Λάμπρος Βακιάρος:  Έφτιαξε μουσακά «ορφανό»
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Έφτιαξε μουσακά «ορφανό»

Λάμπρος Βακιάρος:  Έφτιαξε μουσακά «ορφανό»

Ο Λάμπρος Βακιάρος έβαλε τη δικιά του πινελιά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, φτιάχνοντας μουσακά με μπεσαμέλ από γιαούρτι και χωρίς κιμά.

Ο σεφ των “Κου Κου” έκανε μια πιο ελαφριά εκδοχή του μουσακά μιας και η θερμοκρασία είναι υψηλή και πρέπει να τρώμε πιο ελαφριά.

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες 2 εκ
  • 2 πατάτα κομμένες σε φέτες 0.5 εκ
  • 3 κούπες φρυγανιά
  • 1 κούπα παρμεζάνα
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 4-5 αυγά
  • 3 κούπες μοτσαρέλα

Για τη σάλτσα τομάτας

  • 6-7 τομάτες τριμμένες
  • 1/4 κούπα ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (πολύ ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 3 κτγ. ρίγανη
  • 2 κούπες φρέσκο βασιλικό

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 600-700γρ. γιαούρτι πλήρες
  • ½ γρ. τριμμένη γραβιέρα ή μοτσαρέλα
  • 2 αυγά
  • αλάτι / πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα τομάτας

  1. Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (5-7). Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο ελαφρά για 1-2 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Περιμένουμε να μειωθεί περίπου στα μισά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις τομάτες και τη ρίγανη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Σιγοβράζουμε για 30’-40’ λεπτά μέχρι να χάσει σχεδόν τα μισά της υγρά και να αρχίσει να δένει.
  5. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το βασιλικό εκτός φωτιάς.

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ομογενοποιούμε.

Για τις μελιτζάνες και τη σύνθεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
  2. Σε 2 μεγάλα ταψιά απλώνουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και προαιρετικά καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα υγρά.
  3. Αφήνουμε να σταθούν για 15′-30′.
  4. Παράλληλα σε 3 ρηχά μπολ προσθέτουμε στο ένα το αλεύρι, στο δεύτερο τα αυγά που τα χτυπάμε και στο τρίτο τη φρυγανιά με τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Αυτό είναι για το πανάρισμα της μελιτζάνας.
  5. Στη συνέχεια σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, και ξεκινάμε αρχικά βουτώντας στο αλεύρι, στη συνέχεια στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά με τη παρμεζάνα.
  6. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο για συνολικά 30’ γυρίζοντας τις μελιτζάνες στα 15’ από την άλλη πλευρά.
  7. Σε ένα μεγάλο πυρέξ ξεκινάμε προσθέτοντας μια δόση σάλτσας έτσι ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του πυρέξ στη συνέχεια μια στρώση πατάτες (προσοχή οι πατάτες θα πρέπει να είναι λεπτοκομμένες αλλιώς δεν θα ψηθούν), μια στρώση μελιτζάνες σάλτσα και τέλος τριμμένη μοτσαρέλα. Ενδιάμεσα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου χρησιμοποιήσουμε όλες τις μελιτζάνες.
  9. Τοποθετούμε στο πυρέξ ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 60’.
  10. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, απλώνουμε τη μπεσαμέλ γιαουρτιού και ψήνουμε για άλλα 30′ ή έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.