Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει χανιώτικη κρεατότουρτα

Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει χανιώτικη κρεατότουρτα


ZNEWS Team

Μια συνταγή που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μετά το Πάσχα έδειξε ο Λάμπρος

Ο Λάμπρος Βακιάρος έφτιαξε μια χορταστική κρεατότουρτα Χανίων στους «Κου Κου». Δείτε τη συνταγή:

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. ζωμό από το κρέας
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 18 γρ. μαγιά ξερή
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 150 – 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 950 γρ. – 1 κιλό αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. αρνάκι μπούτι (καθαρισμένο)
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 750 γρ. ζωμό
  • 500 γρ. ανθότυρο
  • 300 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
  • 200 γρ. κατίκι
  • 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 10 φυλλαράκια δυόσμο (ψιλοκκομένα)
  • 1 γρ. κανέλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 10 γρ. σουσάμι λευκό

Εκτέλεση

Για το αρνάκι

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 – 220 βαθμούς στον αέρα.
  2. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αρνίσιο μπούτι (το οποίο είναι κομμένο σε μεσαία κομμάτια 5×5 εκ.) Προσθέτουμε το ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.
  3. Τσιγαρίζουμε πολύ καλά το κρέας ιδανικά σε δύο ή τρεις δόσεις, αναλόγως με το πόσο μεγάλο τηγάνι έχουμε.
  4. Ιδανικά η ποσότητα που χρειάζεται να προσθέσουμε στο τηγάνι για να δώσουμε ένα ωραίο χρώμα είναι λίγο παραπάνω από το μισό του τηγανιού. Όσο περισσότερο κρέας βάλουμε τόσο περισσότερο ρίχνουμε την θερμοκρασία στο τηγάνι.
  5. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα ταψί φούρνου και προσθέτουμε το ζωμό. Κλείνουμε πολύ πολύ καλά το αλουμινόχαρτο χρησιμοποιώντας τουλάχιστον πέντε φύλλα.
  6. Αυτό το βήμα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει το κρέας να μαλακώσει στον επιθυμητό χρόνο.
  7. Μαγειρεύουμε στο φούρνο για 55 – 60 λεπτά, εώς ότου το κρέας αν τραβήξουμε αντίθετα με δύο πιρούνια να έχει μαλακώσει πολύ.
  8. Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό (θα το χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη).

Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε 300 γρ. από το ζωμό του κρέατος (ιδανικά χλιαρό) το ελαιόλαδο, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας ή με μια κουτάλα.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 5-6 κ.σ αλεύρι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύοντας σταδιακά, προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι. Κρατάμε προς το τέλος έξι με εφτά κ.σ. αλεύρι και αναλόγως το πόσο σφιχτή η μαλακή είναι η ζύμη κρίνουμε αν θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο ή όχι.
  3. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο αλεύρι.
  4. Μόλις έχουμε ένα ομογενοποιημένο ζυμάρι καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη ή μία πετσέτα και το αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού, έτσι ώστε να φουσκώσει η ζύμη.

Για τη σύνθεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα
  2. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα μπολ και με τα χέρια μας ή με πιρούνια το διαλύουμε. Προσθέτουμε το ανθότυρο, το οποίο σπάμε με τα χέρια μας, το κατίκι, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το βούτυρο, το ψιλοκομμένο δυοσμό και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και στη συνέχεια διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. (Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο αλμύρα είναι τα τυριά).
  3. Σε μία καθαρή επιφάνεια εργασίας απλώνουμε αρκετό αλεύρι και κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο (σε αναλογία 60%– 40%.)
  4. Ανοίγουμε πρώτα το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης με έναν πλάστη σε στρογγυλό μέγεθος περίπου τρία εκ. μεγαλύτερο από μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα 27-29 εκ.
  5. Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά το εσωτερικό της φόρμας και τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης, με το περίσσευμα να αγκαλιάζει το χείλος περιμετρικά. Προσθέτουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και στη συνέχεια, αφού έχουμε ανοίξει το δεύτερο κομμάτι της ζύμης σε μέγεθος ακριβώς όσο η φόρμα, το προσθέτουμε σαν καπάκι πάνω από τη γέμιση. Με τη ζύμη που υπάρχει στο χείλος διπλώνουμε προς τα μέσα έτσι ώστε να την κλείσουμε.
  6. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τον κρόκο αυγού με δύο κουταλάκια του γλυκού νερό και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το πάνω μέρος της ζύμης. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.