Λάμπρος Βακιάρος: Χοιρινό καρέ στο φούρνο με ανοιξιάτικα λαχανικά

Δείτε το βίντεο, τη συνταγή και τα υλικά

Τους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» να γλείφουν τα δάχτυλά τους έκανε ο Λάμπρος Βακιάρος.

Ο σεφ έφτιαξε χοιρινό καρέ στον φούρνο με ανοιξιάτικα λαχανικά και έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.

ΥΛΙΚΑ

  • Χοιρινό καρέ γαλλική κοπή με 5 κόκαλα (5 μερίδες)
  • 10 – 15 κλωναράκια φρ. θυμάρι
  • 4 – 5 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
  • 150 γρ. καρότα (κομμένα σε πάχος περίπου 3 εκ.)
  • 300 γρ. κρεμμυδάκια κοκκάρι (καθαρισμένα)
  • 250 γρ. φασολάκια στρογγυλά
  • 250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 150 γρ. ροδάκινο (κομμένο σε 12 κομμάτια)
  • 1 κεφάλι σκόρδο

Για τη σάλτσα/γλάσο

  • 120 γρ. ξύδι με ρόδι
  • 80 γρ. ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 15 γρ. μουστάρδα
  • 40 γρ. μέλι
  • 70 γρ. ροδάκινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε το κρέας ενδιάμεσα στα κόκαλα σε βάθος περίπου 1/4 και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά παντού.
  2. Τοποθετούμε από 2 κλωναράκι θυμάρι και 1 σκελίδα σκόρδο ενδιάμεσα σε κάθε κοπή, δένουμε το κρέας περιφερικά με ένα σπάγκο και το τοποθετούμε σε μία σχάρα που ακουμπάει πάνω σε ταψί με λίγο νερό.
  3. Θερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 2.30 ώρες.
  4. Παράλληλα 40 – 45 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το καρέ, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το ροδάκινο και το σκόρδο ολόκληρο σε ένα ταψί.
  5. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του καρέ.
  6. Αφαιρούμε το κρέας με τη σχάρα και δυναμώνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.
  7. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας με το γλάσο και στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψί πάλι στο φούρνο.
  8. Ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία της επάλειψης για τουλάχιστον άλλες 4 – 5 φορές ανά 2 -3 λεπτά ή μέχρι να πάρει το κρέας ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά από το φούρνο και σερβίρουμε με τη σάλτσα που κρατήσαμε.

Για τη σάλτσα/γλάσο

  1. Σε ένα multi προσθέτουμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούνται καλά.
  2. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και προθερμαίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, έως ότου πάρει μια βράση.
  3. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, έως ότου μειωθεί ο όγκος της κατά το 50% και στη συνέχεια αδειάζουμε τα 2/3 της σάλτσας σε ένα μπολ και κρατάμε για τη συνέχεια.
  4. Συνεχίζουμε το βράσιμο στο υπόλοιπο 1/3, ως ότου αρχίσει να γίνεται ένα πηχτό γλάσο, που μπορεί να αλειφθεί με ένα πινέλο στο κρέας.