Κίνα: Ένα βιβλιοπωλείο – οφθαλμαπάτη, εμπνευσμένο από τον Έσερ
Περίεργα

Κίνα: Ένα βιβλιοπωλείο – οφθαλμαπάτη, εμπνευσμένο από τον Έσερ

Κίνα: Ένα βιβλιοπωλείο – οφθαλμαπάτη, εμπνευσμένο από τον Έσερ

Ένα βιβλιοπωλείο στην Κίνα, το Chongqing Zhongsuge, που σχεδιάστηκε από την εταιρία Χ+ Living, μοιάζει σαν να έχει βγει από γκραβούρα του Ολλανδού εικαστικού Μάουριτς Κορνέλις Έσερ.

Το διώροφο κατάστημα με έδρα τη Σαγκάη προσκαλεί τους επισκέπτες του σε ένα θεατρικό σκηνικό.

Βιβλιοθήκες σε σχήμα καπέλου φωτιστικού, αναγνωστήριο στο ύφος των έργων του Έσερ και ένα πολύχρωμο παιδικό δωμάτιο διακοσμημένο με ζωγραφιές της πόλης Τσογντζίνγκ, συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία για τους βιβλιοφάγους και τους φιλότεχνους.

Έχοντας καταλάβει τον τρίτο και τέταρτο όροφο του εμπορικού κέντρου Zodi Plaza, υποδέχεται τους πελάτες του με μια απλή γυάλινη πρόσοψη.

Μέσα, στον βαθύ καστανόχρωμο προθάλαμο, οι βιβλιοθήκες σαν καπέλο φωτιστικού που φωτίζουν ανάμεσα από τα ράφια, γεννούν μια αίσθηση σαν  βρίσκεσαι σε ένα ζεστό και φωτεινό γραφείο.

Σε μια γωνιά του προθάλαμου, ένας ήσυχος διάδρομος για ανάγνωση, με τα ράφια να σχηματίζουν ένα τούνελ βιβλίων, έλκοντας τους επισκέπτες βαθύτερα μέσα στον χώρο και τη γνώση.

Στην άλλη γωνία βρίσκεται το παιδικό αναγνωστήριο, όπου τα χρωματιστά ράφια με τις ζωγραφιές όψεων της πόλης Τσονγκτζίνγκ βυθίζουν τα παιδιά στη γοητευτική πόλη τους, καθώς διαβάζουν.

Λίγο πιο κάτω στον διάδρομο, ο κύριος χώρος – μια αίθουσα με κλίμακες, όπου το καλυμμένο με καθρέπτες ταβάνι κάνει τις σκάλες να παρερμηνεύονται ως ράφια βιβλιοθηκών.

Στον τέταρτο όροφο βρίσκεται  ο χώρος αναψυχής. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το τσάι τους και να καταδυθούν στον γαλήνιο – ή όχι – κόσμο των διαφόρων ιστοριών που διαβάζουν.