Γαλλία: Αυτό το κρασί ωριμάζει σε κρυστάλλινο βαρέλι
Περίεργα

Γαλλία: Αυτό το κρασί ωριμάζει σε κρυστάλλινο βαρέλι

Γαλλία: Αυτό το κρασί ωριμάζει σε κρυστάλλινο βαρέλι

Ένα βαρέλι από καθαρό κρύσταλλο, όπως και τα πριτσίνια του, περιέχει 225 λίτρα κρασί Sauternes. Αυτό το μοναδικό κομμάτι στον κόσμο που υπογράφουν τα εργαστήρια Lalique στολίζει εδώ και εβδομάδες για τα 400 του χρόνια το chateau Lafaurie-Peyraguey στη Γιρόνδη της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Το βαρέλι που έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός κλασικού βαρελιού του Μπορντό ζυγίζει σχεδόν 400 κιλά μόλις γεμίσει με κρασί Sauternes. Τα στεφάνια του είναι δερμάτινα. Στον διαφανή εμπρόσθιο πυθμένα του είναι χαραγμένο το θέμα μιας γκραβούρας του Rene Lalique του 1928 με τίτλο “Γυναίκα και σταφύλια”, η οποία φιγουράρει επίσης στις φιάλες αυτού του premier grand cru του 1855.

Τεχνίτες 12 ειδικοτήτων και δύο χρόνια δουλειάς χρειάστηκαν για την κατασκευή, τη συναρμολόγηση και τη διακόσμησή του στο εργοστάσιο Lalique στο Βίνγκεν-σιρ-Μόντερ της Αλσατίας. Η τιμή του δεν έγινε γνωστή.

4 αιώνες chateau Lafaurie-Peyraguey

Το κομμάτι αυτό φιλοτεχνήθηκε για την 400ή επέτειο (από το 1618 έως το 2018) του chateau Lafaurie-Peyraguey, ιδιοκτησίας του ομίλου Lalique και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Σίλβιο Ντεντς. “Η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα εκθεσιακό κομμάτι που θα αντανακλά τη σύγκλιση μεταξύ του κρυστάλλου και του κρασιού. Του κρυστάλλου που ντύνει το κρασί… μια παγκόσμια πρώτη”, εξηγεί ο Νταβίντ Μπολζάν, γενικός διευθυντής των Αμπελώνων Silvio Denz.

“Το βαρέλι κατασκευάστηκε μόνο για να εκτίθεται καθώς είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και πολύ βαρύ για να χρησιμοποιηθεί. Περιέχει τη σοδειά του 2013, την πρώτη που οινοποιήθηκε στο σατό υπό τη διεύθυνση του Σίλβιο Ντεντς, το premier millesime του 2013″ πρόσθεσε, και αντιπροσωπεύει την ένωση μεταξύ της Lalique και του Chateau Lafaurie-Peyraguey, μεταξύ της γαλλικής τεχνογνωσίας και της ευζωίας, τη συγχώνευση μεταξύ του χρυσού από το αμπελοτόπι της Σοτέρν και του κρυστάλλου της Αλσατίας”, σύμφωνα με τον όμιλο.

Το βαρέλι εκτίθεται (με τις ευλογίες του παπά από το παρεκκλήσι του σατό Λαφορί-Περαγκέ) σε μια από τις κάβες του πύργου, ο οποίος στεγάζει επίσης ένα πολυτελές ξενοδοχείο-εστιατόριο.

Το βαρέλι είναι το τελευταίο έργο μιας σειράς μοναδικών κρυστάλλινων κομματιών που εκτίθενται στην οινοθήκη του πύργου, όπως μια Imperial (φιάλη έξι λίτρων) και ένα διαφανές κιβώτιο με έξι φιάλες.

Πηγή: ΑΠΕ