Η ατμοσφαιρική ρύπανση «μολύνει» την καρδιά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «μολύνει» την καρδιά


ZNEWS Team

Τι σχέση έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια με τις καρδιαγγειακές νόσους;

Στο μυοκάρδιο νέων που ζουν σε αστικά κέντρα βρέθηκαν δισεκατομμύρια τοξικά αιωρούμενα σωματίδια από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Guardian.

Η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι τα σωματίδια που είναι πλούσια σε σίδηρο και τα οποία προκαλούνται από τα αυτοκίνητα και την βιομηχανία ίσως είναι η αιτία των καρδιαγγειακών νόσων.

Η Μπάρμπαρα Μάχερ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Βρετανίας τόνισε πως η αφθονία των νανοσωματιδίων που είναι πλούσια σε σίδηρο στον μυϊκό ιστό της καρδιάς (μυοκάρδιο) είναι ανησυχητική.

Αυτά βρίσκονται μέσα στα μιτοχόνδρια και τους προκαλούν βλάβες με αποτέλεσμα τα μιτοχόνδρια, που συνιστούν πηγή ενέργειας και φροντίζουν για την καλή λειτουργία της καρδιάς, να εμφανίζονται μη φυσιολογικά.

Επιπρόσθετα, η ίδια επισήμανε πως τα νανοσωματίδια αυτά είναι παρόντα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο και συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια ακόμα ασθένεια που έχει συσχετιστεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Μάχερ υπογραμμίζει μάλιστα ότι αν και οι επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά.

Ακόμη και στον μικρότερο συμμετέχοντα της συγκεκριμένης έρευνας– που ήταν μόλις τριών ετών– βρέθηκαν τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια στα κύτταρα του μυοκαρδίου του.

Η δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι μελετητές δήλωσαν πως η αφθονία νανοσωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνιστά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και τόνισαν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν άμεσα.

Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλοντα με τοξικό αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος υπογραμμίζει πως «η δημόσια υγεία παγκοσμίως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Μαρκ Μίλερ, ειδικός στη σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το καρδιαγγειακό σύστημα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών νανοσωματιδίων από τα αυτοκίνητα.

«Τα οχήματα στους δρόμους θα μειωθούν αν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν ή να χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μικρές αποστάσεις», λέει ο ίδιος.