ΕΣΡ: Εξοντωτική απόφαση για την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”
Νέα

ΕΣΡ: Εξοντωτική απόφαση για την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”

ΕΣΡ: Εξοντωτική απόφαση για την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”

Στην επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην εταιρεία “Νέα Τηλεόραση Α.Ε.”, ιδιοκτήτρια του Star και διακοπή της μετάδοσης της εκπομπής “Αλήθειες με τη Ζήνα” το τριήμερο 19-21 Μαρτίου προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ είχε καλέσει το Star για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος, διατάξεις που αφορούν την υποκατάσταση αστυνομικών και ανακριτικών αρχών από δημοσιογραφική έρευνα. Το θέμα προέκυψε μετά την παρουσίαση στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στις 20 και 21 Νοεμβρίου πλάνων από τη δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στη εκπομπή και στο κανάλι είναι οι εξής:

  • Πρόστιμο 50.000 ευρώ για υποβάθμιση προγράμματος
  • Πρόστιμο 50.000 ευρώ για προσβολή νεκρού
  • Διακοπή 3 ημερών της εκπομπής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ημερομηνίες που θα επιβληθεί η διακοπή της εκπομπής επιλέχθηκαν με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχει αποσταλεί στον τηλεοπτικό σταθμό η απόφαση που θα έχει καθαρογραφεί.

Η αρχή του κουβαριού

Όπως μαθαίνουμε, η συγκεκριμένη απόφαση είναι μόνο η αρχή του κουβαριού, καθώς το ΕΣΡ σκοπεύει να καλέσει για παροχή διευκρινήσεων εκπομπές και δελτία άλλων και καναλιών, μεταξύ αυτών και την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.

Μάθαμε ακόμη ότι υπήρξαν -όπως ήταν αναμενόμενο- πολλές διαμαρτυρίες για την απόφαση. Βάρυνε δε ιδιαίτερα η γνώμη μέλους του ΕΣΡ που έκανε και την καταγγελία, το οποίο όμως τελικά εξαιρέθηκε από τη διαδικασία. Όπως μας είπαν οι πηγές μας, οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΣΡ είδαν πολλές φορές τα επίμαχα πλάνα από την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη μέχρι να καταλήξουν στη γνώμη ότι ήταν πολύ ακραία.

Όπως έγινε και στην περίπτωση Βρυώνη (Epsilon) αλλά και του Καρατζαφέρη, έπεσε βαριά η “καμπάνα” του Ραδιοτηλεοπτικού.

Στα παραλειπόμενα της ακρόασης, να σας πούμε πως – όπως μάθαμε- ο πατέρας της άτυχης Τοπαλούδη απέστειλε επιστολή προς το ΕΣΡ, με την οποία υποστηρίζει το Star και τον τρόπο που πρόβαλαν οι εκπομπές του καναλιού το θέμα της κόρης του.

Το ΕΣΡ όμως διαμηνύει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την έκδοση των αποφάσεών του σε ό,τι αφορά το επιτελούμενο έργο των καναλιών τέτοιες επιστολές ανθρώπων που πονούν ή τελούν υπό συναισθηματική φόρτιση.

Η επιστολή του πατέρα της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη: