Λάμπρος Βακιάρος: Κοτόπουλο «ποπκορν» με σπιτική κέτσαπ
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Κοτόπουλο «ποπκορν» με σπιτική κέτσαπ

Λάμπρος Βακιάρος: Κοτόπουλο «ποπκορν» με σπιτική κέτσαπ

Το τελευταίο πιάτο της σεζόν στην κουζίνα των «Κου Κου» έφτιαξε σήμερα ο Λάμπρος Βακιάρος, δίνοντας συμβουλές στο τηλεοπτικό κοινό για κοτόπουλο «ποπκορν» και σπιτική κέτσαπ.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

Για τα κοτόπουλα popcorn

4 φιλέτα στήθη κοτόπουλου

480 γρ. γάλα

30 γρ. ξύδι λευκό

130 γρ. αλεύρι (για το πανάρισμα)

5 γρ. αλάτι

20 γρ. THE BOOST

4 – 6 αυγα

200 γρ. τριμμένη φρυγανιά (για το πανάρισμα)

Για την κέτσαπ

500 γρ. τοματίνια (κομμένα στη μέση)

180 γρ. μηλόξυδο

60 γρ. βαλσάμικο ξύδι

110 γρ. καστανή ζάχαρη

15 γρ. πελτέ τομάτας

Αλάτι – πιπέρι

10 γρ. BBQ KING

3 γρ. Worchester Sauce

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κοτόπουλα popcorn

1) Σε ένα μπολ ή μια μεγάλη σακούλα με zip, προσθέτουμε το γάλα και το ξύδι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.

*Σε αυτό το σημείο θα δούμε ότι το γάλα θα φαίνεται σαν να έχει ‘κόψει’.

2) Παράλληλα κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια μεγέθους σαν ποπ κορν. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στο γάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για 4 – 8 ώρες.

3) Προετοιμάζουμε 3 μπόλ για το πανάρισμα. Στο πρώτο προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το THE BOOST και ανακατεύουμε. Στο δεύτερο χτυπάμε τα αυγά και στο τρίτο τη φρυγανιά.

4) Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από το περιττό γάλα και στη συνέχεια ξεκινάμε τη διαδικασία του παναρίσματος. Πρώτα στο αλεύρι με τα μπαχαρικά, στη συνέχεια στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.

Επιλογή 1: Ψήσιμο στο φούρνο

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.

2) Μεταφέρουμε το παναρισμένο κοτόπουλο σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μία λαδόκολλα.

3) Ψήνουμε στο φούρνο για 8-12 λεπτά ή έως ότου είναι μαγειρεμένο εντελώς.

Επιλογή 2: Τηγάνισμα σε λάδι

1) Γεμίζουμε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε στους 180 βαθμούς (ρυθμίζουμε τη κουζίνα μας στο 5-6 με κλίμακα το 9).

2) Xρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να έρθει σε αυτή τη θερμοκρασία.

3) Με προσοχή προσθέτουμε το παναρισμένο κοτόπουλο και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ή έως ότου είναι μαγειρεμένο εντελώς ανάλογα με το μέγεθός του.

Για την κέτσαπ

1) Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τα τοματίνια, τα 2 είδη ξυδιού, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και δίνουμε μια βράση σε υψηλή θερμοκρασία (7-9). Μόλις πάρει μια μικρή βράση, χαμηλώνουμε την ένταση στο μέτριο (4-6) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να έχει δημιουργηθεί μια ‘τύπου’ μαρμελάδα χωρίς πολλά υγρά. Ανακατεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια.

2) Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ ή multi και προσθέτουμε το BBQ KING και την Worchester sauce. Πολτοποιούμε για τουλάχιστον 3 – 4 λεπτά.

* Για την καλύτερη δυνατή υφή περνάμε την σάλτσα από ένα ψιλό σινουά.

3) Το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σ’ ένα βάζο στο ψυγείο. Διατηρούμε για 2 – 3 εβδομάδες.