Πράσινη άσκηση: Γιατί είναι πιο ωφέλιμη από το γυμναστήριο;

Πράσινη άσκηση: Γιατί είναι πιο ωφέλιμη από το γυμναστήριο;


Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Η άσκηση στη φύση τελικά είναι η καλύτερη!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε επιστημονικά και τεκμηριωμένα τα οφέλη που έχει η άσκηση στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά πόσο όμως είναι γνωστό ότι η άσκηση στη φύση ή » πράσινη άσκηση» (green exercise όπως είναι γνωστή διεθνώς) έχει μεγαλύτερα οφέλη;

Η ελληνική έρευνα των Χαρίλαου Κουθούρη, καθηγητή, με ειδικότητα στην Κινητική Αναψυχή, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και του Ιωάννη Γιαννακόπουλου, καθηγητή Φυσικής Αγωγής (M.Sc.) έρχεται να αναδείξει τη σχέση ανθρώπου, φυσικής δραστηριότητας και εκτέλεσης της άσκησης στη φύση.

Γιατί η άσκηση έξω είναι καλύτερη;

Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, η δραστηριοποίηση σε υπαίθριο χώρο παρέχει πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία αυξάνοντας το επίπεδο φυσικής κατάστασης με συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο αντιληπτής άσκησης.

Αυτό σημαίνει ότι το άτομο δραστηριοποιείται βελτιώνοντας τη φυσική του κατάσταση σε ελεύθερο φυσικό περιβάλλον χωρίς να αντιλαμβάνεται το πραγματικό επίπεδο κόπωσης κατά τη διάρκεια της δράσης.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μη βαριόμαστε και να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μερικά από τα οφέλη της πράσινης άσκησης είναι:

  • βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση
  • μειώνει το στρες
  • ξεκουράζει τον εγκέφαλο
  • μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσικό φάρμακο
  • αλλάζει θετικά τη συμπεριφορά
  • δίνει την εντύπωση ότι είναι ευκολότερη ως μέθοδος άσκησης
  • είναι πιθανότερο να οδηγήσει ευκολότερα σε δια βίου υιοθέτηση της άσκησης
  • μπορεί να εκτελείται σε μεγάλη ποικιλία διαφορετικής μορφής φυσικού περιβάλλοντος, όπως δάση, χιονισμένα τοπία, παραλίες και αμμουδιές.

 

Σύγχρονες έρευνες έχουν επίσης υποστηρίξει και αποδεχθεί ότι η παραμονή, η παρατήρηση, η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον, έχει θετικά αποτελέσματα, μειώνει το στρες, την ψυχική κούραση αλλά και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου.

Επομένως, η ιδέα του green exercise υποστηρίζεται πλέον παγκόσμια, αφού γεννήθηκε από σύγχρονες επιστημονικές περιοχές και γνωστικά αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική ψυχολογία (environmental psychology).

Τι μπορώ να κάνω στη φύση;

Ίσως οι πιο διαδεδομένες και παλιότερες χρονικά μορφές green exercise είναι οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής που οργανώνονται από εταιρίες ή άλλους κρατικούς ή εθελοντικούς φορείς και ειδικεύονται στην παροχή «πράσινων υπηρεσιών».

Δραστηριότητες όπως η ποδηλασία βουνού, η πεζοπορία, η αναρρίχηση, το ράφτινγκ, το κανόε καγιάκ, η χιονοδρομία, οι καταδύσεις, η ιστιοπλοΐα  είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχει κάποιος που θέλει να ξεφύγει από το «κουτί» της καθημερινότητάς του και να πάρει μία μικρή δόση δράσης στη φύση.

Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα και η εξειδίκευση των επαγγελματιών που τις αναλαμβάνουν είναι υψηλή.

Αθλήματα για μετάλλιο!

Η σημασία της πράσινης άσκησης καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι μερικές από τις δράσεις στη φύση έχουν εισχωρήσει για τα καλά και στον χώρο της διάκρισης, του Αθλητικού Τουρισμού και των αθλητικών πρωταθλημάτων σαν επίσημα αθλήματα.

Το Mountain Bike π.χ. είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που είναι ενσωματωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1996.

Άλλα αθλήματα τέτοιου διαμετρήματος είναι επίσης το Ορεινό Τρέξιμο (Trail Running), το κανόε καγιάκ αλλά και η αναρρίχηση που είναι νέα αθλητική δραστηριότητα στον χώρο και αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020.

 

Βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν το περιβάλλον

Έρευνα που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αποτελεί παράδειγμα της σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας και Πράσινης Άσκησης, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαρίλαος Κουθούρης.

Η έρευνα διερεύνησε τη συμπεριφορά σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε προγράμματα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής Περιπέτειας κατά τη διάρκεια της 20ήμερης παραμονής τους σε θερινή ορεινή κατασκήνωση.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Δρ Αγλαΐα Ζαφειρούδη, τα αποτελέσματα της έρευνας υποστήριξαν ότι η παρατεταμένη ενεργή συμμετοχή παιδιών – εφήβων σε μορφές green exercise, όπως τα προγράμματα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων βελτιώνουν εντυπωσιακά την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των μαθητών και την αγάπη τους για προστασία της φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Unsplash