Αθανάσιος Χριστόπουλος: Ο διακεκριμένος πλαστικός δίνει πολύτιμες συμβουλές
Υγεία & Ευεξία

Αθανάσιος Χριστόπουλος: Ο διακεκριμένος πλαστικός δίνει πολύτιμες συμβουλές

Αθανάσιος Χριστόπουλος: Ο διακεκριμένος πλαστικός δίνει πολύτιμες συμβουλές

Ο Δρ. Αθανάσιος Χριστόπουλος είναι ένας πλαστικός χειρουργός με πολύχρονη πείρα τόσο στην Ελλάδα που χειρουργεί όσο και στο Ντουμπάι. Μας μίλησε για πολύ χρήσιμα ζητήματα που αφορούν την πλαστική χειρουργική, από τη μόδα των πλαστικών μέχρι το πώς θα επιλέξουμε σωστά έναν πλαστικό.

Τελευταία έχουν γίνει μόδα, κυρίως στην Αμερική, τα εμφυτεύματα στους γλουτούς. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Τα εμφυτεύματα στους γλουτούς όντως  χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Μόδα επίσης έχει γίνει και η εμφύτευση λίπους στους γλουτούς προκειμένου να επιτύχουμε την αύξησή τους. Τα ενθέματα σιλικόνης στους γλουτούς θεωρούνται απόλυτα ασφαλή αρκεί να τοποθετηθούν σωστά. Είναι μια απαιτητική επέμβαση, που χρειάζεται γνώσεις, πείρα και ικανότητα χειρισμών γιατί η λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να δημιουργήσει αισθητά προβλήματα στο μέλλον.  Όχι προβλήματα υγείας, αλλά αισθητικά προβλήματα. Η εμφύτευση λίπους επίσης πρέπει να γίνεται με πολύ  προσοχή και από πολύ ειδικούς ιατρούς. Πρόσφατα έχουν υπάρξει περιστατικά που είχαν απρόσμενη εξέλιξη λόγω του ότι δεν απευθύνθηκαν  σε πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι δεν είχαν καλή γνώση του αντικειμένου. Για το λόγο αυτό το FDA, που είναι ο οργανισμός που ελέγχει  την ασφάλεια  των ιατρικών διαδικασιών  στις ΗΠΑ, έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση που συνιστά  ιδιαίτερη προσοχή στο πώς γίνονται οι επεμβάσεις αυτές. Όταν γίνουν με σωστό τρόπο τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Ποια είναι η τελευταία τάση ή εξέλιξη στο χώρο των αισθητικών επεμβάσεων;

Η τελευταία τάση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ραγδαία είναι η χρήση του λίπους. Το λέω με γενικό τρόπο διότι η εξέλιξη είναι πολύπλευρη. Εκτός του ότι έχουν βελτιωθεί οι μέθοδοι λιποαναρρόφησης, παράλληλα έχει υπάρξει βελτίωση στη χρήση του λίπους ως υλικό γεμίσματος (σε μαστούς, γλουτούς, πρόσωπο κλπ) καθώς και στη λήψη βλαστοκυττάρων λίπους και τη χρήση τους σε διάφορες εφαρμογές. Πριν κάποια χρόνια είχα πει ότι ο 21ος αιώνας για την πλαστική χειρουργική θα είναι ο αιώνας του λίπους. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, βλέπω ότι αυτό πραγματοποιείται.

Ισχύει ότι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν πρέπει να κάνουμε πλαστικές;

Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι πλαστικές επεμβάσεις ενδείκνυνται την περίοδο του καλοκαιριού εξίσου όπως και τις άλλες περιόδους. Απλώς αυτό που συμβαίνει και είναι ο λόγος για τον οποίο διασπείρεται αυτή η φήμη είναι ότι πολλά άτομα θέλουν την περίοδο του καλοκαιριού, που εκθέτουν το σώμα τους στην παραλία, να μην έχουν τα σημάδια κάποιας επέμβασης. Για το λόγο αυτό προτιμούν να την κάνουν τον χειμώνα. Σαφώς, όταν κάνεις μια επέμβαση στο σώμα για έναν μήνα περίπου δεν θα μπορείς να πας στη θάλασσα για μπάνιο. Για το λόγο αυτό συστήνουμε οι επεμβάσεις να μην γίνονται το καλοκαίρι, την τελευταία στιγμή πριν τις διακοπές. Αυτός όμως είναι ο μοναδικός λόγος. Πολλά άτομα επειδή η εργασία τους δεν τους επιτρέπει την απουσία τους σε άλλη περίοδο του χρόνου, επιλέγουν να κάνουν το καλοκαίρι τη διόρθωση που επιθυμούν, έστω και αν στερηθούν τη θάλασσα για έναν μήνα ή και λιγότερο, ανάλογα την περίπτωση.

Οι άντρες είναι πιο δύσκολοι πελάτες από τις γυναίκες;

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ανάλογα με το φύλο, αλλά ιδιαιτερότητες ανάλογα με το χαρακτήρα κάθε ατόμου. Συνήθως βέβαια, οι άντρες επειδή έχουν μεγαλύτερο φόβο και επιφύλαξη για τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, όταν έρχονται στο ιατρείο είναι πιο συνειδητοποιημένοι  και πιο προσεκτικοί σε αυτά που ζητούν. Επομένως οι πιθανότητες να μείνουν ικανοποιημένοι είναι μεγαλύτερες. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις διαδικασίες, αυξάνει την ευθύνη του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος θα πρέπει να τους δώσει να καταλάβουν με απόλυτη λεπτομέρεια τι ακριβώς αποτέλεσμα μπορούν να έχουν.

Η επιλογή του σωστού πλαστικού

Πώς μπορεί κάποιος να σιγουρευτεί ότι έχει επιλέξει τον σωστό πλαστικό χειρουργό;

Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Δεν υπάρχει ένας κανόνας, ο οποίος να εγγυάται τη σωστή επιλογή. Ο συνδυασμός όμως κάποιων παραμέτρων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σωστής επιλογής ιατρού.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να βεβαιωθεί κανείς ότι απευθύνεται σε πλαστικό χειρουργό  και όχι σε ιατρό κάποιας άλλης ειδικότητας που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως  πλαστικός χειρουργός. Τίτλοι όπως «πλαστικός χειρουργός προσώπου» ή «οφθαλμοπλαστικός» ή «δερματοχειρουργός» δεν υφίστανται επισήμως.

Καλό θα ήταν κανείς να βεβαιωθεί ότι ο πλαστικός χειρουργός, στον οποίο απευθύνεται, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.

Κατόπιν πρέπει να συλλέξει πληροφορίες για το συγκεκριμένο ιατρό. Αυτό πρέπει να το κάνει μέσω αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης. Για παράδειγμα, στο κοντινό του περιβάλλον, μπορεί να υπάρχουν άτομα με σωστή κρίση, των οποίων εκτιμά την άποψη και πιθανόν να γνωρίζουν κάποιον καλό πλαστικό χειρουργό. Αντίθετα, γνωστούς μας, που έχουν επιφανειακά κριτήρια, καλύτερα να μην τους συμβουλευόμαστε για τέτοια σοβαρά θέματα.

Το internet μπορεί να είναι μια καλή πηγή πληροφόρησης αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όπως εξάλλου σε όλα τα θέματα. Πολλές φορές όλα γράφονται με ωραίο τρόπο χωρίς να είναι. Διαβάζοντας το site του κάθε πλαστικού χειρουργού, θα μπορέσει να καταλάβει το ύφος του, το χαρακτήρα του και το πόσο βαθιά γνώση του αντικειμένου έχει, το πόσο ενδιαφέρεται για τη δουλειά του, το ποια είναι η αισθητική του. Βεβαίως, πρέπει να είναι επιφυλακτικός  διότι γράφονται και πολλές ανακρίβειες.

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό και μια εκτενής συζήτηση μαζί του. Ο ιατρός θα πρέπει να είναι πολύ αναλυτικός  και να απαντήσει σε όλες μας τις ερωτήσεις . Σε μια συζήτηση με τον  πλαστικό χειρουργό, θα μπορέσουμε να διαισθανθούμε  εάν αυτός ο άνθρωπος μάς εμπνέει εμπιστοσύνη κι αν αντιμετωπίζει τη δουλειά του με σοβαρότητα. Εκεί χρειάζεται να αφήσουμε τη διαίσθησή μας να λειτουργήσει.

Δεν θα ήταν κακό να επισκεφτεί κανείς δυο ή τρεις διαφορετικούς πλαστικούς χειρουργούς για να μπορέσει να έχει περισσότερα δεδομένα καθώς και μέτρο σύγκρισης.

Δυστυχώς πολλά άτομα βάζουν πολύ επουσιώδη κριτήρια όπως το «ποιος γιατρός θα μου δώσει τη χαμηλότερη τιμή» ή το «ποιος βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι μου», ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν μεγάλες αποστάσεις. Η σωστή επιλογή του πλαστικού χειρουργού δεν είναι ποτέ εγγυημένη, αλλά όσο πιο σοβαρά κριτήρια και πολλές παραμέτρους θέσει κανείς, τόσες πιθανότητες έχει να κάνει τη σωστή επιλογή.

Τα παραλειπόμενα των επεμβάσεων και μια όμορφη ιστορία

Έχετε αρνηθεί να προχωρήσετε σε επέμβαση που σας έχουν ζητήσει;

Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνω συχνά. Θα έλεγα ότι ίσως δεν υπάρχει μέρα που να μην αρνηθώ κάποια διαδικασία που μου ζητούν. Κρατάω πάντα στο μυαλό μου μια συμβουλή που μου είχε δώσει ένας παλιός πλαστικός χειρουργός όταν ήμουν νεότερος που μου έλεγε «πριν ένας πλαστικός χειρουργός μάθει να χειρουργεί, το πρώτο που πρέπει να ξέρει είναι τι να μην χειρουργεί». Αυτόν τον κανόνα τον έχω πάντα στο μυαλό μου και γι’ αυτό κάνω μια προσεκτική επιλογή των ατόμων στα οποία θα επέμβω και το ποια διαδικασία είναι κατάλληλη για να βελτιώσουν ή να διορθώσουν αυτό που θέλουν. Εξάλλου θεωρώ ότι ο σωστός πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ο σωστός σύμβουλος και καθοδηγητής. Ο συνειδητοποιημένος πλαστικός χειρουργός πρέπει να σκέφτεται όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της γυναίκας και του άνδρα που τον εμπιστεύονται.

Θα κάνατε επέμβαση σε συγγενικό σας πρόσωπο;

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένα στενό συγγενικό μου πρόσωπο στο οποίο να μην έχω κάνει κάποια επέμβαση ή βελτίωση πλαστικής χειρουργικής. Τα παιδιά μου είναι ακόμα μικρά και για αυτό το λόγο δεν έχει χρειαστεί αλλά είμαι σίγουρος ότι ακόμα και αυτά κάτι θα μου ζητήσουν στο μέλλον. Όταν είσαι εξοικειωμένος και πιστεύεις σε μια διαδικασία, θέλεις να την εφαρμόσεις και στους ανθρώπους που αγαπάς, αν φυσικά ταιριάζει σε αυτούς. Δυστυχώς δεν μπορώ να επέμβω στον εαυτό μου. Εάν το μπορούσα θα είχα κάνει πολλά πράγματα που θέλω. Παρόλα αυτά ζήτησα από κάποιον φίλο μου πλαστικό χειρουργό και μου έκανε μία λιποαναρρόφηση.

Ποια είναι η πιο συγκινητική ιστορία που έχετε ζήσει στην καριέρα σας;

Έχω ζήσει πολλές συγκινητικές ιστορίες και δεν μου είναι εύκολο να πω ποια θα ήταν η πιο σημαντική για εμένα. Αυτό που με έχει συγκινήσει πολλές φορές είναι άτομα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία δεχόντουσαν συνεχόμενη και κακή κριτική από το περιβάλλον τους ή απόρριψη στον αισθηματικό τομέα και των οποίων άλλαξε η ζωή μετά τη διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων που είχαν.

Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, η κοινωνία είναι πολύ σκληρή στην κρίση της όσον αφορά τα αισθητικά προβλήματα κάποιων ανθρώπων. Από τη μία όλοι υποστηρίζουν ότι σημασία έχει το πνεύμα κι όχι το σώμα αλλά από την άλλη βλέπουμε άτομα με δυσαρμονίες στο πρόσωπο ή στο σώμα να δέχονται ένα καθημερινό, ψυχολογικό bullying από το περιβάλλον τους, το οποίο πολλές φορές δεν μπορούν να αντέξουν διότι ακόμα κι αν είναι μικρό, επειδή συσσωρεύεται, γίνεται αβάσταχτο. Ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά η κριτική είναι πιο σκληρή από τους συνομηλίκους τους και ο ψυχισμός τους επηρεάζεται περισσότερο.

Μια περίπτωση που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή είναι κάποιο μικρό παιδί, το οποίο είχε πεταχτά αυτιά και δεχόταν καθημερινά, σκληρά πειράγματα από τους συμμαθητές του. Δεν είχε κανένα φίλο, γιατί «κανένα παιδί δεν θέλει να κάνει παρέα με τον «παντόφλα», τον «αυτιά», τον «Ντάμπο», όπως το ίδιο το παιδί μου είπε.

Αφού κάναμε την επέμβαση και φυσικά όλα πήγαν θαυμάσια, ήρθε με τη μητέρα του μετά από ένα περίπου χρόνο, τα Χριστούγεννα για να μου ευχηθούν και να μου δώσει δώρο μια ζωγραφιά με πολλά χρώματα, γεμάτη με χαμογελαστά παιδιά, που μου είπε ότι ήταν οι καινούργοι του φίλοι και κάτω-κάτω γραμμένο ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Ήταν μια στιγμή με μοναδικά συναισθήματα από ένα αγνό παιδί. Με άγγιξε η σκέψη ότι η διόρθωση, που έκανα, επηρέασε θετικά τον ψυχισμό ενός ανθρώπου για το υπόλοιπο της ζωής του και σίγουρα οδήγησε το χαρακτήρα, που έπλαθε, σε φωτεινά μονοπάτια.