Eurovision: “Κλειδώνει” η ελληνική συμμετοχή
Ελλάδα

Eurovision: “Κλειδώνει” η ελληνική συμμετοχή

Eurovision: “Κλειδώνει” η ελληνική συμμετοχή

Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision. Μετά την ανακοίνωση της Κύπρου που επέλεξε την Τάμτα, η ΕΡΤ ακολούθησε την τακτική της κυπριακής τηλεόρασης, προκρίνοντας απευθείας ανάθεση σε καλλιτέχνη. Το τελευταίο διάστημα οι πιο μεγάλες δισκογραφικές της χώρας έκαναν τις προτάσεις τους, με τη δημόσια τηλεόραση να κλίνει προς τη Minos EMI. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η ΕΡΤ προσέγγισε από την αρχή την τραγουδίστρια Katerine Duska, που ανήκει στη μουσική οικογένεια της Minos για τον διαγωνισμό.

Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, η συμμετοχή μας με την ομογενή από τον Καναδά θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Μένει να μάθουμε τις λεπτομέρειες της συμμετοχής, αλλά και τους συντελεστές της ελληνικής αποστολής στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση η Duska είναι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός και συνηθίζει να υπογράφει η ίδια τα κομμάτια που ερμηνεύει.

Τάμτα: Οι προσδοκίες στη Eurovision και η πρόταση από την Ελλάδα που δεν ήρθε ποτέ

Με αυτό τον τρόπο, η Minos EMI “κατεβαίνει” στο Τελ – Αβίβ εκπροσωπώντας τόσο την Κύπρο, όσο όμως και την Ελλάδα. Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Στην Πορτογαλία πριν από ένα χρόνο, τόσο η Γιάννα Τερζή, όσο και η Ελένη Φουρέιρα ανήκαν στην ίδια εταιρία. Φέτος έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως η ΕΡΤ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και η ίδια την αποστολή. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης, η δημόσια τηλεόραση έθετε ως όρο στους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές τους που ήθελαν να βρεθούν στη Eurovision να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την αποστολή.

Eurovision 2019: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τον διαγωνισμό

Ποια είναι η Katerine Duska

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του OGAE Greece πως η τραγουδίστρια είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στο γαλλόφωνο Μόντρεαλ του Καναδά από Έλληνες γονείς. Η Katerine σπούδασε κλασσική κιθάρα στη Μουσική Ακαδημία και τραγούδησε υπό την καθοδήγηση της διακεκριμένης δασκάλας φωνητικής της, Ελένης Μελισσίδη, η οποία την εξέθεσε στον κόσμο της κλασσικής μουσικής. Σπούδασε και ερμήνευσε άριες και lieder των Verdi, Mozart και Schubert αλλά και πιο μοντέρνο ρεπερτόριο. Τελικά όμως, την κέρδισαν οι πιο σύγχρονες επιρροές.

Άρχισε να πειραματίζεται με τη σύνθεση όταν, έφηβη πια, μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να συνειδητοποιήσει ότι η μουσική ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά. Πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013, μέσα από την επιτυχία “One In A Million”. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο “EMBODIMENT”, σε στίχους και μουσική της ίδιας.

Συχνά η φωνή της συγκρίνεται με αυτή της Amy Winehouse ή της Adele. Ο πιο μπάσος τόνος της μας ταξιδεύει στις μαύρες φωνές περασμένων δεκαετιών.

Στο πρώτο της άλμπουμ “Embodiment”, η Katerine Duska αποκαλύπτει το μουσικό της υπόβαθρο με αφοπλιστικό τρόπο, ακολουθώντας Indie-Pop, Neo-Soul και Soulful Pop μονοπάτια. ‘Eνα άλμπουμ που είναι ακραία γοητευτικό και αντάξιο οποιασδήποτε νέας φωνής της Ευρώπης.

Dare to Dream: Αυτό είναι το λογότυπο της Eurovision 2019

Έχει τραγουδήσει στον Κήπο του Μεγάρου, όπου τον Ιούλιο του 2014 μοιράστηκε τη σκηνή με την Κατερίνα Πολέμη, καθώς και τον περασμένο Σεπτέμβριο με το νέο μουσικό της σχήμα κι έναν φρέσκο και πιο ηλεκτρονικό ήχο μαζί με τον Σουηδό τραγουδοποιό και τραγουδιστή Albin Lee Meldau. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η κυκλοφορία του νέου της δίσκου, το υλικό του οποίου συγκεντρώνει τους τελευταίους μήνες.