Λάμπρος Βακιάρος: Μεσογειακό Shakshuka με φέτα και βασιλικό
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Μεσογειακό Shakshuka με φέτα και βασιλικό

Λάμπρος Βακιάρος: Μεσογειακό Shakshuka με φέτα και βασιλικό

Mία ωραία ιδέα για πρωινό γεύμα έδωσε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Πέμπτης, στην “Φωλιά των Κου-Κου”.

Ο σεφ έφτιαξε ανατολικά αυγά με ντομάτα και κοφινάκι και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

Υλικά:

  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 1.5 κιλό τομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 5 γρ. πελτέ τομάτας
  • 1.5 γρ. κύμινο
  • 7 γρ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 γρ. τσίλι σε σκόνη
  • 5 – 6 αυγά
  • 150 – 200 γρ. κοφινάκι ή φέτα
  • 30 – 50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2.5 – 5 γρ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένα)
  • Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι 27 – 30 εκ. σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για τουλάχιστον 6 – 7 λεπτά, μέχρι ο όγκος του κρεμμυδιού να αρχίζει να μειώνεται και παράλληλα να καραμελώνει.
  2. Παράλληλα σ’ ένα μούλτι προσθέτουμε τις μισές τομάτες και τις πολτοποιούμε. Τις υπόλοιπες μισές τις κόβουμε σε 8 κομμάτια.
  3. Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, όλες τις τομάτες, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 25′-30′ λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και ίσως ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να εξισορροπήσει τυχόν οξύτητα από τις τομάτες.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και με ένα κουτάλι κάνουμε ένα μικρό αυλάκι για κάθε αυγό. Σπάμε στο κάθε αυλάκι από ένα αυγό και τοποθετούμε ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για 5 – 8 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από την εστία και γαρνίρουμε με το κοφινάκι ή τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.