούσει τη γνώμη των άλλων, τώρα θα ήμουν στο σπίτι μου”

Ο Ίαν Στρατής, ο νικητής του φετινού YFSF μίλησε στη Φανή Πλατσαούρα και το People.

Η ζωή με τη γιαγιά, η οικογένειά του και το Μουσικό Γυμνάσιο

Πρώτη φορά άκουσε ότι έχει καλή φωνή από τη γιαγιά του. Tην ίδια γιαγιά που τον παρακίνησε να συμμετάσχει στο παιδικό show και λίγο καιρό αργότερα ο μικρός Ίαν τής έσπασε ένα πλευρό αγκαλιάζοντάς τη σφιχτά. «Μεγάλωσα μαζί της γιατί οι γονείς μου δούλευαν όλη μέρα. Διατηρούσαν ένα χρωματοπωλείο στην Παλλήνη, στο οποίο έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της κρίσης. Από τότε η μητέρα μου εργάζεται σε μια φαρμακευτική εταιρεία και ο πατέρας μου κάνει κάποιες περιστασιακές δουλειές. Πιστεύω ότι αν τους ρωτήσω κάποια μέρα στα σοβαρά ποια ήταν τα όνειρά τους, ως παιδιά, θα μου πουν πως και εκείνοι μουσικοί ήθελαν να γίνουν. Η μαμά μου έπαιζε παλιά κιθάρα και ο πατέρας μου ήταν στα νιάτα του μέλος μιας μπάντας. Απλώς δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Ίσως γι’ αυτό με έσπρωξαν από την πρώτη στιγμή προς το τραγούδι. Ήταν το δικό τους απωθημένο. Σκέψου ότι όταν γράφτηκα σε Μουσικό Γυμνάσιο, ήξερα ήδη να παίζω πιάνο και κιθάρα».

“Δεν με ενδιαφέρει να συνεχίσω αυτή τη δουλειά για τα χρήματα”

“Μετά το Χ Factor βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι που με παρότρυναν να τραγουδήσω ελληνικά τραγούδια. Μου είπαν ότι έτσι θα κάνω γρήγορα επιτυχία. Τους εξήγησα ότι δεν με απασχολεί κάτι τέτοιο. Ήμουν κάθετος σε αυτό και δεν μου βγήκε σε κακό. Επιτέλους, νιώθω ότι κάνω αυτό που αγαπώ. Και σε αυτό με έχει βοηθήσει πολύ η εταιρεία μου. Δεν με ενδιαφέρει να συνεχίσω αυτή τη δουλειά για τα χρήματα και τους φαν και, αν είχα ακούσει τη γνώμη των άλλων, τώρα θα ήμουν στο σπίτι μου».

Το YFSF και η συνεργασία με τον Αργυρό

“Μέχρι να το ανακοινώσει η Μπεκατώρου, δεν πίστευα ότι θα είμαι εγώ ο νικητής. Ήμουν σίγουρος ότι θα το πάρει η Κατερίνα Στικούδη,
γιατί είχε μεγαλύτερο κοινό» εξομολογείται και αναφέρεται αμέσως μετά στη νέα του συνεργασία, από τις 24 Μαΐου, με τον Κωνσταντίνο Αργυρό στο νυχτερινό κέντρο Fantasia.

«Αν μου το έλεγες πριν από λίγα χρόνια, θα σε κοιτούσα έκπληκτος, αλλά μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι δεν είχα εκτιμήσει σωστά κάποιους καλλιτέχνες – τον Αργυρό, για παράδειγμα. Είδα απέναντί μου έναν τύπο με ωραίες ιδέες, χωρίς παρωπίδες και καθόλου κολλημένο στο μουσικό είδος που αυτός εκπροσωπεί. Άρα γιατί να παραμένω εγώ κολλημένος; Και μπορεί μέχρι πρότινος να μην ήμουν φαν του Αργυρού –και του κάθε Αργυρού–, αλλά φεύγοντας από το ραντεβού ξέρεις τι είπα; “Ωραίος τύπος!”. Έχουμε ήδη κανονίσει να παίξουμε μπάσκετ την επόμενη εβδομάδα!».

“Τα πράγματα στη μουσική είναι πιο δύσκολα απ’ όσο είχα φανταστεί”

«Χρωστάω στον εαυτό μου να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα πάνω σε αυτό που αγαπώ. Το να εγκατασταθώ μόνιμα στο εξωτερικό είναι μια ιδέα που συζητάω έντονα τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι επίσημα σε αυτή τη φάση. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στη μουσική είναι πιο δύσκολα απ’ όσο είχα φανταστεί πριν μπω σε αυτόν τον χώρο. Το είχα λίγο αλλιώς στο κεφάλι μου. Ίσως πιο ρομαντικά. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να καταλάβω τι θέλει ο κόσμος από μένα. Βέβαια, σημασία έχει πάνω απ’ όλα με τι θα νιώθω εγώ ικανοποιημένος. Δεν νομίζω, πάντως, ότι θέλουν να ανεβαίνω πάνω στη σκηνή και να πετάω μπλουζάκια. Σε καμιά περίπτωση».

Ο Ίαν μίλησε και για την αμφισβήτηση που έχει δεχτεί αλλά και τις εμπορικές προτάσεις που έχει δεχτεί: «Είμαι καλλιτέχνης με άποψη κι αυτό μου κοστίζει. Χτυπάω συχνά το χέρι στο τραπέζι. Η τελευταία φορά ήταν όταν μου πρότειναν να βάλω στον δίσκο κάποια ελληνικά κομμάτια. Το κόστος είναι κυρίως χρηματικό. Στο να δυσκολεύομαι να πληρώσω το νοίκι ή να αγοράσω ένα πιο ακριβό μουσικό όργανο που θα βοηθήσει στη δουλειά μου. Ακόμη και μέσα στο παιχνίδι (σ.σ. YFSF) υπήρξαν άνθρωποι που με αντιμετώπισαν με ύφος “Tι Freddie Mercury, ρε μικρέ; Σοβαρά τώρα;”. Δεν είπα τίποτα, συνέχισα να κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που κρίνω εγώ σωστό. Και πριν από κάποιο διάστημα είχα δεχτεί μια πρόταση 30.000 ευρώ για να φοράω συνεχώς μια συγκεκριμένη μάρκα ρούχων. Πιστεύεις ότι δεν τα είχα ανάγκη; Και άσε εμένα. Η οικογένειά μου; Απάντησα, όμως, αρνητικά γιατί θέλω τα βράδια να κοιμάμαι ήσυχος και να έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Προς το παρόν, νιώθω πως το έχω καταφέρει. Μy way…».

“Δύσκολα θα έκανα κάτι με θαυμάστρια”

Ο Ίαν έχει πολλές θαυμάστριες και φανατικές. “Δύσκολα θα έκανα κάτι με θαυμάστρια. Αναρωτιέσαι “Τώρα θέλει εμένα ή αυτόν που πιάνει το στιλό για να της δώσει αυτόγραφο;”. Αν εξακολουθεί να τους αρέσει κάτι πάνω μου, νομίζω ότι είναι ο αυθορμητισμός μου, το ότι είμαι κάπως ρομαντικός, αλλά μπορώ να γίνω και μη ρομαντικός εκεί που χρειάζεται… Μην πάει ο νους σου στο σεξουαλικό, για να γελάσουμε το είπα!».