Μαραθώνιος με… εκπλήξεις στην Αφρική για καλό σκοπό

Μαραθώνιος με… εκπλήξεις στην Αφρική για καλό σκοπό


ZNEWS Team

Οι δρομείς έτρεξαν με δέντρα δεμένα στην πλάτη τους

Ένας λογιστής, ένας επιχειρηματίας και ένας παράγοντας της πυγμαχίας είναι τρία από τα μέλη μιας παρέας είκοσι φίλων που έτρεξαν σ’ έναν πρωτότυπο μαραθώνιο στο Κέιπ Τάουν , αφού είχαν… δέντρα δεμένα στην πλάτη τους.

Η παρέα επιχειρεί  να προωθήσει την δεντροφύτευση με δέντρα που φύονται στη Νότιο Αφρική στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας να αντικατασταθούν χωροκατακτητικά είδη, με εγχώρια για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

Τον περασμένο χρόνο, το Κέιπ Τάουν βίωσε την χειρότερη ξηρασία του αιώνα και σχεδόν εξαντλήθηκε το πόσιμο νερό, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να επιβάλουν την παροχή νερού με δελτίο και να εγκαταστήσει δημόσια σημεία παροχής νερού.

Ο ακτιβιστής και καλλιεργητής δέντρων Σιγιαμπουλέλα Σοκομάνι, ο οποίος έτρεξε έχοντας δεμένη στην πλάτη του μια αγριελιά, δήλωσε ότι η ομάδα των φίλων συγκεντρώνει χρήματα για να φυτέψει 2.000 δέντρα στην Καγελίτσα, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του Κέιπ Τάουν, απ΄όπου κατάγονται πολλά από τα μέλη της παρέας.

Ο 34χρονος επιχειρηματίας πήγε σχολείο εκεί και εμπνεύστηκε από έναν δάσκαλο που είχε ιδρύσει έναν περιβαλλοντικό όμιλο.

«Δεν υπήρχαν δέντρα στον δήμο όπου μεγάλωσα», λέει. Τώρα ο Σοκομάνι έχει κάνει τατουάζ στον ώμο του με τα αγαπημένα του δέντρα.

Από το 2001 ως το 2018 η Νότια Αφρική έχασε 1,34 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης που ισοδυναμούν με μείωση 22% από το 2000, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δασών, μια οργάνωση που διαχειρίζεται η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον World Resource Institute.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ