Λάμπρος Βακιάρος: Νηστίσιμες Χυλοπίτες με κοκκινιστά μύδια
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Νηστίσιμες Χυλοπίτες με κοκκινιστά μύδια

Λάμπρος Βακιάρος: Νηστίσιμες Χυλοπίτες με κοκκινιστά μύδια

Ο Λάμπρος Βακιάρος έδειξε στη “Φωλιά των Κου Κου” μια πρωτότυπη συνταγή με κοκκινιστά μύδια και χυλοπίτες με άνηθο.

Δείτε το βίντεο, τα υλικά και τη συνταγή

Υλικά:

Για τα μύδια

  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 1,5 κλ. μύδια (καθαρισμένα)
  • 150 γρ. ούζο

Για τη σάλτσα και τις χυλοπίτες

  • 250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 60 – 70 γρ. καρότο (ψιλοκομμένο)
  • 15 γρ. πελτέ τομάτας
  • τα υγρά από το άχνισμα των μυδιών
  • 500 γρ. χυμό τομάτας
  • 240 γρ. νερό
  • 500 γρ. νηστίσιμες χυλοπίτες
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 – 60 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

Εκτέλεση

Για τα μύδια

  1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε στιγμιαία (πολλή προσοχή να μην καεί το σκόρδο γιατί θα πικρίσει) και προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια. Ανακατεύουμε δύο τρεις φορές με μια κουτάλα και στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο κι αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για τουλάχιστον για 40’’- 50’’. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  2. Αχνίζουμε τα μύδια για περίπου 4 – 5 λεπτά. Όταν ανοίξουμε το καπάκι θα πρέπει τα μύδια να είναι ανοιχτά.
  3. Αδειάζουμε τα μύδια με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη σάλτσα και τις χυλοπίτες

  1. Προθερμαίνουμε την ίδια κατσαρόλα που αχνίσαμε τα μύδια σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  2. Τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, τα υγρά από το μπολ με τα μύδια, το χυμό τομάτας και το νερό.
  3. Προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε το αλάτισμα για το τέλος, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει αλμυρό ζωμό από τα μύδια.
  4. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, τοποθετούμε ένα καπάκι μισόκλειστο και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  5. Παράλληλα σε μια δεύτερη κατσαρόλα, περίπου 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα, βράζουμε τις χυλοπίτες 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία.
  6. Όταν οι χυλόπιτες είναι έτοιμες τις αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
    Κρατάμε λίγα υγρά από το νερό που βράσαμε τις χυλοπίτες σε περίπτωση που χρειαστούν.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
  8. Μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια και προσέχοντας να μη μας κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.
  9. Δοκιμάζουμε και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κι’ άλλο αλάτι διορθώνουμε τη γεύση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Σε ένα multi προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον άνηθο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια και πολτοποιούμε έως ότου έχουμε ένα πράσινο λάδι. Σε περίπτωση το μαχαίρι από το μούλτι δεν μπορεί να το αλέσει το ανοίγουμε και πιέζουμε με ένα κουτάλι τον άνηθο που βρίσκεται στα τοιχώματα έτσι ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με το λάδι.
  11. Αδειάζουμε το αρωματισμένο πλέον λάδι στην κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.