Γιατί οι σχέσεις έχουν γίνει τόσο δύσκολες; Και γιατί δεν μπορώ να κάνω μια «φυσιολογική» σχέση;
Ψυχολογία

Γιατί οι σχέσεις έχουν γίνει τόσο δύσκολες; Και γιατί δεν μπορώ να κάνω μια «φυσιολογική» σχέση;

Γιατί οι σχέσεις έχουν γίνει τόσο δύσκολες; Και γιατί δεν μπορώ να κάνω μια «φυσιολογική» σχέση;

Από τη στιγμή που βαφτίζεις τις σχέσεις δύσκολες, λέει ο Σαμάνος δάσκαλος Kiu Nabao, τότε η δυσκολία έχει τρυπώσει ήδη μέσα στη ζωή και κατ’ επέκταση στις σχέσεις σου.

Οι δηλώσεις που κάνουμε στο σύμπαν είναι οι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας, και αυτές οι ίδιες πεποιθήσεις λειτουργούν περιοριστικά και δεν μας επιτρέπουν να πάμε πολύ μακριά. Ο ίδιος Σαμάνος ισχυρίζεται ότι αν πεις στο μικρό σου παιδάκι “πάρε τη ζακέτα σου θα κρύωσες”, το παιδάκι θα κρυώσει, ανεξάρτητα αν φορέσει τη ζακέτα του ή όχι και αυτό γιατί το σύμπαν άκουσε τη φράση “θα κρυώσει”. Ίσως ακούγεται όλο αυτό απλοϊκό αλλά δεν είναι τυχαία και η φράση του, ότι δηλώσεις είσαι. Ο λόγος έχει μια τρομαχτική δύναμη, το ίδιο και η εικόνα που διατηρούμε για τον εαυτό μας. Μπορεί και να μην το ξεστομίσουμε ποτέ, άλλα να αισθανόμαστε ότι υπάρχει το κύτταρο της ατυχίας. Αν τυχόν αισθανθούμε ότι σε έναν τομέα η ζωής μας κουτσαίνει, τελικά είναι πιθανό να μας ακολουθεί αυτή η “ρετσινιά ”της ατυχίας, που μόνοι μας όμως φορέσαμε στον εαυτό μας.

Η συγγραφέας των επιτυχημένων new age βιβλίων Louise Hay, στο best seller της “Μεταμορφώστε τη ζωή σας”, περιγράφει τις κακές και αποτυχημένες σχέσεις της, όσο διατηρούσε μέσα της την εικόνα ότι ήταν άτυχη, και πώς έγινε αυτή η μεταστροφή και δημιούργησε αργότερα σχέσεις υγείας.

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης στο βιβλίο “Δεν παίζεις μόνο εσύ, υπάρχουν και άλλοι” κάνει ένα επιτυχημένο σκιαγράφημα των ανθρώπινων σχέσεων για να καταλάβουμε ότι πολύ συχνά τα αυτογκόλ είναι με δική μας ευθύνη.

Και ο Alain de Botton, σαν καλός ανατόμος των σχέσεων στη “Μικρή φιλοσοφία του έρωτα”, περιγράφει γιατί πολύ συχνά επαναλαμβάνουμε στον έρωτα τα ίδια λάθη και αν τελικά μπορούμε να μάθουμε απ τα παθήματα μας και να αποκτήσουμε μια σοφία.

Πριν λοιπόν βιαστείς να αναθεματίσεις την κακή σου τύχη, που δεν γνωρίζεις ούτε έναν άνθρωπο που να σου “φτουρήσει”, κάτσε και σκέψου τι ευθύνη έχεις εσύ τελικά. Πιστεύεις ότι αξίζεις μια καλή σχέση; Αμέσως μετά διάβασε τα παραπάνω βιβλία και δούλεψε εντατικά με τον εαυτό σου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξουν οι άλλοι, είναι να αλλάξουμε πρώτα εμείς.