Οι άνδρες δεν βάζουν αντηλιακό
Υγεία & Ευεξία

Οι άνδρες δεν βάζουν αντηλιακό

Οι άνδρες δεν βάζουν αντηλιακό

Οι άνδρες φαίνεται πως αμελούν την υγεία του δέρματός τους και δεν χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακό. Αυτό είναι το προφανές συμπέρασμα σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο NCRI για τον καρκίνο, στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα σχετικά με την περίοδο 1985-2015, σε 33 χώρες. Με βάση αυτά, βρήκαν ότι η θνησιμότητα από μελάνωμα στους άνδρες εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις χώρες, πλην της Τσεχίας.

Τι λένε οι ειδικοί

Η έρευνα παρουσιάστηκε από την Dr Dorothy Yang, γιατρό στο Royal Free London NHS Foundation Trust, στην Αγγλία η οποία δήλωσε: «Ο βασικός παράγοντας για την εμφάνιση μελανώματος είναι η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε μέσω της ηλιοθεραπείας, είτε στα solarium» και τόνισε ότι «παρά τις προσπάθειες να αφυπνιστεί το κοινό για το μελάνωμα και να υιοθετήσει συμπεριφορές που καθιστούν τον ήλιο φιλικό στο δέρμα, η ασθένεια παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά, μερικές νέες αναφορές κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των ποσοστών και πτώση στη θνησιμότητα από μελάνωμα σε μέρη όπως η Αυστραλία και η βόρεια Ευρώπη».

Οι άνδρες δεν προστατεύουν αποτελεσματικά το δέρμα τους από τον ήλιο

Οι άνδρες δεν προστατεύουν αποτελεσματικά το δέρμα τους από τον ήλιο

Σε μερικές χώρες η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 θάνατοι ανά 100.000 κάτοικοι). Σε όλες τις χώρες παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών, από ό,τι μεταξύ των γυναικών.

Δεν είναι σαφές γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες αδιαφορούν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες να προστατευθούν από τον ήλιο π.χ. με αντηλιακά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι προφανώς και απαιτούνται στοχευμένες δράσεις ώστε να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι άνδρες σχετικά με την προστασία από τον ήλιο.