Λάμπρος Βακιάρος: Έφτιαξε εκμέκ κανταΐφι
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Έφτιαξε εκμέκ κανταΐφι

Λάμπρος Βακιάρος: Έφτιαξε εκμέκ κανταΐφι

Να γλυκάνει τους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» θέλησε ο Λάμπρος Βακιάρος.

Ο σεφ έφτιαξε εκμέκ κανταΐφι και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

Υλικά

Για το σιρόπι

• 700 γρ. ζάχαρη

• 700 γρ. νερό

• 1 ξυλάκι κανέλας

• 20 γρ. μέλι

Για τη βάση

• 500 γρ. φύλλο κανταΐφι

• 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο

Για την κρέμα και τη σύνθεση

• 5 φύλλα ζελατίνης

• 1250 γρ. γάλα

• 220 γρ. ζάχαρη

• 5 γρ. βανίλια εσάνς ή 1 βανιλίνη

• 6 κρόκους αυγού

• 100 γρ. κορν φλαουρ

• 500 γρ. φυτική κρέμα (για τη σύνθεση)

• 15 γρ. ροδόνερο (για τη σύνθεση)

• 200 γρ. φυστίκι Αιγίνης (για τη σύνθεση)

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

1) Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη το νερό και το ξυλάκι κανέλας.

2) Μόλις πάρει μια βράση, βράζουμε για 4 λεπτά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι.

3) Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη βάση

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

2) Σε ένα ταψί ή πυρέξ 25×35 εκ. (κλασικό μέγεθος για φούρνου) ξάνουμε το καταΐφι πολύ καλά για τουλάχιστον 3 – 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

3) Το στρώνουμε καλά στο κάτω μέρος του ταψιού και περιχύνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου το λιωμένο βούτυρο. 4) Ψήνουμε για 45 – 55 λεπτά.

5) Αφαιρούμε από το φούρνο και ρίχνουμε γρήγορα με μια μικρή κουτάλα το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για να απορροφήσει το κανταΐφι το σιρόπι.

Για την κρέμα

1) Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με νερό και πάγο.

2) Σε μία μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη (110 γρ.) και την εσάνς βανίλιας και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

3) Σε ένα μεσαίο μπολ με έναν αυγοδάρτη, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

4) Μόλις το γάλα έχει αρχίσει να αχνίζει ξεκινάμε σιγά σιγά να το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα αυγά, ώστε να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του μείγματος σταδιακά για να μην γίνουν ομελέτα τα αυγά.

5) Επαναφέρουμε το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε ανακατεύοντας έντονα με ένα αυγοδάρτη, για να μην σβολιάσει.

6) Aφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ζελατίνες που τις έχουμε στύψει καλά και ανακατεύουμε για να τις ομογενοποιήσουμε στο μείγμα. Τοποθετούμε μια μεμβράνη, η οποία εφάπτεται στην επιφάνεια (για να μην πιάσει πέτσα) και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη σύνθεση

1) Με ένα αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός αφρατεύουμε την κρέμα που έχει κρυώσει και την αδειάζουμε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι.

2) Σε ένα κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός, χτυπάμε τη φυτική κρέμα και το ροδόνερο για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο φυστίκι.

3) Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να κρυώσει.