Υγεία: Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε εγκύους

Υγεία: Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε εγκύους


ZNEWS Team

Μία στις πέντε γυναίκες εμφανίζει διαβήτη κύησης

Η λήψη αντικαταθλιπτικών από μέλλουσες μητέρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωστoύ και ως διαβήτη κύησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε  στην διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση The BMJ Open, αναδεικνύει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μητέρες που λαμβάνουν βενλαφαξίνη, ένας αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, και εκείνες που λαμβάνουν αμιτριπτυλίνη, που ανήκει στα τρικυκλικά.

Ως δείγμα της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από βάση δεδομένων του Κεμπέκ και περιλήφθηκαν όλες οι εγκυμοσύνες και όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1998 και 2015. Περίπου το 4% των γυναικών (9.741) λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.

Ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά που λαμβάνονταν ήταν οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, η βενλαφαξίνη και η αμιτριπτυλίνη.

Οποιαδήποτε αντικαταθλιπτικό και αν λαμβανόταν, φάνηκε ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης κατά 19%.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για όσες γυναίκες λάμβαναν βενλαφαξίνη, 27% και αμιτριπτυλίνη, 52%.

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη αφενός γιατί επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και αφετέρου διότι μια από τις παρενέργειες τους, η πρόσληψη βάρους είναι χαρακτηριστικός παράγοντας κινδύνου του διαβήτη.

Τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να επιφέρει η λήψη αντικαταθλιπτικών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όταν χορηγούνται σε μέλλουσες μητέρες, ιδιαίτερα όταν αυτές πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, καθώς αν μείνουν χωρίς θεραπεία, οι πιθανότητες υποτροπής κατά την κύηση και την περίοδο μετά τη γέννα αυξάνονται κατακόρυφα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο διαβήτης κύησης προσβάλει μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως, καθιστώντας τες ευάλωτες σε επιπλοκές, όπως η γέννηση ενός υπέρβαρου βρέφους ή προβλημάτων στον τοκετό.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν κυρίως να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακές νόσους ενώ τα παιδιά τους είναι επίσης πιο ευάλωτα στην παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ