«Ο αδελφός μου»: Η ταινία μικρού μήκους από την Κρήτη που έγινε viral
Viral

«Ο αδελφός μου»: Η ταινία μικρού μήκους από την Κρήτη που έγινε viral

«Ο αδελφός μου»: Η ταινία μικρού μήκους από την Κρήτη που έγινε viral

Ανέβηκε σήμερα (11/12), πριν από λίγα λεπτά και έγινε viral στο διαδίκτυο. Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους του Θοδωρή Παπαδουλάκη, η οποία δείχνει την άσχημη πλευρά μιας πόλης και το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το βίντεο έρχεται στο προσκήνιο λίγες μέρες μετά την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου.

Το story της ταινίας εκτυλίχθηκε στην πόλη των Χανίων. Ένας νεαρός εμφανίζεται σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης και αρχίζει να σπάει ό, τι βρει στο διάβα του. Σπρώχνει ανθρώπους, αναποδογυρίζει τραπεζάκια και διαλύει ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Η αντίδραση στην εμφανή βίαιη συμπεριφορά αυτόματη, με τον νεαρό να καταλήγει στη φυλακή. Ο θεατής όμως θα ξαφνιαστεί από όσα ακολουθούν και δείχνουν τι κρύβεται πίσω από το ξέσπασμα του νεαρού.

Μια σχεδόν πραγματική ιστορία

Αφορμή για την δημιουργία της ταινίας στάθηκε ένα προσωπικό βίωμα της Αλεξάνδρας Μανουσάκη, η οποία πριν από 3 χρόνια επέστρεψε από την Αμερική στα Χανιά για τον γάμο της με τον Afshin Molavi και για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, που αποτελεί και ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία του νησιού. Στην όμορφη κρητική πόλη, η κα. Μανουσάκη ήρθε αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΑμΕΑ, όπως η αδερφή της, Taty, στην καθημερινότητα.

«Πριν μερικά χρόνια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μετακόμισε στα Χανιά από τη Νέα Υόρκη με σκοπό να αναλάβει το οινοποιείο των γονιών της. Όταν η αγαπημένη της αδερφή Taty ήρθε στα Χανιά για να παραστεί στο γάμο της Αλεξάνδρας, οι δύο αδερφές βγήκαν για μια βόλτα. Η Αλεξάνδρα ήθελε να δείξει στην αδερφή της τις ομορφιές της πόλης των Χανίων. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ήταν δυνατό. Γιατί; Η Taty κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι και το να διασχίσει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια των Χανίων ήταν σχεδόν αδύνατον» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την ταινία.

#RespectLife

Έκτοτε, η Αλεξάνδρα αποφάσισε να αναλάβει δράση. Δημιούργησε το #RespectLife (www.respectlife.gr), μια διαδικτυακή καμπάνια με σκοπό να διαδώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με κινητικά προβλήματα στην προσπάθεια τους να κινηθούν στην πόλη των Χανίων. Αναδεικνύει έτσι καθημερινές εικόνες οχημάτων σε ράμπες αναπήρων, εστιατόρια και καφετέριες που κλείνουν τα πεζοδρόμια με τραπέζια, καρέκλες, ταμπέλες.

Η ταινία μικρού μήκους

Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, το Οινοποιείο Μανουσάκη, η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής (Pancretan Association of America (PAA)) και η Indigo View Productions ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ανάδειξη αυτού του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για την παραγωγή της ταινίας αναζήτησαν χρηματοδότηση μέσω Crowd sourcing και η ανταπόκριση, όπως αναφέρουν, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. “Ο Αδελφός μου” γυρίστηκε τελικά με τη συμμετοχή πάνω από 80 εθελοντών και τη στήριξη τοπικών καταστημάτων των Χανίων. Το φιλμ προβλήθηκε σε φεστιβάλ όπως στο “Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας” και στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων”.

Είναι μια ταινία που μας ζητάει να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες, να σκεφτόμαστε πέρα από τη δική μας ευκολία και να μοιραζόμαστε την κοινότητα μας και τους δρόμους μας με ίσους όρους για όλους. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλάζοντας συνήθειες και δημιουργώντας καλύτερα πρότυπα. Αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μας αφορά όλους.»