Φινλανδία: Ένας βράχος “φάντασμα”
Περίεργα

Φινλανδία: Ένας βράχος “φάντασμα”

Φινλανδία: Ένας βράχος “φάντασμα”

Η πόλη Oulu της Φινλανδίας είναι σχεδόν επίπεδη, καθώς έχει μόνο ένα μικρό λοφάκι, στο οποίο υπάρχει ένας και μοναδικός βράχος. Από τη μία πλευρά δείχνει σαν ένας συνηθισμένος βράχος, όμως αν τον κοιτάξει κανείς από την άλλη διακρίνει ένα οικείο και αγαπητό πρόσωπο που δημιουργεί άπειρα συναισθήματα σε μεγάλους, αλλά κυρίως σε μικρούς.

Πάνω στον βράχο είναι ζωγραφισμένη η Groke. Πρόκειται για έναν μυθιστορηματικό χαρακτήρα, που είναι βγαλμένος από τις ιστορίες των Moomin, της Φινλανδής συγγραφέα Tove Jansson.

Η Groke είναι μια ύπαρξη σαν φάντασμα, που όπου κι αν πηγαίνει αφήνει πίσω της ένα ίχνος από χιόνι. Η φιγούρα είναι τόσο αγαπητή στους κατοίκους της πόλης, που φανατικοί θαυμαστές του χόκεϊ επί πάγου έρχονται εδώ για να γιορτάσουν κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων από την εθνική ομάδα της Φινλανδίας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο της πόλης, που τα παιδιά λατρεύουν, όμως ταυτόχρονα και φοβούνται.

Σημειώνεται ότι τα Moomin αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φινλανδικής ταυτότητας και αυτή η καλλιτεχνική παρέμβαση στον βράχο είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον κόσμο που επινόησε η Tove Jansson.

https://www.instagram.com/p/B2UwsDuFIzC/