Λάμπρος Βακιάρος: Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια

Πλησιάζει το Πάσχα!

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, ο Λάμπρος Βακιάρος έδειξε στους «Κου Κου» πώς φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 20 γρ. μπείκιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 330 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά + 2 κρόκους (όλα μαζί χτυπημένα)
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 αυγό (χτυπημένο για την επάλειψη)

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε τα 8 φλ./850 γρ. από το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αν δεν έχουμε κόσκινο ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Κρατάμε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.
  3. Αρχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ. Μετά από περίπου 3 λεπτά ξεκινάμε να ρίχνουμε την ζάχαρη λίγη-λίγη. Όταν κοντεύει να τελειώσει, ρίχνουμε και τα αυγά (σε 3 δόσεις). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.
  4. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, βάζουμε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ. Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι, μέχρις ότου αρχίσει να ζορίζεται το μίξερ. Τότε, το σταματάμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι από το σακουλάκι.
  5. Για κάθε κουλούρι παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι / 30 γρ. και την πλάθουμε στα χέρια μας καλά πριν το φτιάξουμε.
  6. Όσο δουλεύουμε ένα μέρος της ζύμης καλύπτουμε το μπολ με την υπόλοιπη με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
  7. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετούμε τα κουλούρια, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Tip: Θα ήταν καλό να αφήσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου αποβραδίς.

Δείτε τη συνταγή όπως την έκανε ο Λάμπρος στην εκπομπή: