Περισσότερα λαχανικά και δημητριακά ζητάει το υπουργείο Υγείας από παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς

Περισσότερα λαχανικά και δημητριακά ζητάει το υπουργείο Υγείας από παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς


ZNEWS Team

Προτείνει μεσογειακή διατροφή

Στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας βρέθηκε το διαιτολόγιο βρεφών και νηπίων στους δημόσιους και ιδιωτικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Με άξονα ότι οι ορθές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται τα πρώτα χρόνια της ζωής, η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, σχεδίασε διαιτολόγια που βασίζονται στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής και ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις εθνικές διατροφικές συστάσεις, όπως αυτές ορίζονται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους.

Μόνο το 60% των σταθμών στην Ελλάδα προσφέρει καθημερινά λαχανικά στα παιδιά

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να καταθέσουν στοιχεία αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών.

Μέχρι σήμερα έχουν αποστείλει στοιχεία, σταθμοί από 130 Δήμους, οι οποίοι κατά το περσινό έτος φιλοξενούσαν συνολικά 40,589 παιδιά, 7,315 βρέφη και 33,274 νήπια.

Επίσης στοιχεία απέστειλαν και 37 ιδιωτικοί σταθμοί που φιλοξενούσαν συνολικά 1,438 παιδιά.

Ενώ προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας λαχανικού την ημέρα, εξαίρεση αποτελεί η μέρα που ως κυρίως γεύμα είναι τα όσπρια, η εν λόγω σύσταση τηρείται μόνο από το 60% των σταθμών, ενώ το 28% παρέχει λαχανικά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα.

Mόνο οι μισοί παιδικοί σταθμοί έχουν αφαιρέσει τη ζάχαρη

Αν και οι υγειονομικές διατάξεις συστήνουν την αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, φάνηκε ότι μόνο το 53% των σταθμών δεν περιλαμβάνουν τέτοιες τροφές στα διαιτολόγια τους.

Το 33% των σταθμών προσφέρει κάποιο γλύκισμα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, με περισσότερο συχνά τρόφιμα τις βρεφικές κρέμες, το τυποποιημένο κέικ, τα μπισκότα και τα τσουρέκια.

Όμως, ενώ τόσο οι υγειονομικές διατάξεις όσο και οι εθνικές διατροφικές συστάσεις τονίζουν την προτίμηση σε δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, μόνο το 14% των σταθμών δίνει καθημερινά κάποιο προϊόν ολικής άλεσης, κυρίως ψωμί.

Η πλειονότητα των σταθμών (85%)  ακολουθεί το πρότυπο εβδομαδιαίας κατανομής που προτείνεται στις υγειονομικές διατάξεις για τα διαιτολόγια των νηπίων και στηρίζεται στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, παρέχοντας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι, όσπρια,  λαδερά λαχανικά, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας.

Τι προτείνει το Υπουργείο

  • Φρέσκα, μη επεξεργασμένα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα και λιπαρά τρόφιμα είναι στον πυρήνα της διατροφής, δεδομένου ότι η συχνή πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδης διαβήτης.
  • Συγκεκριμένα, από την κατηγορία των δημητριακών και ψωμιού συστήνεται να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από τα παιδιά.
  • Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει καθημερινά μία μερίδα λαχανικού, είτε ως ωμή σαλάτα,  ντομάτα, αγγούρι, λάχανο, είτε ως βραστά ή μαγειρεμένα,  προτιμώντας τα λαχανικά εποχής.
  • Επισημαίνεται ότι, τα βρέφη και νήπια έχουν έμφυτες προτιμήσεις για τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές γεύσεις. Όμως, οι προτιμήσεις για υγιεινές τροφές μπορούν να καλλιεργηθούν και η επαναλαμβανόμενη χορήγηση ποικιλίας λαχανικών στις μικρές ηλικίες έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει μακροπρόθεσμα την προτίμηση για τα λαχανικά που αποτελούν μια από τις βασικές ομάδες τροφίμων της παραδοσιακής μεσογειακής Διατροφής. Εξάλλου, ένα βρέφος ή μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί να λάβει μια νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της.
  • Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη μη χορήγηση ειδών διατροφής που περιέχουν συντηρητικές χρωστικές, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε αλάτι.
  • Στο μαγείρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο το οποίο συστήνεται να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι, το οποίο συστήνεται να είναι ιωδιούχο. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών εμπορίου, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος.

 

Περιορισμό των αλεσμένων τροφών και του μπιμπερό για τα βρέφη ζητάει το Υπουργείο

Αναφορικά με τα τρόφιμα που προσφέρονται στα βρέφη, 6-18 μηνών επισημαίνεται η σημασία της προσαρμογής της υφής στις αναπτυξιακές δυνατότητες του βρέφους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο η πολτοποίηση των τροφών συνίσταται να έχει σταματήσει μέχρι τον δέκατο μήνα ζωής και οι αλεσμένες τροφές να αντικατασταθούν σταδιακά από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του.

Η παράταση της πολτοποίησης μετά την ηλικία αυτή έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων μάσησης και κατάποσης των στερεών τροφών μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, γεγονός που θα δυσκολέψει σημαντικά τη μετάβαση του παιδιού στο κανονικό φαγητό.

Επιπλέον, τα βρέφη από την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να πίνουν κατά κύριο λόγο από φλιτζάνι ή εκπαιδευτικό κύπελλο και όχι από μπιμπερό.

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου, αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν, ζάχαρη και τρόφιμα που την περιέχουν, μέλι, χυμούς φρούτων, φρουτοποτά, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα, ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή ολόκληρα στρογγυλά φρούτα.

Τέλος, τονίζεται ότι τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται σε καθιστή αναπαυτική θέση, σε ασφαλές περιβάλλον και με τα κατάλληλα σκεύη για την ηλικία τους και πάντα υπό την επίβλεψη ενήλικα.

Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να είναι ευχάριστη, να επιτρέπεται στο βρέφος να πειραματίζεται με τις νέες τροφές και να τρώει μόνο του ανάλογα με τις αναπτυξιακές του δυνατότητες

Πηγή: ΑΠΕ