Τα παιδιά χαίρονται όταν χάνουν τα νεογιλά δόντια τους
Υγεία & Ευεξία

Τα παιδιά χαίρονται όταν χάνουν τα νεογιλά δόντια τους

Τα παιδιά χαίρονται όταν χάνουν τα νεογιλά δόντια τους

Με καλό μάτι βλέπουν τα μικρά παιδιά την απώλεια των νεογιλών τους δοντιών. Όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, μια ελβετική έρευνα το επιβεβαιώνει και το εξηγεί.  Η ομάδα των ερευνητών αποτελούνταν από εξελικτικούς και αναπτυξιακούς ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, σε συνεργασία με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες της πόλης.

Εξέτασαν τα συναισθήματα των παιδιών σε σχέση με τα νεογιλά δόντια τους, αλλά και τους παράγοντες που τα επηρέασαν. Οι επιστήμονες έδωσαν ερωτηματολόγια σε γονείς παιδιών που ήδη είχαν χάσει κάποιο δόντι. Από τις περίπου 1.300 απαντήσεις, σχεδόν το 80% των γονέων, απάντησαν ότι τα παιδιά τους είχαν θετικά συναισθήματα όταν έχασαν το δόντι τους, ενώ μόνο το 20% ανέφερε αρνητικά. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι θετικό και για τους γονείς και για τους οδοντιάτρους.

Τι παίζει ρόλο στο πώς αισθάνονται τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να χάσουν τα νεογιλά τους δόντια

Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να χάσουν τα νεογιλά τους δόντια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πώς αισθάνονται τα παιδιά. Ένας από τους βασικούς είναι η σχέση που έχουν με τον οδοντίατρο. Παιδιά που είχαν κακή εμπειρία με τον παιδοδοντίατρο, ήταν πιο πιθανό να μην βλέπουν με καλό μάτι την απώλεια των δοντιών. Το περίεργο είναι ότι τα παιδιά που επισκέφτηκαν τον οδοντίατρο διότι κάποιο δόντι έσπασε από ατύχημα, είχαν θετική απόκριση στο να χάσουν τα νεογιλά τους δόντια.

Ο συγγραφέας της έρευνας Raphael Patcas σημείωσε ότι μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι τα νεογιλά δόντια, συνήθως κουνιούνται και πέφτουν σιγά, σιγά, σε μια προβλεπόμενη διαδικασία, βοηθώντας τα παιδιά να εξοικειωθούν με το γεγονός. Έτσι, όσο πιο πολύ καιρό κουνιέται ένα δόντι, τόσο πιο θετικά διακείμενο είναι το παιδί στην απώλειά του.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το υπόβαθρο των γονιών. Για παράδειγμα, παιδιά γονιών με ανώτερο επίπεδο μόρφωσης, είχαν πιο θετικά συναισθήματα. Επιπλέον οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι πολιτισμικές επιρροές σε ένα παιδί παίζουν ρόλο στο πώς αντιμετωπίζει τα δόντια του. Γονείς που ακολουθούσαν κάποιο τελετουργικό ή είχαν κάποια παράδοση για την απώλεια των δοντιών, είχαν παιδιά που έβλεπαν θετικά τη διαδικασία.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα παιδιά επεξεργάζονται τις προηγούμενες εμπειρίες τους σε σχέση με τα δόντια και τις ενσωματώνουν στην συναισθηματική τους ανάπτυξη”, δήλωσε ο Moritz Daum, καθηγητής αναπτυξιακής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Προτρέπει μάλιστα τους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους για τα δόντια τους, στο πλαίσιο της καλής τους υγείας.