Λάμπρος Βακιάρος: Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και μυρωδικά

Λάμπρος Βακιάρος: Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και μυρωδικά


Μιχάλης Οικονομάκος

Δείτε την εκτέλεση βήμα-βήμα

Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε, ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Τετάρτης. Ο σεφ έφτιαξε γαρίδες σαγανάκι με φέτα και μυρωδικά και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

Υλικά:

  • 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 45 γρ. + 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 120 γρ. ούζο
  • 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 15 γρ. πελτέ τομάτας
  • 1 κιλό τομάτες ώριμες (τριμμένες)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
  • 20 γρ. κάπαρη
  • 5 – 6 λιαστές τομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 300 γρ. φέτα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 8 γρ. φρέσκο δυόσμο
  • 25 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο χωρίς κοτσάνια)
  • Βρασμένο ρύζι jasmine ή basmati (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.
  2. Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τις γαρίδες και το σκόρδο, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 30’’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  3. Αφαιρούμε προσωρινά τις γαρίδες από το τηγάνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζουμε προσθέτοντας το πελτέ και τις τριμμένες τομάτες και ανακατεύουμε.
  4. Μαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
  5. Παράλληλα, σε ένα μούλτι πολτοποιούμε τις πιπεριές Φλωρίνης και μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την κάπαρη, τις λιαστές τομάτες και τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, έως ότου οι γαρίδες να είναι έτοιμες και όλα τα αρώματα να ενοποιηθούν.
  6. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί ρυθμίζουμε την οξύτητα με λίγο μελί ή ζάχαρη.
  7. Τέλος, θρυμματίζουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και τη προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά.
  8. Το απολαμβάνουμε είτε σαν μεζέ με ψωμί είτε σερβίρουμε πάνω από βρασμένο ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.