Julie in the city:  Στην “Κουζίνα” του Γιώργου Νανούρη
Βόλτα στην πόλη

Julie in the city: Στην “Κουζίνα” του Γιώργου Νανούρη

Julie in the city:  Στην “Κουζίνα” του Γιώργου Νανούρη

To έργο του Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Ο θίασος αποτελείται αποκλειστικά από πρωτοεμφανιζόμενους νέους ηθοποιούς. Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στη κουζίνα ενός εστιατορίου και η ίδια η κουζίνα λειτουργεί σαν μικρογραφία της κοινωνίας.

Με τρόπο καυστικό και χιουμοριστικό, ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως η εργασιακή εκμετάλλευση, οι μετανάστες, η δυσκολία στη διαφορετικότητα.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959 και έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία ενώ έχει παιχτεί σε πάνω από τριάντα χώρες.

Η παράσταση είναι ήδη από τις πιο συζητημένες της σεζόν και αυτό γιατί ο Νάνουρης μετά την επιτυχημένη παράσταση της «Κατερίνας», μας έδειξε μια πολύ μοντέρνα εκδοχή ενός μοντέρνου θεάτρου, που με λίγα «υλικά», άλλα με πολύ συναίσθημα, μπορεί να δημιουργήσει μια παράσταση αριστούργημα.

Έκτοτε δεν μας απογοήτευσε και στο «Αφέντης και δούλος», μαγικός το ίδιο και στο βιογραφικό ξεφύλλισμα της Χαρούλας Αλεξίου.

Το καινούργιο του εγχείρημα «Η κουζίνα», αισθητικά με βρήκε σύμφωνη, αφού τόσο τα σκηνικά που και αυτά επιμελήθηκε ο Νανούρης, όσο και η κίνηση, ανεβάζουν τον πήχη ψηλά . Η παράσταση έχει νεύρο έχει ρυθμό, όμως είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα να καλοκουρδίσεις τόσο νέους ηθοποιούς και να τους βγάλεις ερμηνευτικά τον καλύτερο τους εαυτό. Δυστυχώς, δεν διέκρινα καμιά «δυνατή» ερμηνεία, όμως απόλαυσα τον πανικό και την ένταση σ’ αυτή τη πολύβουη κουζίνα και η στιγμή με τις κουτάλες και τα μαγειρικά σκεύη που χορεύουν οι μάγειροι την λίμνη των κύκνων, ήταν επική και για μεγάλο χειροκρότημα.

https://www.facebook.com/332602170096003/videos/964020437114516/?__xts__%5B0%5D=68.ARBz52vIDrsR1-P38ehoGwIr8-6NgTqfOxYppfg58la7bgmZxaLIlEky1v8wl4OeeXUhrEvaCgnAgDa4Q-UZpAaH3ovgjp_MW4oSLh72uhNbicSZHTnrxMq-dvDV66tHZUpleI9VmDJQj8SCOktRpcf_MrGJmWGKq4U1ISkfBhqeYA3iO7D0o-FfVe-eBwSpfA3rq8iLfGUIvOy8NMjvMoEjneNLm0jTVVeFOfs&__tn__=-R

Όμως, η παράσταση μου άφησε την αίσθηση ότι στερείται συναισθήματος. Δεν φόρεσα τα ρούχα κανενός ήρωα, δεν ταυτίστηκα και δεν πόνεσα κανέναν. Εκτιμώ ότι θίγει πολλά επίκαιρα προβλήματα, άλλα όλα μαζί σαν να τα περνάει επιφανειακά και να τα πετά στο τέλος στην κιμαδομηχανή. Και μετανάστες και γκέι και τα περιττά κιλά της χοντρούλας βοηθού μάγειρα που τη λένε Μοσχούλα. Στο τέλος κανένα από τα προβλήματα δεν με ταρακούνησε ούτε καν ο εγκλωβισμένος έρωτας που προέκυψε μέσα στη Κουζίνα.

Έφυγα από το θέατρο και αναρωτιόμουν αν μου άρεσε πραγματικά αυτό που είχα δει και κατέληξα ότι ο Γιώργος Νανούρης έχει ένα ταλέντο, ακόμα και αυτό που ενδεχόμενος δεν σου έχει πολύ αρέσει, να στο έχει σερβίρει με τρόπο μαγικό.

Αυτό που έμεινε σαν επίγευση είναι ένα «να το δείτε». Γιατί ο Γιώργος μας φέρνει κοντά σ’ ένα μοντέρνο θέατρο που μπορεί να μην είναι πάντα ικανοποιητικές οι δοσολογίες, όμως το μυαλό ξεμουδιάζει και εξασκείται σε εικόνες που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει, παρά μόνο σε παραστάσεις στο εξωτερικό.

Μετάφραση-Προσαρμογή-Σκηνοθεσία : Γιώργος Νανούρης

Παίζουν: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης

Κοστούμια: Λάζαρος Τζοβάρας

Σκηνικό-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Ρυθμοί, Κινησιολογία και Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης και Θίασος

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Πανταζάρας

Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Θέατρο Αποθήκη,

Σαρρή 40, Ψυρρή