Τα νοσοκομεία βοηθούν στην εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων
Υγεία & Ευεξία

Τα νοσοκομεία βοηθούν στην εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων

Τα νοσοκομεία βοηθούν στην εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων

Άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μικροβίων, όπως του βακτηρίου της κλεμπσιέλας της πνευμονίας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές και αιματολογικές λοιμώξεις, εξαπλώνονται μέσω των νοσοκομείων στην Ευρώπη, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έρευνα (EuSCAPE), η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Εκτιμάται ότι οι θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από βακτήρια Klebsiella pneumonia έχουν πια ξεπεράσει τους 2.100, με συνέπεια η διαφαινόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία να είναι σοβαρή.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Ορισμένα στελέχη του παθογόνου μικροοργανισμού Klebsiella pneumoniae είναι πλέον ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρά αντιβιοτικά Carbapenem, την τελευταία γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων των πνευμόνων αφήνοντας έτσι ελάχιστα περιθώρια καταπολέμησης.

Η συχνή χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευνοεί την εξάπλωση των ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία σταδιακά «εξοβελίζουν» τα άλλα λιγότερο ανθεκτικά στα φάρμακα αντιβιοτικά.

Η Ελλάδα στο στόχαστρο

Τα νοσοκομεία στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ισπανία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων.

Η μελέτη εκτιμά ότι η εισαγωγή των ανθεκτικών βακτηρίων έγινε στην Ελλάδα κυρίως από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπήρξε εξάπλωσή τους στα ελληνικά νοσοκομεία.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι αργότερα η Ελλάδα έκανε «εξαγωγή» -πιθανότατα μέσω ταξιδιωτών- των ανθεκτικών βακτηρίων σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Πώς “δρουν” τα ανθεκτικά μικρόβια;

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (και από την Ελλάδα), με επικεφαλής τη δρα Σοφία Ντέιβιντ του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας Nature Microbiology, ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από σχεδόν 2.000 δείγματα του εν λόγω μικροβίου, που ελήφθησαν από ασθενείς σε 244 νοσοκομεία 32 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων του βακτηρίου, τα οποία ελήφθησαν από τους εισηγμένους στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία ασθενείς, αποκάλυψε ένα μικρό αριθμό γονιδίων που, όταν ενεργοποιούνται, μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά Carbapenem.

Τα συγκεκριμένα γονίδια παράγουν ένζυμα (καρμπαπενεμάσες) που «τρώνε» τα ισχυρά αντιβιοτικά, καθιστώντας τα άχρηστα.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι στην περίπτωση των βακτηρίων της κλεμπσιέλας της πνευμονίας, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Carbapenem, τα νοσοκομεία αποτελούν τον παράγοντα-κλειδί για την εξάπλωση αυτών των βακτηρίων. Τα ανθεκτικά βακτήρια εξαπλώνονται από τον ένα ασθενή στον άλλο πρωταρχικά μέσα στα νοσοκομεία», δήλωσε η δρ Ντέιβιντ.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν τη μεγάλη σημασία που έχει η λήψη αποτελεσματικών μέτρων στα νοσοκομεία για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των ανθεκτικών μικροβίων, γι’ αυτό η κατάσταση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία θα συνεχίσει να παρακολουθείται.

Πηγή: ΑΠΕ