Αυτά τα Έμενταλ ωρίμανσαν με Μότσαρτ
Περίεργα

Αυτά τα Έμενταλ ωρίμανσαν με Μότσαρτ

Αυτά τα Έμενταλ ωρίμανσαν με Μότσαρτ

Ο τρόπος με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο, τα ζώα, ακόμη και τα φυτά είναι λίγο πολύ γνωστός. Ωστόσο, ένας τυροκόμος από την Βέρνη της Ελβετίας, σκέφτηκε να δοκιμάσει την επίδραση της και στο έμενταλ. Έτσι, απευθύνθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνών της Βέρμης, προκειμένου να τον βοηθήσουν στο εγχείρημά του. Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν, στην κάβα του εγκατέστησε ένα ηχητικό σύστημα. Σε κάθε κασόνι όπου ωριμάζουν τα ευμεγέθη κεφάλια ελβετικού τυριού, παίζει και διαφορετικό είδος μουσικής. Σε κάποιο παιανίζει Mozart, ενώ άλλα τυριά ωριμάζουν υπό τους ήχους της Techno και του Stairway to Heaven των Led Zeppelin.

«Στα βακτήρια οφείλεται η γεύση του τυριού που μαζί με τα ένζυμα επηρεάζουν την ωρίμανση. Είμαι πεπεισμένος ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και τα θρεπτικά στοιχεία δεν είναι τα μόνα που έχουν επιρροή στην γεύση. Αλλά οι ήχοι, οι υπέρηχοι ή η μουσική, μπορούν επίσης να έχουν φυσικά αποτελέσματα», εξηγεί ο τυροκόμος ονόματι Βάμπφλερ και προσθέτει: «Αν μετά το τυρί έχει καλύτερη γεύση, αυτό είναι δύσκολο να το πω».

Η καλλιτεχνική ωρίμανση του τυριού

Η διεύθυνση μουσικής της Ανωτάτης Σχολής Τεχνών δέχτηκε το αίτημα του ανήσυχου τυροκόμου. «Στην αρχή, ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί» σημειώνει ο διευθυντής του τμήματος μουσικής της Σχολής, Μίχαελ Χάρενμπεργκ. «Στην συνέχεια ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ένας τομέας που ονομάζεται ηχοχημεία και επικεντρώνεται στην επιρροή της έντασης των ηχητικών κυμάτων στα στερεά σώματα» προσθέτει.

Έτσι, φοιτητές δημιούργησαν ένα πρωτόκολλο για το πείραμα. Κάθε κασόνι έχει το δικό του μουσικό στιλ: ένα κεφάλι έμενταλ νανουρίζεται με τον «Μαγεμένο Αυλό» του Mozart, ένα άλλο ακούει techno, ενώ τα γειτονικά ωριμάζουν με το «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin ή με ένα κομμάτι χιπ -χοπ του νεοϋορκέζικου συγκροτήματος «A tribe called quest». Και φυσικά, ένα από τα κεφάλια του έμενταλ δεν ακούει κανέναν ήχο.

Με το σύστημα αυτό «μπορούμε να εξετάσουμε την ευρεία διάσταση του φαινομένου», λέει ο Μίχαελ Χάρενμπεργκ προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: υπάρχει κάτι μετρήσιμο; Ή κάτι που να έχει αποτέλεσμα στην γεύση;».

Το σχέδιο εντάσσεται στο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο από την Ανωτάτη Σχολή Τεχνών της Βέρνης με τίτλο «η HKB πατά στην γη» με κεντρική ιδέα να φέρει κοντά διαφορετικούς κόσμους: τον κόσμο της πόλης και της αγροτικής ζωής.