Λάμπρος Βακιάρος: Μεξικάνικα τάκος με κιμά και γουακαμόλε
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Μεξικάνικα τάκος με κιμά και γουακαμόλε

Λάμπρος Βακιάρος: Μεξικάνικα τάκος με κιμά και γουακαμόλε

Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοίμασε στην κουζίνα της “Φωλιάς των Κου Κου” μεξικάνικα τάκος με κιμά και γουακαμόλε.

Μία ιδιαίτερη συνταγή την οποία κάποιος μπορεί να την δοκιμάσει είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως σνακ. Ο σεφ έφτιαξε πεντανόστιμες μεξικάνικες φωλιές με κιμά και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

400 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά (σε θερμοκρασία δωματίου)
30 γρ. ελαιόλαδο + 45 γρ.
30 γρ. πελτέ τομάτας
240 γρ. ζωμό κότας ή λαχανικών
1.5 γρ. κύμινο
7 γρ. πάπρικα καυτερή
80 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
1 σκόρδο (ψιλοκομμένο)
80 γρ. πράσινη πιπεριά
80 γρ. κίτρινη πιπεριά
80 γρ. κόκκινη πιπεριά
250 γρ. σάλτσα τομάτας
8 μικρές τορτίγιες (για τη σύνθεση)
250 γρ. τσένταρ (για τη σύνθεση)
100 γρ. μοτσαρέλα (για τη σύνθεση)

Για τη Γουακαμόλε

3 αβοκάντο ώριμα
40 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
180 γρ. τοματίνια γλυκά (ψιλοκομμένα)
3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρος (ψιλοκομμένο)
1 lime (τον χυμό και 1/3 κ.γ. ξύσμα)
Αλάτι – πιπέρι

Pico de Gallo

500 γρ. τοματίνια (ψιλοκομμένα χωρίς τα σπόρια)
5 γρ. αλάτι
80 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 πιπεριά τσίλι (ψιλοκομμένη)
25 – 30 γρ. κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για τον κιμά και τα λαχανικά

  • Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κ.σ./30 γρ. ελαιόλαδο, και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας.
  • Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα περίπου για 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πελτέ, το ζωμό, το κύμινο, την πάπρικα και ανακατέυουμε.
  • Τοποθετούμε ένα καπάκι μισόκλειστο στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4 – 6) για 30 λετπά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην μας κολλήσει.
  • Παράλληλα, προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 5 – 6 λετπά ή έως ότου τα λαχανικά έχουν αρχίσει να μαλακώνουν αλλά παράλληλα να είναι τραγανά.
  • Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Όταν ο κιμάς φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει πολλά υγρά αλλά είναι ζουμερός, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά από το προηγούμενο βήμα, τη σάλτσα τομάτας και ανακατεύουμε καλά.

Για τη Γουακαμόλε

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αβοκάντο και με ένα πιρούνι τα λιώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Pico de Gallo

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τοματίνια και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 20 – 30 λεπτά, έτσι ώστε να βγουν τα υγρά της τομάτας.
  • Σουρώνουμε και πετάμε τα υγρά από τις τομάτες.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  • Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τα δύο τυριά.
  • Σε έναν ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία λαδόκολλα ανοίγουμε τις τορτίγιες, απλώνουμε λίγο από το μείγμα τυριού και στη συνέχεια γεμίζουμε με το μείγμα κιμά και λαχανικών.
  • Τελειώνουμε με αρκετό τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και γαρνίρουμε με τη γουακαμόλε και το pico de Gallo.