“Το Κόκκινο Ποτάμι”: Tο συγκλονιστικό story της νέας σειράς του Open
Νέα

“Το Κόκκινο Ποτάμι”: Tο συγκλονιστικό story της νέας σειράς του Open

“Το Κόκκινο Ποτάμι”: Tο συγκλονιστικό story της νέας σειράς του Open

Σε μία σημαδιακή μέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, την 19η Μαΐου, παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος η νέα μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή του Open, «Το Κόκκινο Ποτάμι».

Η σειρά αναμένεται να προβληθεί το φθινόπωρο του 2019.

Στο καστ της υπάρχουν πολύ γνωστά ονόματα και εξαιρετικοί ηθοποιοί όπως: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Σωτήρης Χατζάκης κ.ά.

Η Τάνια Τρύπη και ο Κωνσταντίνος Καζάκος

Το συγκλονιστικό story της σειράς

Η κινηματογραφικών προδιαγραφών σειρά του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα.

Ο Μανούσος Μανουσάκης με τους πρωταγωνιστές του και τον συγγραφέα του βιβλίου, Χάρη Τσιρκινίδη

Η ιστορία που διηγείται «Το Κόκκινο Ποτάμι» ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895.

Ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση, οι πρωταγωνιστές της σειράς

Ξεκινά όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 12χρονο γιο της, τον Μίλτο (Ιωάννης Παπαζήσης), µε την μόλις 9χρονη Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση), κόρη του Μιχάλη Νικολαϊδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, καθώς σύμφωνα µε το μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου.

Οι επιθέσεις των φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Οι δυο νέοι θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά. Χωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή σχέση που τους δένει, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ένας έρωτας που θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά δεινά.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράφει τη μουσική

Στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των τίτλων, σε σύνθεση Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Μπαλαχούτη, με την αισθαντική ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που έχει γράψει τη μουσική για πολλές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου μαζί με μια ομάδα 9 μουσικών, ερμηνεύοντας ορχηστρικά κομμάτια από το soundtrack της σειράς, καθώς και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος με τους μουσικούς του

Τζώνη Καλημέρης: “Στην αρχή ήμουν διστακτικός…”

Ο διευθύνων σύμβουλος του OPEN, Τζώνη Καλημέρης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αποφασίσαμε πως ήρθε η στιγμή να κάνει η τηλεόραση κάτι που οφείλει: να ζωντανεύει τις μνήμες. Ως Έλληνες πρέπει να φωτίσουμε στιγμές, καλές και κακές, που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό που είμαστε σήμερα (…) Στην αρχή των συζητήσεών μας ήμουν λίγο διστακτικός γιατί, πολλές φορές, όταν έχεις να κάνεις με ένα τόσο ισχυρό, τόσο έντονο και γεμάτο συναισθήματα βιβλίο υπάρχει ο κίνδυνος στην τηλεοπτική μεταφορά να κάνεις μια απλή καταγραφή. Όχι, όμως, με τον Μανούσο. Το Κόκκινο Ποτάμι ξετυλίγει μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία, που έχει ως φόντο την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, μια τραγωδία που αφορά όλο τον ελληνισμό. Μετά από τις πρώτες μας κουβέντες με τον Μανούσο κατάλαβα πως η πρόθεση είναι να κάνουμε μαζί άλλη μια μεγάλη επιτυχία».

Ο Τζώνης Καλημέρης με τον σκηνοθέτη, Μανούσο Μανουσάκη

Μανούσος Μανουσάκης: “Το Open μας άνοιξε την αγκαλιά του”

Ο Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για το πώς βρέθηκε να υλοποιεί σκηνοθετικά τη νέα σειρά του Open.

«Το Κόκκινο Ποτάμι είναι ένα βιβλίο που καταγράφει την ιστορία μέσα από μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία. Όταν το διάβασα σκέφτηκα υγιώς εγωιστικά πως αυτό το βιβλίο γράφτηκε για μένα. Και ήρθα σε επαφή με το συγγραφέα του, Χάρη Τσιρκινίδη. Έτσι άρχισε μια συνεργασία που εξελίχθηκε σε φιλία. Όσο μελετούσαμε και διερευνούσαμε, το θέλω μας όλο αυτό να μετουσιωθεί σε μια τηλεοπτική σειρά έγινε μανία. Η μανία μετατράπηκε σε χαρά όταν το Open μας άνοιξε την αγκαλιά του», είπε.

Ο Πέτρος Ξεκούκης, η Παυλίνα Ζάχρα, η Δήμητρα Βήττα, ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης, ο Τάκης Βαμβακίδης, η Εύα Παπαδοπούλου και ο μουσικός Χρήστος Παπαδόπουλος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Παιδί προσφύγων από τον Πόντο, ο συγγραφέας του βιβλίου, Χάρης Τσιρκινίδης, γεννήθηκε στο χωριό Λεκάνη του νομού Καβάλας. To σπίτι του  απείχε λίγα βήματα από αυτό του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου, ο οποίος ήταν μοναχός στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων ο Σιδηρουργόπουλος βρέθηκε στις φυλακές του Τσαρίτζιν. Εκεί, όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Χάρη Τσιρκινίδη, γνωρίστηκε µε τον κεντρικό ήρωα του έργου μας, τον Μίλτο Παυλίδη.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης ανέβηκε στη σκηνή και μοιράστηκε τις παιδικές του αναμνήσεις από τη γνωριμία με τον αρχιμανδρίτη που έγινε η έμπνευση για το βιβλίο του. Μιλώντας για τα δεινά που πέρασε η δική του οικογένειά, μέχρι να φτάσει από τον Πόντο στην Ελλάδα διωγμένη και κυνηγημένη, διέκοψε την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος, με το κοινό να τον καταχειροκροτεί.