Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε, ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Τετάρτης. Ο σεφ έφτιαξε γαρίδες σαγανάκι με φέτα και μυρωδικά και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.
Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 45 γρ. + 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 120 γρ. ούζο
- 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 15 γρ. πελτέ τομάτας
- 1 κιλό τομάτες ώριμες (τριμμένες)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
- 20 γρ. κάπαρη
- 5 – 6 λιαστές τομάτες (ψιλοκομμένες)
- 300 γρ. φέτα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 8 γρ. φρέσκο δυόσμο
- 25 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο χωρίς κοτσάνια)
- Βρασμένο ρύζι jasmine ή basmati (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τις γαρίδες και το σκόρδο, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 30’’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αφαιρούμε προσωρινά τις γαρίδες από το τηγάνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζουμε προσθέτοντας το πελτέ και τις τριμμένες τομάτες και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
- Παράλληλα, σε ένα μούλτι πολτοποιούμε τις πιπεριές Φλωρίνης και μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την κάπαρη, τις λιαστές τομάτες και τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, έως ότου οι γαρίδες να είναι έτοιμες και όλα τα αρώματα να ενοποιηθούν.
- Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί ρυθμίζουμε την οξύτητα με λίγο μελί ή ζάχαρη.
- Τέλος, θρυμματίζουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και τη προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά.
- Το απολαμβάνουμε είτε σαν μεζέ με ψωμί είτε σερβίρουμε πάνω από βρασμένο ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.