Κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε;
Υγεία & Ευεξία

Κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Μπορεί στο μυαλό μας συνήθως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη να ακούγονται το ίδιο, όμως όχι μόνο δεν είναι, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν η διάγνωση είναι γρίπη. Και αυτό διότι η γρίπη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Ένα απλό κρυολόγημα θα σας ταλαιπωρήσει μερικές μέρες, ίσως να μη χρειαστεί καν να καθίσετε στο κρεβάτι. Αντίθετα η γρίπη, περιγράφεται ως η νόσος εκείνη που σας κάνει να νιώθετε σαν να σας έχει “χτυπήσει… φορτηγό”.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα πολύς κόσμος πιστεύει ότι όλα περνούν με λίγη αντιβίωση, γεγονός εντελώς λανθασμένο και άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας, αλλά και τη γενική υγεία.

Γρίπη ή κρυολόγημα; Photo Unsplash

Γρίπη ή κρυολόγημα; Photo Unsplash

Μιλήσαμε με τον ιατρό-βιοπαθολόγο, Δρ. Βασίλειο Σιδερή, επικεφαλής της Διαγνωστικής Αθηνών, που μεταξύ άλλων διενεργεί και τεστ για τη γρίπη, για να μας δώσει τα φώτα του για το πώς θα ξεχωρίζουμε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα. Και ιδού μία λίστα από συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να συμβουλευόμαστε τον ειδικό, προκειμένου να έχουμε έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

Διάρκεια

Όταν τα συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις εμφανίζονται με μεγάλη ένταση και ξαφνικά, τότε πιθανότατα μιλάμε για γρίπη. Ένα απλό κρυολόγημα συνήθως δεν είναι πολύ έντονο και μπορεί να διαρκέσει έως και 10 μέρες καθώς εξελίσσεται αργά. Αντίθετα στη γρίπη βλέπετε βελτίωση σε 2 με 5 μέρες, εκτός είναι τόσο έντονη που θα σας ταλαιπωρήσει παραπάνω.

Πυρετός

Photo: Freepik

Photo: Freepik

Ένα κοινό κρυολόγημα δεν δίνει συνήθως πυρετό. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δέκατα ή πολύ χαμηλό πυρετό. Αντίθετα, ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς) είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της γρίπης.

Αίσθημα κόπωσης-πόνοι

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης που τη διακρίνει από το κρυολόγημα είναι μια γενική και έντονη αίσθηση κόπωσης, αλλά και έντονοι πόνοι στα κόκαλα και στις αρθρώσεις. Ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα ή με επιβαρυμένη υγεία, αυτοί οι πόνοι και η κακουχία μπορεί να διαρκέσει και 3 εβδομάδες, ενώ στο κρυολόγημα θα αισθανθείτε καλύτερα πολύ πιο σύντομα και οι πόνοι στο σώμα δεν είναι τόσο έντονοι.

Πονοκέφαλος

Κοινό χαρακτηριστικό γρίπης και κρυολογήματος είναι ο πονοκέφαλος, μόνο που στη γρίπη είναι λίγο πιο έντονος, λόγω του ιού.

Καταρροή-φτέρνισμα

Το λεγόμενο “μπούκωμα” της μύτης είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Όταν όμως συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και πόνους στο σώμα τότε είναι σύμπτωμα της γρίπης.

Photo: Freepik

Photo: Freepik

Ένα μπούκωμα που δεν φεύγει και μετά από λίγες μέρες αρχίζουν να σας πονούν τα “μήλα” του προσώπου και να έχετε πονοκεφάλους, σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ιγμορίτιδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με το γιατρό σας και την κατάλληλη αγωγή. Επίσης, συναφές σύμπτωμα με την καταρροή είναι και το φτέρνισμα που προκαλείται από την μπουκωμένη μύτη όταν κρυολογούμε.

Πονόλαιμος

Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Συνήθως τα περισσότερα κρυολογήματα ξεκινούν με πονόλαιμο που διαρκεί 1-2 μέρες, μετά “μπουκώνει” η μύτη και σιγά, σιγά όλα περνούν. Δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και στη γρίπη, αλλά δεν είναι το κύριο σύμπτωμά της.

Βήχας

Βήχα εμφανίζουμε συνήθως και στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Στη γρίπη όμως, ένας επίμονος βήχας μπορεί να παραπέμπει σε πνευμονία, μία συνηθισμένη επιπλοκή της γρίπης, που είναι επικίνδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.