Γρίπη: Με ποιον τρόπο θα προφυλαχθείτε;
Υγεία & Ευεξία

Γρίπη: Με ποιον τρόπο θα προφυλαχθείτε;

Γρίπη: Με ποιον τρόπο θα προφυλαχθείτε;

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη τύπου Η1Ν1 και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, το 82% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο, δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 στον Βόλο, προστιθέμενοι στο μακρύ κατάλογο των απωλειών από τη γρίπη.

4 τρόποι προφύλαξης

Το Υπουργείο Υγείας δίνει 4 βασικούς τρόπους προφύλαξης:

  1. Αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  2. Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
  3. Εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
  4. Σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ