Μαρμελάδα: Οι «χρυσοί» κανόνες για να την πετύχετε
Διατροφή

Μαρμελάδα: Οι «χρυσοί» κανόνες για να την πετύχετε

Μαρμελάδα: Οι «χρυσοί» κανόνες για να την πετύχετε

Τι πιο απολαυστικό από το να απολαμβάνετε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή έναν φρεσκοστυμμένο χυμό στο πρωινό σας αλείφοντας μια φέτα φρέσκο ψωμί με μπόλικη και λίγο πηχτή μαρμελάδα που έχετε φτιάξει μόνοι σας; Η μαρμελάδα είναι ένας οικονομικός τρόπος να μην πετάτε τίποτα από τα φρούτα που σας περισσεύουν και να τα διατηρείτε για πολλούς μήνες.

Είναι επίσης μια πολύ έξυπνη ιδέα για ένα χειροποίητο δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή τους φίλους, ειδικά εάν έχουν παιδιά.

Το να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα δεν θέλει ιδιαίτερη φιλοσοφία. Απαιτεί να ακολουθήσετε μερικούς απλούς αλλά “χρυσούς” κανόνες. Ακόμα και αν αποτύχετε την πρώτη φορά, τη δεύτερη σίγουρα θα πετύχετε διότι τα λάθη που θα έχετε κάνει θα τα καταλάβετε αμέσως. Πώς λοιπόν θα πετύχετε την τέλεια μαρμελάδα;

#1 Γνωρίστε τα φρούτα σας

Σχεδόν όλα τα φρούτα που υπάρχουν στην αγορά, από το πιο ξινό μέχρι το πιο γλυκό, γίνονται μαρμελάδα. Κάθε εποχή σας προσφέρει τα δικά της ώστε να έχετε μια ποικιλία από μαρμελάδες. Το χειμώνα υπερισχύουν τα εσπεριδοειδή, το μήλο αλλά και τα δαμάσκηνα ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι η ποικιλία είναι τεράστια. Επιλέγετε πάντα φρούτα εποχής, ώριμα ή και ελαφρά παραγινωμένα (γλιτώνετε ζάχαρη έτσι). Αν χρησιμοποιείτε τη φλούδα τους φροντίστε να τα έχετε πλύνει πολύ καλά εξωτερικά.

#2 Μη βιάζεστε

Ο μόνος σίγουρος δρόμος για να πετύχει η μαρμελάδα σας είναι να την αφήσετε να σιγοβράσει σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή φωτιά. Είναι το μόνο γλυκό που αν βιάζεστε θα την πατήσετε. Το να αυξήσετε την ένταση θα κάνει τη μαρμελάδα σας να κολλήσει και να πικρίσει οπότε ο κόπος σας πάει χαμένος. Ξεκινήστε αργά, σιγοβράστε και αφήστε εξίσου ήρεμα και αργά να κρυώσει.

#3 Τα σωστά εργαλεία

Για να κάνετε μια καλή μαρμελάδα δεν χρειάζεστε εξειδικευμένα και ακριβά σκεύη. Απλά πράγματα: μια ευρύχωρη κατσαρόλα με χοντρό πάτο και μια ξύλινη κουτάλα. Ο χοντρός πάτος εξασφαλίζει ότι δεν θα κολλήσει η μαρμελάδα και η ξύλινη κουτάλα είναι η πιο ιδανική για το ανακάτεμα που χρειάζεται τακτικά η μαρμελάδα σας.

#4 Πώς θα πήξει η μαρμελάδα;

Θα έχετε ακούσει-διαβάσει ότι για να πήξει η μαρμελάδα χρειάζεστε πηκτίνη ή γλυκόζη. Εμείς σας έχουμε μια πιο υγιεινή, απλή, ανέξοδη και κυρίως φυσική λύση:

  1. Αφαιρέστε από ένα μήλο όλα του τα κουκούτσια.
  2. Βάλτε τα σε ένα κομμάτι από καθαρό παλιό καλσόν ή μια αποστειρωμένη γάζα που θα δέσετε με μαγειρικό σπάγγο.
  3. Ρίξτε τα μέσα στη μαρμελάδα καθώς βράζει προς το τέλος του βρασίματος

#5 Ολόκληρα ή λιωμένα τα φρούτα;

Κάθε φρούτο έχει τη δική του ομορφιά και γεύση όταν πρόκειται για μαρμελάδα. Συνήθως τα εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούμε τη φλούδα τους, το μήλο, το κυδώνι και γενικά τα σκληρά φρούτα καλό είναι να τα τρίβετε στο χοντρό τρίφτη για να γίνει η μαρμελάδα και να μαλακώσουν.

Κάποια φρούτα όπως η φράουλα ή το σύκο μπορείτε να τα πολτοποιήσετε στο μπλέντερ για μια ενιαία υφή. Αυτού του είδους τα φρούτα όμως γίνονται ακόμα καλύτερη μαρμελάδα αν είναι παραγινωμένα και τα αφήσετε ολόκληρα να λιώσουν αργά στην κατσαρόλα.

#6 Πόση ζάχαρη;

Εξαρτάται από το φρούτο. Η συνήθης αναλογία είναι 1 κιλό ζάχαρη για 1 κιλό φρούτου. Η αναλογία αυτή όμως αλλάζει αν το φρούτο είναι πολύ γλυκό ή πολύ ξινό αντίστοιχα. Έτσι στα σύκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό κιλό ζάχαρη για 1 κιλό φρούτου καθώς είναι πολύ γλυκά. Η ζάχαρη σε κάθε περίπτωση είναι το απαραίτητο συστατικό για να πήξει η μαρμελάδα σας και να διατηρηθεί πολύ καιρό.

#7 Πώς θα καταλάβω ότι είναι έτοιμη;

Υπάρχει ένας απλός και αλάνθαστος κανόνας για να καταλάβετε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη να αποσύρετε από τη φωτιά.

Καθώς το φρούτο σας θα αρχίσει να σκουραίνει, με ένα καθαρό και στεγνό κουτάλι βγάλτε μια κουταλιά μαρμελάδα σε ένα καθαρό πιατάκι και αφήστε να κρυώσει. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν καθώς θα σηκώνετε το κουτάλι για να χύσετε τη μαρμελάδα στο πιατάκι αυτή είναι πηχτή και παχύρευστη και πέφτει αργά.

Όσο πιο αραιή είναι μαρμελάδα και όσο πιο γρήγορα πέφτει από το κουτάλι αυτό είναι δείγμα ότι ακόμα δεν είναι έτοιμη.

#8 Αποστειρώστε τα βάζα σας

Βασικός κανόνας για μια πετυχημένη μαρμελάδα είναι να έχετε αποστειρώσει τα βάζα και τα καπάκια που θα τη βάλετε μέσα.

Ο τρόπος απλός: βράζετε και τα δύο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (να τα σκεπάζει).

Ο δεύτερος υποκανόνας είναι ότι θα σερβίρετε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο αυτά είναι καυτά και η μαρμελάδα θα έχει κρυώσει.

Φωτογραφίες: Unsplash